Αυτόνομα αυτοκίνητα: Μύθοι και αλήθειες

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αυτόνομα αυτοκίνητα και τι είναι τελικά αληθές για την αυτόνομη οδήγηση;

Γράφει: Esquire Editors 09 Ιουνίου 2022

Ο Elon Musk μιλάει συνέχεια για αυτόνομα αυτοκίνητα. Από τα robotaxi μέχρι το FSD Beta που θα κάνει τελείως αυτόνομα τα Tesla. Η Mercedes έχει πάρει ήδη άδεια για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 ενώ γνωρίζουμε ότι και η Apple όταν -και αν- βγάλει το Apple Car, θα έχει μεγάλο βαθμό αυτονομίας.

Όμως θα γίνουν σύντομα πραγματικότητα τα αυτόνομα αυτοκίνητα; Και πώς θα πρέπει να αλλάξει η στάση των ανθρώπων για να εξασφαλιστεί η ευρεία αποδοχή της αυτόνομης οδήγησης; Η μελέτη "SocAIty" της Audi, που συντάχθηκε με τη βοήθεια καταξιωμένων εμπειρογνωμόνων, εξετάζει αυτά τα ερωτήματα. Και το κυριότερο ξεκαθαρίζει ορισμένους από τους διαδεδομένους μύθους γύρω από το θέμα. Τελικά τι είναι αλήθεια σε σχέση με την αυτόνομη οδήγηση; Και τι δεν είναι;

Μύθος 1: Τα αυτόνομα  αυτοκίνητα θα είναι σαν τα κανονικά αυτοκίνητα, απλώς χωρίς οδηγούς

Ειδικά η αεροδυναμική αποτελεί βασικό παράγοντα όσον αφορά τις αποστάσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, γι' αυτό και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό. Η εμφάνιση των αυτοκινήτων και άλλων μέσων μεταφοράς με αυξανόμενη αυτοματοποίηση δεν θα αλλάξει ριζικά από αυτή την άποψη. Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι στο μέλλον ο σχεδιασμός θα επικεντρωθεί στο εσωτερικό. Η άνεση των επιβατών θα αποτελεί προτεραιότητα, γι' αυτό και τα καθίσματά τους δεν θα είναι πλέον απαραίτητα στραμμένα προς την κατεύθυνση της κίνησης σε ορισμένες περιπτώσεις χρήσης.

Η συνέχεια στο Top Gear

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η τελευταία συνέντευξη του Robin Williams

Πάλευε ήδη με μια άγνωστη τότε ασθένεια και τίποτα δεν θύμιζε τον παλιό εαυτό του.

Αυτή η Ferrari F40 Competizione αναζητά ιδιοκτήτη

Το μοντέλο ορόσημο στην ιστορία της Ferrari, σε μία εκδοχή με μεγαλύτερη από τη διπλάσια ισχύ της βασικής έκδοσης, βγαίνει στο σφυρί.

Γραφει TopGear

Η τέταρτη γενιά αναδιπλούμενων smartphones είναι εδώ

Η Samsung παρουσιάζει τα Samsung Galaxy Z Flip4 και Z Fold4 που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητά μας.

Γραφει Νικος Παπαηλιου

O Brad Pitt έχει τη δική του 'μαύρη λίστα'

Έχει λίστα με όλους τους ηθοποιούς με τους οποίους δεν θέλει να συνεργαστεί.