Μετά τον Trump, ο στρατάρχης Σίσι έπιασε φιλίες με τον Macron

Η πρόσφατη δήλωση του Macron ισοδυναμεί με "κάρτα ελευθέρας" στον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

Γράφει: Esquire Editors 09 Δεκεμβρίου 2020

Ο Emmanuel Macron απεμπόλησε ξεκάθαρα και συνειδητά την ευκαιρία να καταστήσει τον στρατάρχη Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι της Αιγύπτου υπόλογο για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της κυβέρνησής του. Παρά την έντονη αντίθεση από πλευράς των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Αιγύπτιο ηγέτη για μια επίσημη κρατική επίσκεψη στη Γαλλία.

Του Bobby Ghosh

Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σίσι στο Μέγαρο των Ηλυσίων, δήλωσε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να εξαρτήσει την οικονομική συνεργασία με - ή τις πωλήσεις όπλων προς - την Αίγυπτο από ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Αντιτρομοκρατία" και ανθρώπινα δικαιώματα

Αντ' αυτού, ο Μακρόν μίλησε πολύ για τα αντιτρομοκρατικά επιτεύγματα της Αιγύπτου, αγνοώντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Σίσι υποβάλλει τακτικά ακτιβιστές οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε δίκες για "τρομοκρατική δράση" και θέτει τους πολιτικούς αντιπάλους της, αλλά και απλούς επικριτές σε "λίστες παρακολούθησης υπόπτων για τρομοκρατία".

Η δήλωση του Μακρόν ισοδυναμούσε με "κάρτα ελευθέρας" για τον Αιγύπτιο στρατάρχη που μεταβλήθηκε σε πρόεδρο και ενείχε κάτι από τραγική ειρωνεία στον χρόνο στον οποίο συντελέστηκε. Η επίσκεψη του Σίσι στο Παρίσι συνέπεσε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει ένα καθεστώς κυρώσεων, ανάλογο του νόμου Μαγκνίτσκι των ΗΠΑ, για χρήση εναντίον κατά συρροή καταπατητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως προς την χρονική έκταση των παραβιάσεων, ο Σίσι σχεδόν δεν έχει αντίπαλο. Από τότε που κατέλαβε την εξουσία το 2013, έχει πρωτοστατήσει σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία είναι υπερβολική ακόμη και από τα αιγυπτιακά πρότυπα.

Όπως έχουν τεκμηριώσει με εξαντλητικές λεπτομέρειες η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μεταξύ άλλων οργανώσεων, η κυβέρνηση του Σίσι διεξήγαγε μια διαρκή εκστρατεία εναντίον πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, επικριτών και ακτιβιστών. Χιλιάδες φυλακίστηκαν, ενώ πολλοί έχουν βασανιστεί. Έχουν υπάρξει, εξάλλου, μαζικές εκτελέσεις και ύποπτοι θάνατοι στις φυλακές.

"Κλειδί" η κοινή αντίθεση στον Ερντογάν

Οι προτεραιότητες του Μακρόν είναι η αποκατάσταση της θέσης της Γαλλίας ως του μεγαλύτερου προμηθευτή όπλων στην Αίγυπτο και η διατήρηση του αυταρχικού προέδρου της στο πλευρό του Παρισιού στη διαμάχη του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σίσι έχει τα δικά του παράπονα εναντίον του Ερντογάν, κυρίως λόγω της τουρκικής επέμβασης στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, η οποία έστρεψε τα πράγματα προς όφελος της αντίπαλης πλευράς από εκείνη που υποστηρίζει η Αίγυπτος. Η Γαλλία είναι πιθανόν επίσης να χρειαστεί την "κατανόηση" της Αιγύπτου για τις δικές της αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες στη βόρεια και υποσαχάρια Αφρική.

Τα παραπάνω ήταν αρκετά για τον Μακρόν ώστε να ανακηρύξει τον Σίσι "φίλο" του. Ακόμα κι αν αυτή η ονομασία δεν αποδίδει την ίδια ζεστασιά του προσωνυμίου που έχει αποδώσει στον Αιγύπτιο ομόλογό του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτήρισε τον Σίσι "τον αγαπημένο του δικτάτορα", δίνει ωστόσο στον πρόεδρο της Αιγύπτου μεγάλη ανακούφιση.

Κι αυτό, μάλιστα, σε μια στιγμή που την είχε πολλή ανάγκη. Με την προεδρία Τραμπ στις τελευταίες της εβδομάδες (χτυπήστε ξύλο), ο Σίσι αναζητεί εναγωνίως έναν νέο αγαπημένο πρόεδρο. Υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις προς τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να λάβει αυστηρότερη στάση σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο. Δεν πρέπει να έχει ξεφύγει της προσοχής του Σίσι ότι ο Άντονι Μπλίνκεν, πιθανότατα ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέφρασε ανησυχία για τις πρόσφατες συλλήψεις τριών διακεκριμένων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο. Το γεγονός ότι οι τελευταίοι απελευθερώθηκαν μετά από μια διεθνή κατακραυγή υπογραμμίζει το ευάλωτον του Σίσι σε μια τέτοια κριτική.

Ούτε βεβαίως ο Σίσι μπορεί να εξαρτάται από τον άλλο προστάτη της Αιγύπτου, τη Σαουδική Αραβία, ώστε η τελευταία να παρέμβει για λογαριασμό του Καΐρου στην επόμενη αμερικανική κυβέρνηση. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θα χρειαστεί όσο πολιτικό κεφάλαιο διαθέτει στην Ουάσιγκτον προκειμένου να σώσει τη φήμη του ενώπιον της κυβερνητικής ομάδας του Μπάιντεν.

Μακρόν, Σίσι και Ισλάμ

Ο Σίσι θα καλωσορίσει επίσης οποιαδήποτε γαλλική βοήθεια στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι αιγυπτιακές φιλοδοξίες στο ζήτημα της εξόρυξης και μεταφοράς υδρογονανθράκων αντιτίθενται στα τουρκικά σχέδια. Η Αίγυπτος, όπως και η Ελλάδα, ελπίζει ότι ο Μπάιντεν θα είναι πιο "επιρρεπής" στον περιορισμό των επιθετικών ενεργειακών ερευνών της Τουρκίας σε σχέση με τον Τραμπ (αν ισχύει κάτι για τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ είναι ότι, αν μη τι άλλο, λατρεύει τον Ερντογάν περισσότερο κι από το πόσο αγαπά τον Σίσι).

Ο Μακρόν, όμως, είναι εκείνος που έχει επιδείξει με διαφορά τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό για μια ναυτική αντιπαράθεση με την Τουρκία στην περιοχή.

Αυτή η αμοιβαία εξάρτηση επισκιάζει το μικρό "δράμα" που έπαιξαν οι δύο πρόεδροι στο Παρίσι - κατά το οποίο ο Σίσι εξέφραζε την απογοήτευσή του για τη δημοσίευση των σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ στη Γαλλία και ο Μακρόν υπερασπιζόταν την ελευθερία του λόγου.

Ο Σίσι δεν ενδιαφέρθηκε να επιμείνει επί μακρόν στην πρόσφατη, αμφιλεγόμενη δήλωση του Μακρόν σχετικά με το ότι το Ισλάμ είναι μια "θρησκεία σε κρίση" ή στο αίτημά του Γάλλου προέδρου οι ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας της Γαλλίας να υπογράψουν μία "χάρτα δημοκρατικών αξιών".

Το να κλείνει κανείς τα μάτια στα λάθη και τα ελαττώματα του άλλου είναι, τελικά, αυτό που κάνουν οι φίλοι μεταξύ τους.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.