H περιουσία του Rishi Sunak και της βαθύπλουτης συζύγου του, Akshata Murthy

To Forbes αναλύει την τεράστια περιουσία του νέου Πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Rishi Sunak και της βαθύπλουτης συζύγου του, Akshata Murthy.

Γράφει: Esquire Editors 27 Οκτωβρίου 2022

Μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ο Rishi Sunak είναι ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου: εν ολίγοις, το πιο ισχυρό πρόσωπο στη χώρα. Ο 42χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών και τραπεζίτης συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως χάρη στην περιουσία της συζύγου του, Akshata Murthy.

Η 42χρονη Murthy είναι η κόρη του N. R. Narayana Murthy, συνιδρυτή και –αποχωρήσαντα πλέον– προέδρου του ινδικού τεχνολογικού κολοσσού Infosys, η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 4,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εκτίμηση του Forbes. Το 0,93% που κατέχει η Murthy στην εισηγμένη συμβουλευτική εταιρεία ψηφιακών υπηρεσιών αξίζει 715 εκατ. δολάρια και αποτελεί τη μερίδα του λέοντος στη συνολική περιουσία της ίδιας και του Sunak. Το Forbes εκτιμά ότι το νέο πρωθυπουργικό ζεύγος αξίζει μαζί περίπου 810 εκατ. δολάρια και είναι πλουσιότερο κατά περίπου 310 εκατ. δολάρια από τον βασιλιά Καρόλου Γ', η προσωπική περιουσία του οποίου φτάνει τα 500 εκατ. δολάρια. Ο Sunak και η Murthy δεν απάντησαν σε αίτημα του Forbes για σχολιασμό των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ως ο νέος πρωθυπουργός, ο Sunak θα μετακομίσει στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, δίπλα από την προηγούμενη κατοικία του, όταν διετέλεσε υπουργός Οικονομικών του Boris Johnson από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2022. Θα έχει επίσης πρόσβαση στο Chequers: το πρωθυπουργικό εξοχικό καταφύγιο στο Μπάκιγχαμσαϊρ, που ανεγέρθη τον 16ο αιώνα.

Όπως και ο Βρετανός μονάρχης, όμως, ο Sunak και η Murthy–που παντρεύτηκαν τον Αύγουστο του 2009 με διήμερη γαμήλια τελετή στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας και έχουν δύο κόρες– έχει ο καθένας τους το δικό του χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Το ζευγάρι διαθέτει τέσσερα σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Καλιφόρνια, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 18,3 εκατ. δολάρια.

Η βαθύπλουτη Akshata Murthy

Το μεγαλύτερο ακίνητό τους είναι το Manor House, ένα διατηρητέο διώροφο αρχοντικό του 19ου αιώνα, στο χωριό Κίρμπι Σίγκστον στο βόρειο Γιορκσάιρ, το οποίο αγόρασαν τον Ιούλιο του 2015 έναντι 2,3 εκατ. δολαρίων. Το ζεύγος φέρεται να ξοδεύει 450.000 δολάρια για να δημιουργήσει στον περίβολο της οικίας έναν χώρο αναψυχής με πισίνα μήκους 12 μέτρων, γυμναστήριο και ανοιχτό γήπεδο τένις. Στο Λονδίνο, η κύρια κατοικία τους βρίσκεται στο Νο 16 της Hesper Mews στο αριστοκρατικό Κένσινγκτον: ένα σπίτι με τέσσερις κρεβατοκάμαρες, το οποίο απέκτησαν το 2010 έναντι 7,1 εκατ. δολαρίων.

Ο Sunak διαθέτει επίσης ένα διαμέρισμα στην οδό Old Brompton στο νότιο Κένσινγκτον, το οποίο αγόρασε για περίπου 300.000 δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2001. Στην Καλιφόρνια –όπου γνωρίστηκαν ο Sunak και η Murthy κατά τα φοιτητικά τους χρόνια στο Graduate School of Business του Στάνφορντ– φέρονται ως ιδιοκτήτες ενός ρετιρέ στη λεωφόρο Ocean 1705 στη Σάντα Μόνικα, αξίας 7,5 εκατ. δολαρίων.

Εκτός από τα ακίνητα, η Murthy είναι αυτή που έχει τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία μεταξύ του ζεύγους. Πέρα από το ποσοστό της στην Infosys, είναι ιδιοκτήτρια της Catamaran Ventures UK, του βρετανικού παραρτήματος της εταιρείας κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών του πατέρα της. Στην τελευταία ετήσια έκθεσή της, η εταιρεία δήλωσε καθαρά περιουσιακά στοιχεία ύψους 4 εκατ. δολαρίων συν ένα άτοκο δάνειο ύψους 4,8 εκατ. δολαρίων από την ίδια τη Μάρτι. Ο Sunak είχε το 50% της εταιρείας μέχρι τον Απρίλιο του 2015, όταν μεταβίβασε τις μετοχές του στη Murthy λίγο πριν εκλεγεί βουλευτής. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Pitchbook, η Catamaran Ventures UK έχει συμμετοχή στην αγορά πολυτελών επίπλων The New Craftsmen (της οποία συνιδιοκτήτρια είναι η Prudence MacLeod, κόρη του Rupert Murdoch) καθώς και στο διαδικτυακό ανθοπωλείο Bloom & Wild. Παλαιότερες επενδύσεις περιλαμβάνουν την εταιρεία κατασκευής ασύρματων συσκευών παρακολούθησης εμβρύου Monica Healthcare και την εταιρεία κατασκευής κτηνιατρικών μαγνητικών τομογράφων Hallmarq. Η εταιρεία της Murthy φέρεται να ήταν από τους πρώτους επενδυτές στην dara5, μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία που ιδρύθηκε από μέλος της οικογένειας του Εμίρη του Κατάρ.

Το κύριο χαρτοφυλάκιο της Catamaran Ventures στην Ινδία, το οποίο διαχειρίζεται ο πατέρας της Murthy, περιλαμβάνει τη SpaceX, το Reddit και την εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Loco, με την αξία των συνολικών επενδύσεων να ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.

Ορισμένα από τα επιχειρηματικά εγχειρήματα της Murthy δεν ήταν και τόσο επιτυχημένα. Ειδικότερα, το 2010 ίδρυσε μια εταιρεία μόδας με έδρα την Καλιφόρνια, την Akshata Designs, η οποία έκλεισε μετά από δύο χρόνια. Η Murthy είναι επίσης διευθύντρια και κατέχει ένα μικρό ποσοστό στην αλυσίδα γυμναστηρίων Digme Fitness. Η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα κατά την πανδημική κρίση και αναγκάστηκε να κλείσει δύο από τα έξι γυμναστήριά της μέσα στο 2022. Έχει επίσης διατελέσει διευθύντρια στη Soroco, μια εταιρεία λογισμικού που ίδρυσε ο αδελφός της Ρόαν, στο πρακτορείο παιδικής φροντίδας Koru Kids και στη New & Lingwood, ένα κατάστημα ανδρικών ρούχων υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένου ενός "ψυχεδελικού μεταξωτού καπέλου" που πωλείται για 195 δολάρια.

Η Murthy πέρασε από φορολογικό έλεγχο νωρίτερα φέτος, όταν ο Sunak διατελούσε υπουργός Οικονομικών και ήταν το Νο 2 στην κυβέρνηση. Η Murthy έχει ινδική υπηκοότητα και είναι φορολογικός κάτοικος της χώρας της, όπως επιβεβαίωσε τον Απρίλιο, γεγονός που της επέτρεπε να αποφεύγει τη φορολόγηση μερισμάτων και κεφαλαιακών κερδών στη Μ. Βρετανία. Εκπρόσωπός της δήλωσε στο BBC ότι η Murthy κατέβαλε περίπου 34.000 δολάρια ετησίως για να διατηρήσει το καθεστώς "μη μόνιμου κατοίκου", ένα τέλος που καταβάλλεται εάν κάποιος ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουλάχιστον επτά από τα τελευταία εννέα χρόνια.

Σύμφωνα με το Forbes, η Murthy κέρδισε 70 εκατ. δολάρια (προ φόρων) από μερίσματα της Infosys την περίοδο 2015-2022, συν 17 εκατ. δολάρια από πωλήσεις μετοχών τον Δεκέμβριο του 2017. Η Ινδία φορολογεί τα μερίσματα και τα μακροπρόθεσμα κεφαλαιακά κέρδη με 10%, σε σύγκριση με το 20% του Ηνωμένου Βασιλείου για τα κεφαλαιακά κέρδη και το θηριώδες 39,35% για τα μερίσματα. Αυτό σημαίνει ότι η Murthy έχει "εξοικονομήσει" περίπου 22 εκατ. δολάρια, εκμεταλλευόμενη τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ινδία. Μετά τη δημόσια κατακραυγή, εκπρόσωπος της Murthy ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι η νυν Πρώτη Κυρία της Μ. Βρετανίας "θα φορολογείται πάραυτα στο Ηνωμένο Βασίλειο για όλα τα εισοδήματά της", συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων και των κεφαλαιακών κερδών, με την αλλαγή αυτή να ισχύει και για το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Η σύζυγος του Sunak έχει προχωρήσει σε επενδύσεις και στην Ινδία, μέσω μιας εταιρείας με έδρα στον Μαυρίκιο, ένα νησιωτικό κράτος στον Ινδικό Ωκεανό που συχνά περιγράφεται ως φορολογικός παράδεισος. Συγκεκριμένα, έχει μερίδιο 5% στην International Market Management, μια βρετανική εταιρεία που κατέχει το 100% της Immassociates Mauritius με έδρα τον Μαυρίκιο. Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Guardian, η Immassociates Mauritius έχει το 50% της Sierra Nevada Restaurants, μιας ινδικής εταιρείας που διαχειρίζεται τέσσερα καταστήματα της Wendy's στο Νέο Δελχί, καθώς και το 100% της Dolomite Restaurants, η οποία έχει 11 μαγαζιά franchise της αλυσίδας εστιατορίων του διάσημου Βρετανού σεφ Jamie Oliver στην Ινδία.

Η επένδυση μέσω εταιρείας με έδρα τον Μαυρίκιο έδωσε τη δυνατότητα στους μετόχους να μειώσουν τον φόρο για τα κεφαλαιακά τους κέρδη και μερισμάτων στην Ινδία, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της ινδικής φορολογικής υπηρεσίας.

Αν και δεν είναι τόσο πλούσιος όσο η γόνος δισεκατομμυριούχου σύζυγος του, ο Sunak εργάστηκε στον κλάδο των χρηματοοικονομικών για περισσότερο από μια δεκαετία προτού μπει στην πολιτική τον Μάιο του 2015, όταν εξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια του Ρίτσμοντ στο Γιορκσάιρ. Τα επίσημα οικονομικά στοιχεία του δεν είναι και πολύ αναλυτικά: στην καταχώριση για τα περιουσιακά του στοιχεία αναγράφει απλώς: "τυφλό καταπίστευμα / συμφωνία τυφλής διαχείρισης".

Γεννημένος στο Σαουθάμπτον από γονείς ινδικής καταγωγής που μετανάστευσαν από την ανατολική Αφρική, ο Sunak φοίτησε στο οικοτροφείο του Winchester College και εργαζόταν ως σερβιτόρος σε ινδικό εστιατόριο κατά τις θερινές του διακοπές. Έπειτα σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Φιλοσοφία και Χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προτού ξεκινήσει να εργάζεται στην Goldman Sachs για τα επόμενα τρία χρόνια. Αφού πήρε το MBA του από το Στάνφορντ το 2006, έγινε εταίρος στο The Children's Investment Fund (TCIF) με έδρα το Λονδίνο, το οποίο ίδρυσε και διευθύνει ο δισεκατομμυριούχος Chris Hohn.

Ο Sunak αποχώρησε από το TCIF το 2009 για να ενταχθεί στη Theleme Partners με έδρα τη Σάντα Μόνικα, ένα fund που δημιούργησε ο συνιδρυτής –και επίσης αποχωρήσας– του TCIF, Patrick Degorce. Ο Sunak είχε ποσοστό μικρότερο του 5% στην εταιρεία, η οποία διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,2 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό έγγραφο που καταχωρήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013. Το 2013 αποχώρησε από την Theleme για να ξεκινήσει την Catamaran Ventures UK μαζί με τη σύζυγό του, Akshata.

Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα έβγαζε ο Sunak όταν εργαζόταν στα χρηματοοικονομικά, αλλά τα νέα του καθήκοντα ως πρωθυπουργού συνοδεύονται από μια γενναία αύξηση του μισθού του: το ετήσιο εισόδημά του θα υπερβαίνει τις 185.000 δολάρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τις 95.000 δολάρια που ήταν η βουλευτική του αποζημίωση. 

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear