Στο Τσέρνομπιλ, το νέο αγαπημένο trend των Influencers

Οι τουριστικές εκδρομές στο σημείο της τραγωδίας με στόχο τα likes έχουν αυξηθεί επικίνδυνα.

Υπάρχουν ήδη περισσότερα από 20 χιλιάδες posts στο Instagram με το hashtag #ExclusionZone. Σε τι ακριβώς αναφέρεται; Στην περιοχή γύρω από το Τσέρνομπιλ, μεγέθους 2600 τ.μ., που κρίθηκε ακατάλληλη κι επικίνδυνη για τους ανθρώπους μετά την πυρηνική καταστροφή του 1986. Σήμερα, λίγο μετά την ολοκλήρωση της σειράς του HBO που έχει σπάσει όλα τα κοντέρ στο IMDB, οι Influencers από όλον τον κόσμο συρρέουν για να φωτογραφηθούν στην περιοχή· η Exclusion Zone, σύμβολο της ανθρώπινης τραγωδίας, γίνεται ιδανικός τόπος για άπειρα likes και καρδούλες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Khrystyna Bubniuk (@khrystyna_bubniuk) on

Η μετατροπή της περιοχής γύρω από το Τσέρνομπιλ σε ένα ιδιότυπο θέρετρο επικίνδυνου τουρισμού δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά, τον τελευταίο μήνα παρατηρείται αύξηση 40% της τουριστικής κίνησης. Το εντυπωσιακό είναι ότι ύστερα από περισσότερες από τρεις δεκαετίες το έδαφος και η ατμόσφαιρα είναι ακόμα επικίνδυνη για τους ανθρώπους. Μπροστά στην ιντερνετική δόξα όμως, τι αξία έχει η υγεία;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lidiya (@lidiya_v.a) on

Οι Influencers παίρνουν περήφανες πόζες πάνω από τα ερείπια, φορούν χαρακτηριστικές μάσκες για προστασία από την πυρηνική ενέργεια σχηματίζοντας το σήμα του ΟΚ, φωτογραφίζονται στα κέντρα ελέγχου του εργοστασίου και κοντά στον μοιραίο αντιδραστήρα που προκάλεσε τον θάνατο -έμμεσα ή άμεσα- χιλιάδων ανθρώπων. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chornobyl NPP (@chornobylnpp) on

Κάποτε οι Pulp είχαν γράψει το τραγούδι Common People για το περίεργο συνήθειο κάποιων πλουσιόπαιδων που ήθελαν να κάνουν διακοπές σε εργατικές συνοικίες για να δουν πως ακριβώς ζουν οι χαμηλότερες οικονομικά τάξεις. Σήμερα, 33 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ, οι Influencers συνωστίζονται στην πόλη φάντασμα του Πρίπιατ για να μαζέψουν likes, όπως ακριβώς παίρνουν πόζες  δίπλα στην Ακρόπολη, κάτω από τις Πυραμίδες ή στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝗔𝗻𝗮𝘀𝘁𝗮𝘀𝗶𝗮 (@xnstyax) on

"Το να περπατάς εκεί που περπάτησαν αυτοί οι άνθρωποι ήταν ένα συναίσθημα παράξενο, και το να βρίσκεσαι στο ίδιο σημείο που κάποτε βρέθηκαν εκείνοι σε κάνει, κατά κάποιο τρόπο, να νιώθεις κοντά τους" δήλωσε πρόσφατα, ο σεναριογράφος και παραγωγός του Chernobyl, Craig Mazin.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vitaliy Raskalov (@raskalov) on

Σε αντίθεση, όμως, με τον δημιουργό που δείχνει να αντιμετωπίζει με βαθύ σεβασμό την θυσία αυτών των ανθρώπων, η πλειονότητα των Influencers σκυλεύει -έστω άθελά ή εν αγνοία της- τη μνήμη τους.  Γιατί, δυστυχώς, πολλές φορές η κουλτούρα των likes μας μετατρέπει από σκεπτόμενους ανθρώπους σε μηχανές παραγωγής reactions για τα social media χωρίς κανένα ουσιαστικό συναίσθημα ή δεύτερες σκέψεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.