"Τέλος" η ταλαιπωρία των πολιτών στις μεταβιβάσεις οχημάτων

Πώς ψηφιοποιήθηκε η μεταβίβαση οχημάτων και τι γίνεται με το "πέρασμα" του διπλώματος οδήγησης στο κινητό και η αυτοματοποίηση του Point System.

Γράφει: Esquire Editors 16 Ιουλίου 2022

Με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασαν χθες τις δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες, τη Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχημάτων και το MyAuto.

Με την πρώτη εφαρμογή καταργείται η προσκόμιση αρκετών δικαιολογητικών, όπως το δελτίο ΚΤΕΟ, η βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια ΔΟΥ, διάφορες υπεύθυνες δηλώσεις – αιτήσεις, ενώ με τη δεύτερη, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε όλα τα στοιχεία του οχήματός τους, όπως αυτά τηρούνται στα μητρώα φορέων της δημόσιας διοίκησης.

Πλέον, το επόμενο βήμα, το οποίο θα υλοποιηθεί στα τέλη του μήνα, αφορά το "πέρασμα" του διπλώματος οδήγησης και της ταυτότητας στο κινητό τηλέφωνο και σε επόμενο χρόνο, η αυτοματοποίηση του "Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών" (Point System).  

405.000 προσωρινές άδειες οδήγησης έχουν εκδοθεί ψηφιακά 

Των δυο ανωτέρω εφαρμογών προηγήθηκαν η προσωρινή άδεια οδήγησης, η ανανέωση άδειας οδήγησης, το αντίγραφο άδειας οδήγησης, η αντικατάσταση άδειας οδήγησης και το αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας οχήματος. 

Από τις αρχές του 2020 έως και σήμερα έχουν εκδοθεί 405 χιλιάδες προσωρινές άδειες οδήγησης

Αντίστοιχα, στην ανανέωση διπλώματος, έχουν υποβληθεί 20.000 αιτήσεις, καθώς οι πολίτες μπορούν να ανανεώσουν ψηφιακά την άδεια οδήγησης, η οποία παύει να είναι σε ισχύ λόγω ηλικιακών ορίων ή για ιατρικούς λόγους, καθώς και τις επαγγελματικές άδειες. 

Η φυσική παρουσία του πολίτη απαιτείται μόνο κατά τη διενέργεια των ιατρικών εξετάσεων, ενώ η ψηφιακή διαδικασία υποστηρίζεται από την ΗΔΙΚΑ και την έχουν ήδη χρησιμοποιήσει περίπου 4.500 γιατροί σε όλη τη χώρα. Έχουν εξετάσει περισσότερους από 17 χιλιάδες πολίτες και έχουν εκδώσει περίπου 36 χιλιάδες ιατρικά πιστοποιητικά.

Ανάλογη είναι και η ανταπόκριση στην ψηφιακή αίτηση για την έκδοση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς μέσω του gov.gr. 

Οι πολίτες έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά: περισσότερες από 30.000 αιτήσεις για αντικαταστάσεις διπλωμάτων και 9.200 αιτήσεις για αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων. 

Συνολικά, έχουν εκδοθεί περισσότερα από 45 χιλιάδες διπλώματα με τη χρήση νέων εφαρμογών, ενώ κάθε μήνα αποστέλλονται περισσότερα από 30 χιλιάδες SMS που πληροφορούν τους πολίτες για το στάδιο που βρίσκεται η αίτησή τους.

Ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων 

Σχετικά με την ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων και σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 82 του νόμου 4954/2022, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εδώ με λίγες ενέργειες από πλευράς τόσο του πωλητή, όσο και του αγοραστή.

Τα πλεονεκτήματα της νέας διαδικασίας είναι τα ακόλουθα

Αυτοματοποιείται ο έλεγχος των προϋποθέσεων μεταβίβασης, καταργείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών, καθιερώνεται η ψηφιακή βεβαίωση, με την οποίο ο αγοραστής μπορεί να ασφαλίσει άμεσα το όχημα, ο πωλητής αποδεσμεύεται από την υποχρέωση επίσκεψης στην υπηρεσία και μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος ελέγχου της αίτησης από τον αρμόδιο υπάλληλο.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H στρατηγική διάβρωσης των Ουκρανών

Ο ρωσικός στρατός απομάκρυνε το 1/3 των δυνάμεών του από τα ανατολικά και το Κίεβο επιτίθεται στα αδύναμα σημεία.

H Olivia Newton-John ήταν ένας δυνατός άνθρωπος

H ζωή της σταρ του ‘Grease’ ήταν μια έμπνευση δύναμης.

Ρωσία & Ιράν ετοιμάζουν ανταλλαγή μαχητικών Su-35 με drones

Ρωσία και Ιράν "ψήνουν" ανταλλαγή μαχητικών Su-35 με drones και ήδη η πρώτη παρτίδα έφτασε στη Μόσχα.

Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο χωρίς γάτες;

Με αφορμή τη σημερινή #CatDay: Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα από όσο πιστεύεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι μάθαμε για την αξία του χρήματος από την πτώση των crypto

Bitcoin, κραχ του 2008 και η κυκλική φύση της οικονομίας.

Η Nancy Pelosi έφυγε από την Ταΐβάν κι άφησε πίσω της 'συντρίμμια'

Οι επιπτώσεις της επίσκεψής της στις σινοαμερικανικές σχέσεις θα είναι μακροχρόνιες.