Οι ιταλικές θάλασσες είναι πιο καθαρές μετά τον κορονοϊό

Την ίδια στιγμή που τα γάντια, τα αντισηπτικά και οι μάσκες μολύνουν άλλες θάλασσες του πλανήτη.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 01 Ιουνίου 2020

Η μόλυνση στις θάλασσες που βρίσκονται κοντά στη Ρώμη έχει μειωθεί κατά 30% από την πρώτη μέρα του lockdown λόγω κορονοϊού μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο phys.org. Το νούμερο ακούγεται πραγματικά εντυπωσιακό, αν όμως σκεφτεί κανείς ότι τους τελευταίους τρεις μήνες η οικονομική ζωή της γείτονας χώρας σχεδόν σταμάτησε -κανείς δεν έκανε μπάνιο, οι αγροκαλλιέργειες δεν έριχναν τα απόβλητά τους στη θάλασσα, τα πλοία έμειναν αγκυροβολημένα- τότε τα πράγματα στο θέμα της μόλυνσης μάλλον εξελίχθηκαν φυσιολογικά.

Έτσι, μέσα σε περίπου 90 μέρες, τα νερά κοντά στη Ρώμη ζουν μία δεύτερη εφηβεία. Μάλιστα, εκτός από το ίδιο το υγρό στοιχείο, φαίνεται με βάση την έρευνα ότι έχει επωφεληθεί πραγματικά και η άγρια ζωής της θαλάσσιας περιοχής. Μέδουσες και τσούχτρες έχουν παρατηρηθεί σε σημεία που είχαν χρόνια, αν όχι δεκαετίες να φανούν - κάπως, δηλαδή, σαν την εμφάνιση πριν κάποιο καιρό μίας φώκιας στον Αργοσαρωνικό που απασχόλησε τα Μέσα για μερικές ώρες την περίοδο της πανδημίας.

Όχι τουρίστες, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές

Οι ιταλικές θάλασσες είναι πιο καθαρές μετά τον κορονοϊό

Η μείωση της μόλυνσης κατά 30% είναι μία μάλλον μαγική εικόνα

Φυσικά, οι αρχές προειδοποιούν ότι αυτό θα είναι απλά παροδικό αν η οικονομική παραγωγή και η ανθρώπινη ζωή επιστρέψει δριμύτερη. Η μείωση της μόλυνσης κατά 30% είναι μία μάλλον μαγική εικόνα. Σύμφωνα με τον Marco Lupo, διευθυντής της περιβαλλοντικής πολιτικής της περιφέρειας του Λατίου (σ.σ: πρωτεύουσα η Ρώμη), ένας βασικός λόγος για αυτήν ήταν η παντελής έλλειψη τουριστών, αφού η δραματική μείωση του τουρισμό μείωσε πάρα πολύ και τα ανθρώπινα απόβλητα

Την ίδια στιγμή, ούτε οι Ιταλοί που διατηρούν εξοχικά στις παραθαλάσσιες περιοχές κοντά στη Ρώμη μπόρεσαν να τα επισκεφτούν κατά τη διάρκεια του lockdown. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι οι ευχάριστες αυτές ειδήσεις για το περιβάλλον είναι απλά παροδικές και έχουν προέλθει με τον πιο λάθος τρόπο. Αν το ζήτημα είναι να σταματήσει η ανθρώπινη ζωή για να σωθεί ο πλανήτης, τότε η λύση αυτή σίγουρα δε συμφέρει εμάς τους ανθρώπους - θα πρέπει να βρεθεί ένας δρόμος όπου και οι δύο πλευρές (άνθρωποι από τη μία, πλανήτης από την άλλη) θα είναι ευχαριστημένες.

Τέλος, μέσα σε όλο αυτό το παράξενο τοπίο,  πρόσφατα μάθαμε μέσω Deutsche Welle, πως ο κορονοϊός μπορεί να ευθύνεται για τη μείωση της μόλυνσης, παράλληλα όμως ευθύνεται με τον τρόπο του και για ένας μέρος από αυτήν: Οι μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά είναι τα νέα "σκουπίδια" που βλέπουμε να κατακλύζουν σιγά σιγά τα ταλαιπωρημένα σε πολλές περιπτώσεις νερά που περιβάλλουν την ανθρώπινη δραστηριότητα.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

"Ψυχρή λίμνη": Το καιρικό φαινόμενο πίσω από τις πρόσφατες καταιγίδες

Τι είναι και μέχρι πότε θα επηρεάζει τον καιρό στην Ελλάδα.

Πώς η πυρηνική ενέργεια μπορεί να τονώσει την "πράσινη" ανάκαμψη

Το να την αφήνουμε εκτός ατζέντας συζήτησης για μια ανάκαμψη χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος μετά την πανδημία είναι ένα λάθος το οποίο αργότερα θα μετανιώσουμε πικρά.