Οι "νάρκες-πεταλούδες" μπλοκάρουν την απομάκρυνση αμάχων στην Ουκρανία

Το σοβιετικό παιχνίδι θανάτου PFM-1 αρχικά προορίζονταν για να εμποδίζουν τα κονβόι ανεφοδιασμού.

Γράφει: Esquire Editors 11 Μαρτίου 2022

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αξιωματούχοι στο Κίεβο κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι ρίχνει από αέρος νάρκες κατά προσωπικού PFM-1. Γνωστές και ως "νάρκες-πεταλούδες", "πέταλα", "πράσινοι παπαγάλοι" ή και "σοβιετικά παιχνίδια θανάτου", αυτές οι μικρές πλαστικές νάρκες, που η καθεμία ζυγίζει λιγότερο από 55 γραμμάρια, διασκορπίζονται κατά χιλιάδες σε μεγάλες περιοχές. Υπάρχουν αναφορές ότι ρίφθηκαν στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να μπλοκάρουν την εκκένωση της Μαριούπολης. Οι συγκεκριμένες νάρκες έλκουν την καταγωγή τους από τις ΗΠΑ και αρχικά προορίζονταν για να εμποδίζουν τα κονβόι ανεφοδιασμού. Σήμερα είναι γνωστές ως κύρια αιτία για τον ακρωτηριασμό παιδιών. 

Τι είναι οι PFM-1

Η PFM-1 δεν μοιάζει με νάρκη. Είναι πλαστική, με πλάτος 12,5 εκατοστά και ύψος 2,5 εκατοστά, και φέρει ασύμμετρα φτερά για να προσγειώνεται απαλά στο έδαφος. Μέσα στο μαλακό πλαστικό της υπάρχει ένας πυροκροτητής και μια ποσότητα υγρής εκρηκτικής ύλης. Ο πυροκροτητής ενεργοποιείται από τη σωρευτική παραμόρφωση του πλαστικού: είτε από ένα μεμονωμένο γεγονός, όπως να περάσει ένα όχημα από πάνω του, είτε από μια σειρά μικρότερων γεγονότων, όπως να το περιεργαστεί κάποιος με τα χέρια του. 

Οι PFM-1 φέρουν διάφορα χρώματα: μεταξύ αυτών, ένα φανταχτερό πράσινο στο οποίο οφείλουν και το παρατσούκλι τους "πράσινοι παπαγάλοι". Αν τη δεις στον δρόμο, θα την περάσεις εύκολα για παιχνίδι: αεροπλανάκι ή κάποιο πουλί. Στο Αφγανιστάν, όπου ρίφθηκαν κυριολεκτικά εκατομμύρια τέτοιες νάρκες, συχνά έτρεχαν τα παιδιά για τις μαζέψουν και να παίξουν μαζί τους. 

"Στο Αφγανιστάν, και εγώ και συνάδελφοί μου, ακούγαμε πολλές φορές ότι ένα παιδί είχε μαζέψει τη νάρκη-πεταλούδα -ή τον "πράσινο παπαγάλο", όπως την αποκαλούν οι Αφγανοί- και έπαιζε μαζί της για ώρες με φίλους του πριν εκραγεί", ανέφερε σε άρθρο του για το PBS ο Δρ Gino Strada, χειρουργός της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος έχει περιθάλψει θύματα ναρκών στο Αφγανιστάν, στην Καμπότζη και στο βόρειο Ιράκ, σε ένα κομμάτι για το PBS.

Η συνέχεια στο Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.