Ο Vladimir Putin μόλις ανέθεσε νέα καθήκοντα στο πρώην κατασκοπευτικό δίκτυο της KGB

Το δίκτυο της FSB πλέον έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μια νέα αποστολή.

O Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε εντολή στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) να καταπολεμήσει τις δυτικές κυρώσεις και να διευκολύνει την ανάπτυξη των ρωσικών επιχειρήσεων.

Η FSB, ο διάδοχος της KGB της σοβιετικής εποχής, έχει στόχο πλέον να επεκτείνει την υποστήριξή της προς τις ρωσικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν εμπόδια από τις δυτικές ενέργειες, ενώ επιδιώκουν την ενεργή επέκταση σε νέες αγορές.

Η οδηγία αυτή, η οποία εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της FSB στη Μόσχα, υπογραμμίζει την πρόθεση του Putin να ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα της Ρωσίας εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τη Δύση.

Ανθεκτική η οικονομία της Ρωσίας

Παρά την αντιμετώπιση προκλήσεων από τις διεθνείς κυρώσεις, η οικονομία της Ρωσίας έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Με αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το 2023 και προβλεπόμενη ανάπτυξη 2,6% για το τρέχον έτος, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας σε επίπεδο ρεκόρ και την εκτίναξη των μισθών, η Ρωσία φαίνεται να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα.

Μια αξιοσημείωτη στρατηγική ήταν η στροφή της προς εναλλακτικές αγορές όπως η Ινδία, η Κίνα και το Ιράν, με φιλόδοξα έργα υποδομών, όπως η κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν τη Ρωσία και το Ιράν, διευκολύνοντας το εμπόριο.

Ωστόσο, η αυστηροποίηση των δυτικών κυρώσεων αποτελεί σημαντική απειλή για την οικονομική σταθερότητα της Ρωσίας, γεγονός που οδήγησε τον Putin στην οδηγία του προς το FSB. Αν και αναγνωρίζει τις προσωρινές προκλήσεις που θέτουν οι κυρώσεις, ο Putin παραμένει βέβαιος για τις ικανότητες της χώρας του.

Νέος "Ψυχρός Πόλεμος"

Η έξαρση των ρωσικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων, που θυμίζει την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ακολουθεί την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Αυτή η αυξημένη κατασκοπευτική δραστηριότητα ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη στρατηγική του Putin για την πλοήγηση στις γεωπολιτικές εντάσεις και τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή.

Στην ουσία, η οδηγία του Putin σηματοδοτεί μια προληπτική προσέγγιση για τη θωράκιση της ρωσικής οικονομίας από τις εξωτερικές πιέσεις, αξιοποιώντας τον μηχανισμό πληροφοριών της.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.