O Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden

Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.

Σε μία ακόμη κίνηση που δοκιμάζει τα όρια του θεσμικού παιχνιδιού στην Ουάσινγκτον, ο Donald Trump ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden που δεν φέρουν φυσική υπογραφή.

Όσα, δηλαδή, υπογράφηκαν με το autopen — το αυτόματο σύστημα που χρησιμοποιεί ένα μηχανικό στιλό για να αναπαράγει την υπογραφή ενός προέδρου. Και σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό αφορά "σχεδόν το 92% όλων των εγγράφων".

"Οποιοδήποτε έγγραφο έχει υπογραφεί από τον κοιμισμένο Τζο με τη χρήση autopen [...] ακυρώνεται με το παρόν και δεν είναι πλέον έγκυρο ή σε ισχύ", έγραψε στο Truth Social, συνεχίζοντας τη γνωστή του ρητορική. Από την άλλη πλευρά, ο Biden απάντησε χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς "γελοίους και ψευδείς".

Η πραγματικότητα όμως είναι πιο σύνθετη: κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποια είναι η νομική βάση για μια τόσο μαζική ακύρωση. Το autopen είναι απολύτως νόμιμο, επισήμως καταγεγραμμένο και χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και από μεγάλες εταιρείες, ως εργαλείο μαζικών υπογραφών. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να θεωρηθεί "άκυρη" η πράξη ενός προέδρου επειδή χρησιμοποίησε ένα αναγνωρισμένο εργαλείο υπογραφής.

Τι σημαίνει πραγματικά η χρήση του autopen

Παρά την πολιτική διάσταση, το autopen δεν είναι κάποια σκοτεινή εφεύρεση. Πρόκειται για μια συσκευή που αναπαράγει μία προεγγεγραμμένη υπογραφή με απόλυτη ακρίβεια. Χρησιμοποιείται κυρίως για έγγραφα που χρειάζονται μαζικές υπογραφές ή όταν ο πρόεδρος δεν μπορεί να βρίσκεται αυτοπροσώπως κάπου.

Για τον Trump, ωστόσο, η συσκευή αυτή έχει γίνει όπλο πολιτικής επίθεσης. Τη χρησιμοποιεί ως επιχείρημα, καθώς υπονοεί ότι η κυβέρνηση Biden λειτουργούσε χωρίς τον ίδιο τον Biden. Μια προσπάθεια να υπονομεύσει όχι μόνο τις αποφάσεις του, αλλά και την επάρκειά του.

Αυτό εξηγεί και τον τόνο των δηλώσεών του: μιλά για "ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα" στην ιστορία της χώρας, χωρίς όμως να προσκομίζει αποδεικτικά στοιχεία. Τον Ιούνιο μάλιστα διέταξε έρευνα εναντίον συνεργατών του Biden, κατηγορώντας τους ότι "συνωμότησαν" για να αποκρύψουν την πνευματική του κατάσταση.

Νέα σύγκρουση, ίδια ερωτήματα

"Οι τρελοί ριζοσπάστες αριστεροί που περιέβαλαν τον Biden, του στέρησαν την προεδρία", έγραψε πρόσφατα ο Trump στο Truth Social. Και συμπλήρωσε πως όσοι χρησιμοποίησαν autopen "το έκαναν παράνομα". Ταυτόχρονα, απείλησε ότι αν ο Biden παραδεχτεί εμπλοκή στη διαδικασία, "θα διωχθεί για ψευδορκία".

Όμως μέχρι στιγμής, καμία θεσμική αρχή δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο Trump μπορεί πραγματικά να ακυρώσει έτσι απλά διατάγματα του προκατόχου του. Οι νομικοί υπογραμμίζουν ότι η χρήση autopen δεν έχει θεωρηθεί ποτέ λόγος για να ακυρωθεί κάποιο διάταγμα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media

Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.

Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους

Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)

Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Κ. Μητσοτάκης: Στόχος μου η δημιουργία Υπουργείου Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τρεις προσωπικότητες που είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν στη λίστα Forbes 30 under 30, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας 2026 που διοργάνωσε το Forbes Greece στο Μέγαρο Μουσικής.

Όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, "Ιθάκη"

Ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη" αφηγείται τα δύσκολα χρόνια της πρωθυπουργίας του, υπερασπίζεται επιλογές, ανακαλεί κρίσιμες αποφάσεις και ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με συντρόφους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα