Κι αν είναι όλα αργά για τον Rishi Sunak;

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Sunak στη Μεγάλη Βρετανία.

Γράφει: Esquire Editors 26 Οκτωβρίου 2022

Για εκείνους οι οποίοι αρέσκονται σε αφηγήματα με θετική κατάληξη, η ανάδυση, πτώση και εκ νέου ανάδυση του άστρου του Rishi Sunak προσφέρει μια ορισμένη αίσθηση δικαιοσύνης.

Γιος μεταναστών ινδικής καταγωγής, ο Sunak γίνεται τώρα ο πρώτος πρωθυπουργός της Βρετανίας προερχόμενος από εθνοτική μειονότητα, κατά τη διάρκεια μάλιστα του Diwali (του φεστιβάλ των φώτων των Ινδουιστών, των Σιχ και των Τζάιν). Αντικαθιστά τη Liz Truss, τη γυναίκα της οποίας οι πολιτικές ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι θα ισοδυναμούσαν με οικονομική αυτοκτονία, ενώ πέταξε εκτός κούρσας τον Boris Johnson, αφότου ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε με "αλεξίπτωτο" από τις διακοπές του στην Καραϊβική απευθείας στο Λονδίνο, με σκοπό να αρπάξει ξανά τον πρωθυπουργικό θώκο.

Στο πρόσωπο του Sunak, η χώρα αποκτά μια σειρά από ιδιότητες τις οποίες χρειάζεται πολύ από έναν ηγέτη: ικανότητα, εμπειρία, αξιοπιστία, ακεραιότητα. Αυτά δεν έχουν υπάρξει ως πακέτο εδώ και πολύ καιρό.

Μη κυβερνήσιμο κόμμα;

Θα ήταν ευχάριστο εάν η βρετανική πολιτική σκηνή επρόκειτο να γίνει ξανά βαρετή, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο. Η διαδικασία η οποία ανέτρεψε την Theresa May, τον Boris Johnson και τη Liz Truss - και η οποία μόλις εκτίναξε τον Sunak στην κορυφή, λέει πολλά για την κεντρική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος ηγέτης: δηλαδή ότι το κυβερνών Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα (Τόρις) πιθανόν να είναι πλέον μη κυβερνήσιμο.

Ο ίδιος ο Sunak φέρεται να μίλησε για το θέμα απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος κεκλεισμένων των θυρών τη Δευτέρα, προειδοποιώντας ότι το κόμμα αντιμετωπίζει μια "υπαρξιακή απειλή" εάν δεν ενωθεί σαν μια γροθιά.

Ορισμένοι θα έλεγαν ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφής. "Έχουμε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο είναι τελείως διχασμένο και μη κυβερνήσιμο", δήλωσε ο βουλευτής των Τόρις Christopher Chope στο ραδιόφωνο του BBC το πρωί της Δευτέρας. Η μόνη απάντηση, υποστήριξε ο Chope, είναι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η Nadine Dorries, πρώην υπουργός Πολιτισμού και σκληροπυρηνικός σύμμαχος του Johnson, προειδοποίησε (ή μάλλον απείλησε) ότι "θα άνοιγαν οι πύλες της κολάσεως" εάν ο Sunak στεφόταν ηγέτης του κόμματος.

"Δεν έχει καμία απολύτως εντολή να είναι πρωθυπουργός αυτής της χώρας", ανέφερε η Dorries. Η μεταβίβαση της εξουσίας είναι απόλυτα εντός των κανόνων της βρετανικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας (ο Tony Blair παρέδωσε τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης στον Gordon Brown με παρόμοιο τρόπο), ωστόσο η Dorries έχει εν μέρει δίκιο. Το τελευταίο ψυχόδραμα έλαβε χώρα εντός ενός κόμματος του οποίου η ικανότητα να κερδίζει απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις έχει αποδειχθεί παροιμιώδης.

Νομιμοποίηση

Ήταν η δεύτερη αλλαγή εξουσίας μέσα σε έξι εβδομάδες, ωστόσο αυτή ενορχηστρώθηκε κεκλεισμένων των θυρών αποκλειστικά από βουλευτές, οι οποίοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα απαλλάσσονταν από τα καθήκοντά τους εάν πραγματοποιούνταν εκλογές αυτή τη στιγμή. Δεν υπήρξαν συζητήσεις ή ομιλίες. Δεν υπήρξε καν ψηφοφορία μεταξύ των 172.000 μελών του κόμματος, πόσο μάλλον μια ευρύτερη ψηφοφορία στον γενικό πληθυσμό με άνω του ενός υποψηφίους.

Αυτά είναι τα δύο κεντρικά δεδομένα τα οποία έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός - ότι οι Τόρις αντιμετωπίζουν μια μανιώδη κρίση ταυτότητας και ταυτόχρονα ότι έχουν πολύ έντονο πολιτικό συμφέρον να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο χωρίς γενικές εκλογές.

Η καλύτερη ελπίδα του Sunak είναι ότι τελικά θα επικρατήσει ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης, επιτρέποντάς του να αναδιαμορφώσει την ατζέντα των Συντηρητικών και να αναζωπυρώσει μια αίσθηση αυτοπεποίθησης σε ένα κόμμα το οποίο φαίνεται κουρασμένο μετά από 12 χρόνια στην εξουσία. Εάν αποτύχει, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει από τον βασιλιά Κάρολο να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές.

Μετά από μια περίοδο ενότητας στο κόμμα (ακόμη και φυλές που βρίσκονται σε πόλεμο χρειάζονται ανάπαυση και ανεφοδιασμό σε καύσιμα κάποιες φορές), οι εντάσεις είναι βέβαιο ότι θα αναδυθούν ξανά.

Ο Sunak είναι ο τέταρτος πρωθυπουργός των Τόρις μετά την παραίτηση του David Cameron, αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Πρόκειται για κόμμα που "τελειώνει" τους ηγέτες του με τον ρυθμό που η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι αλλάζει προπονητές. Ενώ μια καλά οργανωμένη επιχείρηση κομματικής πειθαρχίας κρατούσε παραδοσιακά τους βουλευτές συντεταγμένους, έτσι ώστε ο ηγέτης να μπορεί να διαμορφώνει σχετικά ελεύθερα την πολιτική ατζέντα, αυτή η πειθαρχία φαίνεται να έχει καταρρεύσει ουσιαστικά, όπως είδαμε με τη φαρσοκωμωδία της ψηφοφορίας για τη μέθοδο εξόρυξης fracking (υδραυλική ρωγμάτωση) την περασμένη εβδομάδα. Στην εποχή των μηνυμάτων WhatsApp με στιγμιότυπα οθόνης και ενός κώδικα ορθής συμπεριφοράς, υπάρχει λιγότερη ισχύς για το "κομματικό μαστίγιο".

Υπονόμευση Johnson;

Δεν βοηθά επίσης το γεγονός ότι ο Sunak θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα μπλοκ το οποίο αποτελείται από δυσαρεστημένους υποστηρικτές του Τζόνσον. Ενώ ο πρώην πρωθυπουργός αποχώρησε από την κούρσα για την ηγεσία του κόμματος την Κυριακή το βράδυ, κατέστησε σαφές ότι η κίνησή του ήταν απλώς τακτική. "Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, φοβάμαι ωστόσο ότι απλώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή", ανέφερε ο Johnson σε μια επιστολή γεμάτη με αυτο-επαίνους.

Ο Johnson είχε ενθαρρύνει τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την επιστροφή του στην κορυφή της βρετανικής πολιτικής ζωής και οδήγησε τα "στρατεύματά" του στον λόφο. Ώρες πριν υποχωρήσει, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Nadhim Zahawi αφιέρωσε μια στήλη στην Daily Telegraph της Κυριακής στην προοπτική του Johnson 2.0. "Κανείς άλλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την απειλή που θέτει ο Keir Starmer και να κερδίσει τις εκλογές", έγραψε.

Ο Johnson προφανώς ξεπέρασε το όριο των 100 βουλευτών τους οποίους χρειαζόταν προκειμένου η μάχη για την ηγεσία να μεταφερθεί στα μέλη του κόμματος, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι θα την είχε κερδίσει. Ενώ η αυτοσυντήρηση θα παρασύρει τους περισσότερους από αυτούς τους υποστηρικτές στο στρατόπεδο του Sunak, ο νέος πρωθυπουργός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα μπλοκ αντίθετο στην ατζέντα του όταν πρόκειται να κάνει σκληρές επιλογές σχετικά με τις δαπάνες και τη φορολογία.

Αξιοπιστία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Sunak, ωστόσο, είναι ότι θα ηγηθεί ενός κόμματος το οποίο δεν ξέρει πλέον τι πρεσβεύει και που έχει ξεχάσει πώς να βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα. Οι Τόρις ήταν παραδοσιακά το κόμμα του πραγματισμού, της ικανότητας στη διακυβέρνηση και της δημοσιονομικής αξιοπιστίας. Καμία από αυτές τις αρετές δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και κάποιο καιρό. Ο Johnson μοίραζε "λευκές επιταγές" δαπανών, ενώ η Truss κέρδισε την εκλογή της για την ηγεσία κηρύσσοντας ένα δόγμα φορολογικών περικοπών οι οποίες θα καλύπτονταν αποκλειστικά με έκδοση νέου χρέους.

Εν τω μεταξύ, όπως έγραψε πρόσφατα ο συνάδελφός μου Adrian Wooldridge, οι τάξεις των μελών έχουν αραιώσει με τα χρόνια, ο ιδιωτικός τομέας έχει ρουφήξει πολλά ταλέντα που διαφορετικά θα κατευθύνονταν στην κυβέρνηση και οι πόλεμοι γύρω από το Brexit "σάρωσαν" έμπειρους πολιτικούς οι οποίοι διαφωνούσαν με την ορθοδοξία του Johnson, οι περισσότεροι εκ των οποίων αποχώρησαν εντελώς από το κοινοβούλιο.

Είναι δύσκολο να υπερβάλει κανείς ως προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Sunak. Ήταν πράγματι αρκετά μεγάλες ώστε να οδηγήσουν τον Johnson να αφήσει να περάσει από μπροστά του το πολυπόθητο δισκοπότηρο. Κάθε δύσκολη απόφαση - είτε για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, είτε για τις συντάξεις, τη φορολογία ή διάφορους τομείς δαπανών - θα αφήσει δυσαρεστημένα ορισμένα τμήματα του κόμματός του. Ο νέος αρχηγός των Συντηρητικών πρέπει να δείξει κάποια αποτελέσματα για να τα κρατήσει πειθαρχημένα υπό την ηγεσία του.

Υπάρχουν ίσως σημάδια ότι οι Συντηρητικοί έχουν εξαντληθεί από τις συνεχείς μάχες. Ακόμη και εξέχοντες υποστηρικτές του Johnson φαίνεται να περνούν στο στρατόπεδο Sunak - τουλάχιστον προς το παρόν. Ο νέος πρωθυπουργός μπορεί να λάβει κάποια παρηγοριά από τη γνώση ότι πρόκειται για ένα κόμμα που τείνει να συσπειρώνεται όσο πλησιάζει σε εκλογές. Ίσως οι τελευταίες έξι εβδομάδες ήταν ένα κακό όνειρο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, την επόμενη φορά που η Βρετανία θα αλλάξει ηγέτες, θα πρέπει να είναι στις κάλπες των γενικών εκλογών.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

#STYLEGUIDE BY CLODIST - SALE SHOPPING LIST

Kάθε μέρα οι editors του Esquire προτείνουν τις καλύτερες επιλογές στις εκπτώσεις από το Clodist.gr

Το denim jacket

Denim jacket με Teddy επένδυση, Scotch & Soda explore more

Το chino παντελόνι

Μπλε chino παντελόνι σε στενή γραμμή, Scotch & Soda explore more

Το πουλόβερ με τον γυριστό γιακά

Πουλόβερ με ιδιαίτερο ντιζάιν, Scotch & Soda explore more

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Συγκίνηση προκαλεί η μαύρη επέτειος. Η ημέρα που χάσαμε ένα παιδί από τυφλή βία.

Η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα μαχητικά αεροσκάφη

Τους επόμενους μήνες, οι Ουκρανοί θα παραλάβουν μια δύναμη των λεγόμενων αρμάτων μάχης: Εξαιρετικά ικανά, σύγχρονα, καλά συντηρημένα και θανατηφόρα.

Πώς ο Scholz απέδειξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ την Αμερική

Ο Olaf Scholz επέμενε να έχει τους Αμερικανούς δίπλα του καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Γιατί το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

Η κυριαρχία του δολαρίου είναι εμφανής σύμφωνα με τις παγκόσμιες τράπεζες.

Το ουκρανικό πλεονέκτημα με τα Leopard

Υπήρχε λόγος που η Ουκρανία ζητούσε τόσο επίμονα τα γερμανικά Leopard.

Οι Ρώσοι εντοπίζουν το ουκρανικό πυροβολικό μέσω εφαρμογής smartphone

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ένα app μέσω τεσσάρων smartphones που βρίσκονται 4 έως 6 χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή του μετώπου.