Στην Αρκτική εμφανίστηκε μία νέα τρύπα του όζοντος

Ευτυχώς, οι πρώτες προβλέψεις λένε ότι θα εξαφανιστεί σε λίγες εβδομάδες.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 08 Απριλίου 2020

Η υγειονομική κρίση του κορονοϊού συνεχίζεται, τα επίπεδα ραδιενέργειας του Τσέρνομπιλ αυξήθηκαν κατά 16% λόγω δασικής πυρκαγιάς, πολύ πρόσφατα σμήνη από ακρίδες κατέκλυσαν την Ανατολική Αφρική. Σε γενικές γραμμές ο κόσμος μας δε διανύει και την καλύτερη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας του. Έτσι, η ανακάλυψη στην οποία κατέληξαν ερευνητές που αναλύουν τα δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Copernicus Sentinel-5P δεν βοηθά τον ήδη φορτισμένο ψυχισμό μας: Μία (σχετικά) μικρή τρύπα του όζοντος παρατηρήθηκε πάνω από την Αρκτική.

Πού ακριβώς οφείλεται τώρα αυτό; Οι ασυνήθιστες συνθήκες για την ατμόσφαιρα της περιοχής, όπως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα που παρατηρούνται, έχουν οδηγήσει στην αραίωση του όζοντος (σ.σ: το όζον θεωρείται η ασπίδα που απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου).

"Η τρύπα είναι μία γεωφυσική "ανωμαλία" επί της ουσίας" δήλωσε Vincent-Henri Peuch, διευθυντής της Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), στη Guardian, για να συνεχίσει: "Παρατηρήσαμε ασυνήθιστες συνθήκες που οδηγούν στην εξάντληση του όζοντος". Η τρύπα που παρατηρήθηκε έχει πάρει ήδη σημαντικές διαστάσεις, αν και όσο παραμένει στη θέση της δεν αποτελεί άμεση απειλή για τους ανθρώπους. Αν, όμως, κατευθυνθεί νότια, οι κάτοικοι των κατοικημένων περιοχών της Γροιλανδίας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εγκαυμάτων.


Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ένα τέτοιο φαινόμενο πάνω από την Αρκτική, απλά αυτήν τη φορά έχει μεγαλύτερη έκταση.


Ευτυχώς, οι πρώτες προβλέψεις αναφέρουν ότι λογικά θα εξαφανιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Επίσης, φαίνεται ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνουν συνδέσεις ανάμεσα σε αυτή τη μικρή τρύπα του όζοντος που εμφανίστηκε στην Αρκτική και την κλιματική αλλαγή. Άλλωστε, εξαιτίας του κορονοϊού, οι επιβλαβείς για το περιβάλλον ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Στην Αρκτική εμφανίστηκε μία νέα τρύπα του όζοντος

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ένα τέτοιο φαινόμενο πάνω από την Αρκτική, απλά αυτήν τη φορά έχει μεγαλύτερη έκταση. Ουσιαστικά, η τρύπα του όζοντος που μας απασχολεί τα τελευταία αρκετά χρόνια είναι εκείνη της Ανταρκτικής, για την οποία μάλιστα υπάρχει σε ισχύ και το Πρωτόκολο του Μόντρεαλ που ψηφίστηκε το 1987 και ορίζει τη δραστική μείωση της παραγωγής χημικών ουσιών που "αραιώνουν" το όζον. Μάλιστα, για να μην τα βλέπουμε όλα συνεχώς μαύρα, τον περασμένο Νοέμβριο η συγκεκριμένη τρύπα του όζοντος είχε το μικρότερο μέγεθος που έχει καταγραφεί εδώ και 35 χρόνια. 


φωτογραφίες © Getty Images 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική αλλαγή απειλεί το πιο βαθύ φαράγγι της Ανταρκτικής

Υπάρχει κίνδυνος η στάθμη της θάλασσας να ανέβει 1,5 μέτρο παγκοσμίως.

Ατμοσφαιρική ρύπανση, ο σύμμαχος του κορονοϊού

Νέα έρευνα δείχνει ότι ασθενείς κατοικούν σε περιοχές με αυξημένη ρύπανση κινδυνεύουν περισσότερο.