Τι συνέβη και ένα μεγάλο γκρουπ λευκών καρχαριών συγκεντρώθηκε στην Φλόριντα

Ένα παράξενο debate λαμβάνει χώρα στα νερά της δημοφιλούς αμερικανικής πολιτείας.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 19 Φεβρουαρίου 2020

Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι ένα από τα παλαιότερα ζώα που κατοικούν στον πλανήτη Γη, παρότι η ζωή του εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο για τους ερευνητές, οι οποίοι όλο και περισσότερο προσπαθούν να καταγράψουν πληροφορίες για το είδος αλλά και να το προστατέψουν από την πλήρη εξαφάνιση. 

Εσχάτως, το είδος έχει καταχωρηθεί στις λίστες των απειλούμενων, ενώ πάντοτε το συνοδεύει η φήμη του αιμοδιψούς κυνηγού - κάτι που σημαίνει πως είναι και ένα πολυπόθητο τρόπαιο για κάθε είδους θηρευτή. Η OCEARCH είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που καταγράφει τις κινήσεις διάφορων θαλάσσιων πλασμάτων, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσει τη συμπεριφορά τους και να συμβάλλει στην προστασία τους. 

Τι συνέβη και ένα μεγάλο γκρουπ λευκών καρχαριών συγκεντρώθηκε στην Φλόριντα

Εσχάτως παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο και τους 416 λευκούς καρχαρίες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στους ωκεανούς. Πριν μερικές ημέρες, οι άνθρωποι της OCEARCH παρατήρησαν πρόσφατα ένα ιδιαίτερο φαινόμενο, με ένα γκρουπ 10 λευκών καρχαριών να έχει συγκεντρωθεί στα ανοιχτά της Φλόριντα και ένα αντίστοιχο έξω από τις ακτές της Νότιας Καρολίνα.

Η πιο δημοφιλής θεωρία αναφέρει ότι είναι τέτοια η ποσότητα των φυκών σε πολλές περιοχές που εμποδίζει τους καρχαρίες στην αναζήτηση τροφής. Οι τελευταίοι, μοιραία στρέφονται σε περιοχές με μικρότερη πυκνότητα χλωρίδας, που όμως έχει συγκέντρωση πανίδας, κάτι που είναι ελκυστικό για τα γνωστά αρπακτικά.

 

What do you think could be causing this big gap in where white sharks are pinging right now. There are pings in the Gulf...

Posted by OCEARCH on Saturday, February 8, 2020

Εκτός από αυτό όμως, σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία του νερού. Η Βόρεια και η Νότια Καρολίνα, η Τζόρτζια και η Φλόριντα θεωρούνται τα χειμερινά hot spots για τους καρχαρίες, οι οποίοι αποφεύγουν τα υπερβολικά κρύα νερά. 

Για την ιστορία, η ζώνη ανάμεσα στην Νότια Καρολίνα και την Χαβάη αποκαλείται από τον ερευνητικό κόσμο "White Shark Cafè", καθώς δεκάδες λευκοί καρχαρίες συγκεντρώνονται κατά καιρούς στα βάθη των νερών, χωρίς να μπορεί να δοθεί γι' αυτό κάποια περαιτέρω εξήγηση. Ίσως μία λογική εξήγηση να είναι για αναπαραγωγικούς σκοπούς. 


Διάβασε ακόμη για τον καρχαρία των 400 ετών και γιατί αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι επιθέσεις.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Πολιτική