Αρκτική, το νέο πολιτικό και οικονομικό σύνορο του κόσμου

Στην Αρκτική υποβόσκει ένας Λευκός Πόλεμος που δεν έχει ακόμη ξεσπάσει.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 16 Ιανουαρίου 2023

Ο Βόρειος Πόλος αποτελεί κάτι σαν τo θεματικό πάρκο της μόνιμης κρίσης στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης μας, το μέρος όπου διαπλέκονται μεταξύ τους όλες οι κρίσεις που περιβάλλουν τη ζωή στη Γη: η κλιματική, η στρατιωτική, η γεωπολιτική. Κι αυτό γιατί ο πάγος που λιώνει στην Αρκτική δημιουργεί έναν νέο χώρο και, όπως είναι γνωστό, ο χώρος στην πολιτική γίνεται πάντα αντικείμενο κυριαρχίας, είτε για τις πιθανότητές του να καλλιεργηθεί, είτε για τη στρατηγική του σημασία στις διαδρομές του εμπορίου, είτε για τις πηγές του που μπορεί να χρησιμεύσουν σε μια παλιά ή καινούργια οικονομία. 

Αρκτική, το νέο πολιτικό και οικονομικό σύνορο του κόσμουGetty Images

Ένας Λευκός Πόλεμος προ των πυλών

Βέβαια, αυτό που μας αφορά όλους είναι το παρόν και ο Marzio Mian, ο par excellence δημοσιογράφος που έχει εξειδικευτεί σε θέματα που αφορούν την Αρκτική, στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Λευκός Πόλεμος, είναι κάπως σαν να μας ανοίγει τα μάτια, κάνοντάς μας να κοιτάξουμε προς τον Βορρά. Όπως λέει: "Η Αρκτική είναι η μοίρα της ανθρωπότητας. Μας το λέει η πραγματικότητα αυτό, η πραγματικότητα ενός εγκαταλειμμένου πλανήτη, με υπερπληθυσμό, που διψάει για πηγές πρώτων υλών".

Η Αρκτική, επίσης, αποτελεί το μέρος του κόσμου με την πιο ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω του φαινομένου της αρκτικής ενίσχυσης, που τρομοκρατεί εξίσου τους ακτιβιστές που μάχονται ενάντια στην κλιματική αλλαγή, τους επιστήμονες και τα στρατιωτικά think tanks.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Αρκτική έμοιαζε καταδικασμένη σε ειρήνη, καθώς ήταν μια γεωπολιτική μορφή που την ένωνε ο πάγος. Πλέον, όμως, υπάρχουν δύο Αρκτικές: η δυτική και η ρωσική, ενώ μοιάζει προδιαγεγραμμένη η σύγκρουσή τους.

Ο Marzio Mian αναφέρει ότι πλέον διακυβεύονται πάρα πολλά συμφέροντα στην Αρκτική, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από αυτή είναι αναχρονιστικό, καθώς δημιουργήθηκε όταν η περιοχή ήταν ακόμη ένα μέρος μόνο εχθρικό για την ανθρώπινη ζωή.

Ο ίδιος είναι ένας από τους ελάχιστους δυτικούς δημοσιογράφους και ο μόνος Ευρωπαίος που έχει ταξιδέψει στη Ρωσική Αρκτική, μια γη γεμάτη με μυστικά, υδρογονάνθρακες, παράνοια και πυρηνικές εκρηκτικές κεφαλές.

Η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική εμπορική διαδρομή, ενώ στο έδαφός της υπολογίζεται ότι βρίσκονται ορυκτά πλούτη που η αξία τους ζαλίζει.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες που αγόρασαν την Αλάσκα από τους Ρώσους έναντι 7 εκατομμυρίων δολαρίων το 1867. Υπό την προεδρεία του Biden έχει αναπτυχθεί ένα φιλόδοξο σχέδιο υπό την ονομασία Regaining Arctic Dominance. Μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί, αναμένουμε στο ακουστικό μας.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης