
Nέο παραλήρημα Erdogan με "σύνορα τριών ηπείρων και επτά εποχών"
Ο Erdogan αναφέρθηκε μέχρι και στον Αριστοτέλη και τον Όμηρο.
Θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ έγινε η απόσυρση από το νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) των τροπολογιών Menendez, που επέβαλαν όρους στην Τουρκία του Erdogan για την αγορά και την αναβάθμιση των F-16. Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίαζαν πως έγινε μεν ένα βήμα, αλλά υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν, ανέφερε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης σημειώνοντας πως πρώτη φορά οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα προσέγγισης στην Τουρκία.
Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι όροι για τα F-16 παραμένουν.
Ο δημοσιογράφος Hulki Cevizoğlu στο CNN ανέφερε: "Μόλις ακούσαμε την είδηση μάς δημιουργήθηκε η εντύπωση πως αποσύρθηκαν οι όροι για την πώληση των F-16 λες και πέρασε από τη Γερουσία. Όμως τώρα καταλάβαμε πως τον Ιανουάριο, σήμερα έχουμε 11 Οκτωβρίου δηλαδή σε 2,5 - 3 μήνες από τώρα αυτή η πρόταση της κυβέρνησης θα έρθει στη Γερουσία. Μα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden στις συναντήσεις του με τον Erdogan έλεγε 'εντάξει, θα τα δώσω, θα κάνω όσα μπορώ, αλλά υπάρχει η Γερουσία'. Τώρα και πάλι υπάρχει η Γερουσία. Αυτό δεν εγκρίθηκε εκεί".
Ο πολιτικός αναλυτής Hasan Basri Yalçın σχολίασε: "Tώρα οι ΗΠΑ πέρασαν στη φάση 'εντάξει θα σας τα δώσουμε τα μαχητικά'. Έκανε ένα βήμα πίσω, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτά τα μαχητικά πράγματι θα παραδοθούν μια μέρα στην Τουρκία. Όλα είναι για να καθυστερήσουν. Βάζουν νομικά, τεχνικά εμπόδια. Σε όλα βρίσκουν δικαιολογία".
Erdogan: "Η Τουρκία δεν αποτελείται από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες!"
Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία δεν αποτελείται από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες, αλλά "τα σύνορα της καρδιάς μας έχουν εύρος τριών ηπείρων και επτά εποχών".
Είπε ακόμη πως "ο Αριστοτέλης και ο Όμηρος και οι πόλεις τους είναι τα ίχνη της ιστορίας μας όπως και της ανθρωπότητας". Ο Erdogan ανέφερε χαρακτηριστικά: "Όπως όλα τα σημεία της Ανατολίας κάθε σημείο των Δαρδανελλίων είναι στολισμένο με τα πολύτιμα ίχνη της ιστορίας της ανθρωπότητας και της ιστορίας μας. Aνάμεσα σε αυτά είναι η πόλη του Αριστοτέλη, η Άσσος και η πόλη του Ομήρου, η Τροία. Η Τουρκία δεν είναι μόνο μια χώρα που αποτελείται από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες.
Τα σύνορα της καρδιάς μας έχουν εύρος, όπως το περιγράφουν οι προγονοί μας ως 'τρεις ήπειροι, επτά εποχές'. Oικοδομούμε την μεγάλη και ισχυρή Τουρκία για όλους τους φίλους μας που έχουν στρέψει το βλέμμα και την καρδιά τους σε εμάς, για όλα τα θύματα για όλους τους καταπιεσμένους".
Çavuşoğlu: Η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά, άρα δεν θέλει ειρήνη, αλλά σύγκρουση. "Αφού στέλνει όπλα στα νησιά, πρέπει να υπάρχει απάντηση σε αυτό. Ισχύει το 'μια νύχτα ξαφνικά', αυτή είναι η θέση της Τουρκίας για τα εθνικά της συμφέροντα" είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Çavuşoğlu ανέφερε χθες: "Ο πρόεδρός μας έχει ήδη πει ότι όποιος αποτελεί απειλή για την Τουρκία και όποιος επιτίθεται στην Τουρκία, 'μια νύχτα ξαφνικά...'. Ελλάδα, το ένα, το άλλο, δεν έχει σημασία. Το λέμε ξεκάθαρα. Με ποιες προϋποθέσεις. Είτε η Ελλάδα θιγεί είτε όχι. Δεν έχει σημασία αν οι υποστηρικτές της τρομοκρατίας θίγονται ή όχι.Aυτή είναι η θέση της Τουρκίας. Όταν πρέπει να το κάνουμε αυτό για τα εθνικά μας συμφέροντα και την επιβίωση της Τουρκίας".
"Λέμε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για την ειρήνη. Τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων... Ποιος είναι ο σκοπός αυτών των συμφωνιών; Να εγκαθιδρύσουν την ειρήνη. Αυτός είναι ο όρος και ο λόγος για τον οποίο αυτές οι συμφωνίες λένε, 'δεν μπορείτε να στρατιωτικοποιείτε τα νησιά'. Πρόκειται λοιπόν για μια συμφωνία που υπογράφηκε για την ειρήνη. Για χάρη της ειρήνης, μην φέρνεις όπλα εδώ, αδελφέ. Αλλά η Ελλάδα τα φέρνει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν θέλω ειρήνη, θέλω σύγκρουση. Πρέπει να υπάρχει μια απάντηση σε αυτό".
Απειλές από Bahçeli
Ο Devlet Bahçeli, κυβερνητικός εταίρος του Erdogan, απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα. Ο αγωγός αερίου περνάει από εμάς. Η Ελλάδα να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία"
"O αγωγός που μεταφέρει ενέργεια στην Ελλάδα είναι ο TANAP. Θα είναι λοιπόν υπέρ της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας αυτής, να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο της στην Τουρκία, να σταματήσει να εξαντλεί την υπομονή μας".
Από: TheToc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026
Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΠαράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο
Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους
Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;
Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤι είναι οι "μπλε δράκοι" που σκορπούν τον τρόμο στις παραλίες της Ισπανίας;
Οι "μπλε δράκοι" εμφανίστηκαν ξανά στις ισπανικές ακτές, κλείνοντας παραλίες και προκαλώντας ανησυχία. Μικροσκοπικοί αλλά εξαιρετικά δηλητηριώδεις, κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για τους λουόμενους.