Ο κυβερνοπόλεμος εξελίσσεται

Ένα χρόνο μετά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ακόμα μαθαίνουμε τι εστί κυβερνοπόλεμος στην πράξη.

Έχει περάσει ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένας χρόνος που σήμανε τρομακτικές απώλειες και για τις δύο πλευρές, αλλά και μας έκανε να υποκλιθούμε στη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, που αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα. Παρόμοια αντίσταση σημειώθηκε και στο ψηφιακό μέτωπο του πολέμου, με τη συγκεκριμένη σύγκρουση να θεωρείται ότι αποτελεί τον πρώτο κυβερνοπόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ιστορία.

Οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός τους

Οι κυβερνοεπιθέσεις των Ρώσων έπαιξαν κεντρικό ρόλο κατά τη φάση της προετοιμασίας της εισβολής τους στην Ουκρανία (π.χ. αρκετοί κυβερνητικοί και τραπεζικοί ιστότοποι της Ουκρανίας δέχθηκαν πλήγματα). Τελικά, όμως, προς έκπληξη των αναλυτών, αποδείχθηκε ότι το τελευταίο έτος είχαν μάλλον περιορισμένο αντίκτυπο στο γενικότερο πεδίο του πολέμου.

Αυτό έχει οδηγήσει τους αναλυτές της κατάστασης να πιστεύουν πως, στο μέλλον, οι κυβερνοεπιθέσεις θα προηγούνται ενός φυσικού πολέμου, ως ένα εργαλείο για την αποδυνάμωση ενός στόχου πριν από την επέλαση του στρατού.

Για να επιστρέψουμε στο παράδειγμα της Ουκρανίας, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην αρχή του πολέμου οι κυβερνοεπιθέσεις είχαν επικεντρωθεί στις τηλεπικοινωνίες της Ουκρανίας, με στόχο το σαμποτάζ στις στρατιωτικές και κυβερνητικές επιχειρήσεις. Μετά από την πρώτη ήττα της Ρωσίας στο "κανονικό" μέτωπο, όμως, το επίκεντρο των επιθέσεων μετατοπίστηκε για να πλήξει τον άμαχο πληθυσμό της χώρας.

Τι μπορούμε να μάθουμε από το παράδειγμα της Ουκρανίας

Η συγκεκριμένη τακτική της Ρωσίας μπορεί να εξηγηθεί με το σκεπτικό του ότι η Ρωσία περίμενε μια γρήγορη και αποφασιστική νίκη επί της Ουκρανίας, γι' αυτό και απέφυγε τις καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις - επειδή θα χρειαζόταν στη συνέχεια τις ουκρανικές υποδομές για να στηρίξει τη φιλικά προσκείμενη προς τη Ρωσία κυβέρνηση που θα εγκαθιστούσε.

Ο μέτριος αντίκτυπος των ρωσικών όπλων στον κυβερνοχώρο, όμως, ενδέχεται να μην οφείλεται σε απλή "έλλειψη προσπάθειας". Τον Ιανουάριο, ο Viktor Zhora, ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις στη χώρα -που θεωρεί ότι πρέπει να διώκονται ως εγκλήματα πολέμου- τριπλασιάστηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο.

Παρά τις επιθέσεις, τα δίκτυα της Ουκρανίας παρέμειναν ανθεκτικά, με τους αναλυτές να αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στα συνεργεία επισκευής, την ευρεία συνδεσιμότητα με δίκτυα εκτός της χώρας και τον μεγάλο αριθμό των σημείων ανταλλαγής κίνησης διαδικτύου. Ένας άλλος παράγοντας που συνεισέφερε σε αυτή την ανθεκτικότητα είναι η μακροχρόνια σύγκρουση με τη Ρωσία, που έχει δώσει στους Ουκρανούς τεράστια εμπειρία για τον περιορισμό των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Σε κάθε περίπτωση, ενώ συνεχίζουμε να προσπαθούμε να κατανοήσουμε το τι σημαίνει στην πράξη ο κυβερνοπόλεμος, η Δύση έχει πολλά πράγματα να μάθει από τη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear