Κι αν ξεμείνουμε από μέλι;

Από τη δεκαετία του 1990, οι μέλισσες παράγουν όλο και λιγότερο μέλι. Γιατί;

Γράφει: Παύλος Κρούστης 12 Φεβρουαρίου 2024

Όλοι το γνωρίζουν εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, αλλά κανείς δεν ξέρει τον λόγο. Οι μέλισσες παράγουν όλο και λιγότερο μέλι, και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Τώρα, ωστόσο, ερευνητές του Penn State κατάφεραν να αποκαλύψουν διάφορα στοιχεία που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μια οριστική απάντηση.

Το μυστήριο του μελιού

Χρησιμοποιώντας δεδομένα πενήντα ετών από διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, οι ερευνητές ανέλυσαν πιθανούς παράγοντες και μηχανισμούς που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον αριθμό των λουλουδιών που αναπτύσσονται σε διάφορες περιοχές και, κατ' επέκταση, την ποσότητα του μελιού που παράγουν οι μέλισσες.

Τα δεδομένα, τα οποία αντλήθηκαν από διάφορες βάσεις δεδομένων ανοικτού κώδικα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διατηρούνται από την Εθνική Υπηρεσία Γεωργικών Στατιστικών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και την Υπηρεσία Γεωργικών Υπηρεσιών του USDA, περιλάμβαναν πληροφορίες όπως η μέση απόδοση μελιού ανά αποικία μελισσών, η χρήση της γης, η χρήση ζιζανιοκτόνων, το κλίμα, οι καιρικές ανωμαλίες και η παραγωγικότητα του εδάφους στις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Φυσικά, όλα αυτά έχουν επίσης να κάνουν με την άνοδο της θερμοκρασίας και τις τεράστιες ανθρώπινες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

"Δεν είναι σαφές πώς η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να επηρεάζει την παραγωγή μελιού, αλλά τα αποτελέσματά μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη αυτών των αλλαγών", δήλωσε η Gabriela Quinlan, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια του Penn State. "Για παράδειγμα, οι πόροι των επικονιαστών θα μπορούσαν να μειωθούν στις Μεγάλες Πεδιάδες καθώς το κλίμα θερμαίνεται, ενώ οι πόροι θα μπορούσαν να αυξηθούν στον Μέσο Ατλαντικό, καθώς οι συνθήκες γίνονται θερμότερες".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.