Το πρόβλημα με τον περιορισμό της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ

Το πανίσχυρο λόμπι, η κουλτούρα της οπλοκατοχής, το νομοσχέδιο του 1968 και η ανάγκη για καλύτερη νομοθετική ρύθμιση.

Ο Charles P. Pierce, πολιτικός συντάκτης στο αμερικάνικο Esquire, δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες στο πρόσφατο, συγκλονιστικό άρθρο του για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, δε, όσο υπήρχαν όπλα στην Αμερική, υπήρχαν και προσπάθειες για τη ρύθμιση της χρήσης και της κατοχής τους.

Το νομοσχέδιο του 1968

Αν ανατρέξουμε στην πιο πρόσφατη αμερικανική ιστορία, πάντως, ξεχωρίζει ως κομβική στιγμή η 22η Οκτωβρίου του 1968, όταν ο Lyndon B. Johnson, ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους προέδρους των ΗΠΑ, υπέγραψε το νομοσχέδιο που έθεσε επί τάπητος ένα σημαντικό εθνικό πρόβλημα, καθώς η κοινή γνώμη, μετά τις δολοφονίες του Martin Luther King και του Robert Kennedy, ζητούσε πιο έντονα από ποτέ τον έλεγχο επί των όπλων. Τότε, το Κογκρέσο υιοθέτησε τις περισσότερες από τις υποδείξεις του, παρόλα αυτά, το νομοθετικό πλαίσιο που προέκυψε συνεχίζει να αποδεικνύεται μικρότερο των περιστάσεων. 

Αυτό που είχε ο ίδιος ζητήσει ήταν η καταγραφή όλων των όπλων σε εθνικό επίπεδο και το να είναι προαπαιτούμενη η άδεια οπλοκατοχής για να κατέχει κάποιος όπλο - σε μία χώρα που τότε υπήρχαν 160 εκατομμύρια όπλα. Το σκεπτικό αυτών των μέτρων αποσκοπούσε το να μη φτάνουν όπλα σε χέρια εγκληματιών, διαταραγμένων ή ανεύθυνων, αλλά και να μπορεί να εντοπιστεί πιο γρήγορα ένας εγκληματίας.

Το πρόβλημα με τον περιορισμό της οπλοκατοχής στις ΗΠΑiStock

Δεν πέρασαν όλες οι προτάσεις του Lyndon B. Johnson - όχι, φυσικά από το έθνος που ήταν εξαγριωμένο, αλλά από το πανίσχυρο λόμπι των όπλων. Σε τι πέτυχε, λοιπόν; Σε πολλά πράγματα: Στην απαγόρευση της διαπολιτειακής μεταφοράς όπλων και οπλισμού όπως και στην απαγόρευση της πώλησης πυροβόλων σε καταδικασμένους εγκληματίες, σε ανηλίκους, σε εθισμένους σε ψυχότροπες ουσίες και σε 'διανοητικά ακατάλληλους'.

Η κουλτούρα της οπλοκατοχής καλά κρατεί

Τα χρόνια που ακολούθησαν, το λόμπι των όπλων άρχισε να 'ροκανίζει τον κορμό' του νομοσχεδίου, σε σημείο σήμερα να μπορεί ένα προβληματικό 18χρονο άτομο να αγοράσει δύο αυτόματα πολυβόλα στην καθισιά του, έτσι απλά, για να γιορτάσει την ενηλικίωσή του. Μάλιστα, πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν περισσότερα από 393 εκατομμύρια όπλα, δηλαδή αντιστοιχούν περισσότερα από 1 ανά Αμερικανό.

Βέβαια, χάρη σε ένα σπουδαίο αφιέρωμα που έκανε το 2018 το Time πάνω στην αμερικανική κουλτούρα της οπλοκατοχής, έχει γίνει πλέον σαφές το ότι οι ρίζες της πάνε μεν πολύ βαθιά αλλά, κόντρα στον διαδεδομένο μύθο, δεν ήταν ποτέ 'μπάτε σκύλοι, αλέστε': Όσο υπήρχαν όπλα στην Αμερική, υπήρχαν και προσπάθειες για τη ρύθμισή τους.

Από τα τέλη του 17ου έως τον 19ο αιώνα, υπήρχαν χιλιάδες νόμοι, σε όλες τις πολιτείες, σχετικοί με τα όπλα, για κάθε πιθανό και απίθανο θέμα που να σχετίζεται με αυτά, συχνά αντιφατικοί. Όπως και νόμοι που απαγόρευαν σε ανθρώπους το να κουβαλούν μαζί τους αδήλωτα όπλα.

Απ' όταν οι ΗΠΑ δεν ήταν παρά αποικία, απαγορεύονταν, κατά περίπτωση, οι πυροβολισμοί κοντά σε δρόμους, κτίρια ή κατοικημένες περιοχές, όπως και κατά τη διάρκεια κοινωνικών συνευρέσεων ή τις Κυριακές. Στο Νιου Τζέρσεϊ, πάλι, απαγορευόταν το να πυροβολήσει κάποιος υπό κατάσταση μέθης, με την εξαίρεση του αν πυροβολούσε κατά τη διάρκεια ενός γάμου ή μιας κηδείας.

> Διάβασε ακόμα: Η σιωπηρή πορεία κατά της οπλοκατοχής στο Σικάγο

Αργότερα, υπήρξε ένα δεύτερο κύμα, ακόμα πιο περιοριστικών κανονισμών, που απαγόρευε τη χρήση μη δηλωμένων όπλων. Έτσι, για παράδειγμα, το 1837, στην Τζόρτζια, πέρασε ένας νόμος που καθιστούσε παράνομη την πώληση των μη δηλωμένων όπλων.

> Διάβασε ακόμα: Το μακελειό στο Τέξας στο εξώφυλλο του περιοδικού Time

Όταν ο Lyndon B. Johnson υπέγραφε το νομοσχέδιο του 1968, φαίνεται να ήξερε ότι έγραφε ιστορία. Τότε, είχε πει: 'το κλειδί στον δραστικό έλεγχο επί του εγκλήματος παραμένει, σύμφωνα με τη γνώμη μου, ο αποτελεσματικός έλεγχος επί των όπλων'. Τόσα χρόνια μετά, οι μαζικοί πυροβολισμοί έχουν γίνει τμήμα της καθημερινής αμερικανικής ζωής. Κάτι που δεν δείχνει, με κανέναν τρόπο, πρόοδο.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.