Η δολοφονία του George Floyd άλλαξε τον κόσμο

Τρία χρόνια μετά, άνθρωποι στην Αμερική και αλλού στον κόσμο συνεχίζουν να μη μπορούν να αναπνεύσουν. Κάτι όμως έχει αλλάξει.

Στις 25 Μαΐου του 2020, ο Αφροαμερικανός George Floyd δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια μας καθώς ένας αστυνομικός τον πίεζε στον λαιμό με το γόνατό του επί 9 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα, μπροστά στους περαστικούς, σε έναν δρόμο στη Μινεάπολη. Αν η 17χρονη Darnella Frazier δεν είχε καταγράψει τότε τον θάνατό του με το κινητό της τηλέφωνο, αν δεν είχε ποστάρει το βίντεο στο Facebook, ο Floyd θα ήταν απλώς 'ένας ακόμα μαύρος άντρας που πέθανε στα χέρια των αστυνομικών', θα ήταν ένας αριθμός. Έγινε όμως σύμβολο της ανισότητας και της συστημικής βίας που υφίστανται οι μαύροι στην Αμερική και αλλού στον κόσμο, η δολοφονία του γέννησε ένα κίνημα αντίστασης που όμοιό του είχαμε να ζήσουμε δεκαετίες. Δύο χρόνια μετά, πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;

Η δολοφονία του George Floyd άλλαξε τον κόσμο Getty Images

People have the power

Ο κόσμος δεν κατάλαβε εκείνη τη στιγμή ούτε το ότι η ζωή είναι άδικη, ούτε το ποιοι είναι οι αδικημένοι. Αυτό που συνειδητοποιήθηκε ήταν πως αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Έτσι, οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να φωνάξουν, να δράσουν, να κάνουν ρητό με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο πως δεν γίνεται, απλώς δεν γίνεται, ένας μαύρος πολίτης να φωνάζει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει κι ένας λευκός αστυνομικός να του πιέζει τον λαιμό με το γόνατο

Όλα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια, π.χ. η επιτάχυνση της συμπερίληψης, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τη στήριξη των μαύρων κοινοτήτων, τα άρθρα που γράφτηκαν και -κυρίως- ο δημόσιος διάλογος που άνοιξε, μας έκαναν να μιλάμε για την post-Floyd εποχή. Ναι, η δολοφονία ενός μαύρου άντρα διχοτόμησε την αμερικανική, αν όχι την παγκόσμια, ιστορία. Πόσο όμως άλλαξαν όντως τα πράγματα για τους μαύρους σε έναν κόσμο στον οποίο οι λευκοί κάνουν κουμάντο;

> Διάβασε ακόμα: Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ανάσα. Ή μήπως όχι;

Μαύροι άντρες συνεχίζουν να πεθαίνουν από αστυνομικά πυρά

Ο Derek Chauvin, ο λευκός αστυνομικός που δολοφόνησε τον George Floyd καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 22 ετών και έξι μηνών, ενώ μικρότερες ποινές αποδόθηκαν σε τρεις αστυνομικούς που ήταν παρόντες στη σκηνή. Το ότι αναγνωρίστηκε η ενοχή τους έδρασε σαν κάθαρση, σαν μια ελπίδα ότι τα πράγμα μπορεί να αλλάξουν.

Ο διακανονισμός των 27 εκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στην οικογένεια του Floyd και τις αρχές της Μινεάπολης έστειλε, επίσης, το μήνυμα του ότι η χώρα πληρώνει υψηλό τίμημα όταν τα αστυνομικά της όργανα προβαίνουν σε δολοφονίες. Σύμφωνα, άλλωστε, με μία ανάλυση που δημοσιεύτηκε πριν από δύο μήνες, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν πληρωθεί περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολίτες που τραυματίστηκαν από κατ' ευφημισμό όργανα της τάξεως ή στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν από αυτά.

> Διάβασε ακόμα: Η θυσία του George Floyd δεν θα πάει χαμένη

Έγιναν και μεταρρυθμίσεις μετά τη δολοφονία του Floyd, πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό. Πέρασαν νομοσχέδια, τόσο σε πολιτειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η μεταρρύθμιση όμως που θα έθετε σε ένα νέο πλαίσιο τη σχέση ανάμεσα στα αστυνομικά τμήματα και τους έγχρωμους έμεινε στα χαρτιά. Το περίφημο George Floyd Justice in Policing Act πέρασε από τον Λευκό Οίκο αλλά απορρίφθηκε από τη Γερουσία. Αποτέλεσμα; Οι μαύροι να συνεχίζουν να στερούνται ένα μέτρο που λέγεται ότι θα έδειχνε πως τα πράγματα όντως προόδευσαν.

Όσον αφορά την 'πραγματική ζωή'; Ένας μαύρος άντρας που δεν κρατάει όπλα έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πυροβοληθεί από την αστυνομία από έναν άοπλο λευκό. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Washington Post κάποιοι μαύροι άντρες που πέθαναν από αστυνομικά πυρά, μετά από τον Floyd, καταγράφονται με το ονοματεπώνυμό τους: είναι ο Andre Hill, ο Amir Locke, ο Patrick Lyoya... Όσο αυτή η λίστα μεγαλώνει, μπορούμε είτε να καληνυχτίζουμε τον Κεμάλ είτε να συνεχίζουμε με κάθε τρόπο να προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Η επιλογή είναι δική μας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος