Τρία σενάρια για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία

Η ανάλυση του Αμερικανού πολιτικού αναλυτή και συγγραφέα βραβευμένου με Πούλιτζερ, Thomas Friedman στους New York Times.

Γράφει: Esquire Editors 03 Μαρτίου 2022

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής Τόμας Φρίντμαν καταθέτει στη δημόσια συζήτηση τρία σενάρια εξόδου από την κρίση χωρίς να κρύβει την ανησυχία του. Οπως λέει σε άρθρο του στους New York Times, "κάθε μέρα που ο Πούτιν αρνείται να σταματήσει, πλησιάζουμε στις πύλες της κόλασης" ενώ ποντάρει - αν και πολύ λιγότερο - στο σενάριο οι ίδιοι οι Ρώσοι να "σπάσουν το φράγμα του φόβου απέναντι στον Πουτιν".

Τα τρία σενάρια: Καταστροφή, βρώμικος συμβιβασμός ή σωτηρία

"Η μάχη για την Ουκρανία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας έχει τα χαρακτηριστικά να είναι το πιο μεταμορφωτικό γεγονός στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η πιο επικίνδυνη αντιπαράθεση για τον κόσμο από την κρίση των πυραύλων της Κούβας.

Βλέπω τρία πιθανά σενάρια για το πώς τελειώνει αυτή η ιστορία. Τα αποκαλώ "η πλήρης καταστροφή", "ο βρώμικος συμβιβασμός" και "σωτηρία", σημειώνει ο Φρίντμαν και εξηγεί:

1ο σενάριο: Ισοδυναμεί με τεκμηρίωση "εγκλημάτων πολέμου"

Το σενάριο της καταστροφής βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη: Αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αλλάξει γνώμη ή η Δύση δεν μπορέσει να τον αποτρέψει, φαίνεται διατεθειμένος να σκοτώσει όσους ανθρώπους χρειάζεται και να καταστρέψει όση υποδομή της Ουκρανίας χρειάζεται για να διαγράψει την Ουκρανία από τον χάρτη ως ελεύθερο ανεξάρτητο κράτος, να εξαφανίσει τον πολιτισμό της και να απομακρύνει την ηγεσία της.

Η συνέχεια στο TheToc.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος