Η Γη γυρίζει πιο αργά αυτές τις μέρες, στην κυριολεξία

Και όχι, δεν είμαστε φανς της θεωρίας που την θέλει επίπεδη.

Εκείνες τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου, σίγουρα έχεις ευχηθεί να γύριζε πιο αργά η Γη και να μεγάλωνε η μέρα. Θα χαρείς να μάθεις ότι αυτό πλέον είναι γεγονός, αλλά δεν είναι για καλό προφανώς. 

Όπως αναφέρει το NBC News, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη διαπίστωσε ότι το λιώσιμο των πολικών πάγων -μια επιταχυνόμενη τάση που οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται από εμάς- έχει προκαλέσει τη βραδύτερη περιστροφή της Γης λίγο πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Duncan Agnew, γεωφυσικός στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι καθώς λιώνουν οι πάγοι στους πόλους, αλλάζει το σημείο, στο οποίο συγκεντρώνεται η μάζα της Γης. Η αλλαγή αυτή, με τη σειρά της, επηρεάζει τη γωνιακή ταχύτητα του πλανήτη.

Η Γη γυρίζει πιο αργά αυτές τις μέρες, στην κυριολεξίαGetty Images

Περισσότερη μάζα γύρω από τον ισημερινό

Λιγότερος στερεός πάγος στους πόλους, λοιπόν, σημαίνει περισσότερη μάζα γύρω από τον ισημερινό, τη μέση της Γης. "Αυτό που γίνεται με το λιώσιμο των πάγων είναι ότι το νερό που είναι σε στερεά μορφή σε μέρη, όπως η Ανταρκτική και η Γροιλανδία, λιώνει, και τα ρευστά μετακινούνται σε άλλα μέρη του πλανήτη", δήλωσε ο Thomas Herring, καθηγητής γεωφυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. "Το νερό ρέει προς τον ισημερινό", λέει.

Καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται, οι ερευνητές αναμένουν ότι το λιώσιμο των πάγων θα έχει ακόμη πιο βαθιά επίδραση στον τρόπο με τον οποίο περιστρέφεται ο πλανήτης. "Θα έχει μεγαλύτερη συμβολή όσο περνάει ο καιρός και όσο το λιώσιμο επιταχύνεται, όπως αναμένουμε ότι είναι πιθανό να συμβεί", δήλωσε ο Herring. Πρόσθεσε επίσης ότι η νέα μελέτη ήταν μια εμπεριστατωμένη ανάλυση που συνδύαζε έρευνες από διάφορους επιστημονικούς κλάδους.

Προσθήκη δευτερολέπτων

Η ανάγκη των χρονομέτρων που προσαρμόζονται στον παγκόσμιο χρόνο, ώστε να συμβαδίζει με την περιστροφή της Γης δεν είναι νέο φαινόμενο. Αλλά ιστορικά, αυτό περιελάμβανε την προσθήκη δευτερολέπτων. Η προσθήκη ή η αφαίρεση δευτερολέπτων είναι οδυνηρή, διότι μπορεί να διαταράξει τα δορυφορικά, χρηματοπιστωτικά και ενεργειακά συστήματα μετάδοσης που βασίζονται σε εξαιρετικά ακριβή χρονισμό. Ναι, ακούγεται πολύ άσχημο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.