Στο Χονγκ Κονγκ ζουν το δικό τους Πολυτεχνείο

Οι διαδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε πολιορκία της αστυνομίας. Τι όμως κρύβεται πίσω από την κατάσταση που δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο;

"Βρισκόμαστε στην πέμπτη μέρα της διαμαρτυρίας στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ. Μία διαμαρτυρία που είναι έτοιμη να μετατραπεί σε πολιορκία" ακούμε στα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο από τον ανταποκριτή του BBC. Την Κυριακή που μας πέρασε το ημερολόγιο έγραφε 17 Νοεμβρίου του 2019 και οι συμπτώσεις με την επέτειο της ελληνικής εξέγερσης είναι σχεδόν διαβολικές. Εδώ κι αρκετές μέρες οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι νέοι άνθρωποι της πρώην βρετανικής αποικίας βρίσκονται σε άμεση σύγκρουση με την αστυνομία. Πώς όμως φτάσαμε μέχρι εδώ;

Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα γινόμαστε καθημερινά μάρτυρές σκηνών που θυμίζουν δυστοπία με άρωμα Άπω Ανατολής. Διαδηλώσεις επί διαδηλώσεων, σκληρές ανακοινώσεις και ευθείες απειλές από το καθεστώς της Κίνας, άνθρωποι με μάσκες να αντιμετωπίζουν τόνους δακρυγόνων και λέιζερ, πάρα πολλά λέιζερ να εμποδίσουν τις face recognition λειτουργίες από τις κάμερες. Ποιος διαδηλωτής άλλωστε θα ήθελε να βρεθεί στα χέρια των αρχών του Χονγκ Κονγκ; Ο κίνδυνος να εκδοθεί στον Μεγάλο Αδελφό που ακούει στο όνομα κινεζική αστυνομία είναι μεγάλος.

Οι βίαιες διαμαρτυρίες στην μικρή κουκκίδα της Άπω Ανατολής ξεκίνησαν πριν κάποιους μήνες με αφορμή ένα νομοσχέδιο που είναι πιο γνωστό ως ELAB. Μία σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις, δηλαδή, που θα επιτρέπουν την έκδοση όλων όσων καταζητούνται από περιοχές όπως η Ταϊβάν και -κυρίως- η Κίνα, Αν αναρωτιέσαι ποιο είναι το διακύβευμα, σκέψου απλά πόσο εύκολα ένας τέτοιος νόμος μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά έτσι ώστε ένας διαδηλωτής του Χονγκ Κονγκ να βρεθεί με συνοπτικές διαδικασίες σε κάποιο κινεζικό κρατητήριο.


Οι διαδηλώσεις πολλών μηνών κατέληξαν σε αυτό που τα διεθνή μέσα ήδη αποκαλούν ως Η Μάχη του Πολυτεχνείου.


Οι διαδηλώσεις πολλών μηνών κατέληξαν σε αυτό που τα διεθνή μέσα ήδη αποκαλούν ως Η Μάχη του Πολυτεχνείου (σ.σ: Battle of the Polytechnic). Σίγουρα η ορμή των πρώτων ημερών έχει μειωθεί, με μόνο τους πραγματικά "μπαρουτοκαπνισμένους" να συνεχίζουν να αντιστέκονται στο όργιο αστυνομικής καταστολής που έχει στηθεί από τις αρχές. Όχι, η προηγούμενη πρόταση δεν είναι κάποια υπερβολή: Τις προηγούμενες μέρες έγινε τόσο έντονη χρήση δακρυγόνων ώστε τα πουλιά που ζούσαν στο campus έπεσαν νεκρά. 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε τραυματιοφορείς καθώς και ξένους δημοσιογράφους που κατέγραφαν τα γεγονότα όταν εκείνοι αποχώρησαν από το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Το γεγονός ότι οι τελευταίοι έδειξαν τις διαπιστεύσεις και τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες δεν φάνηκε ούτε να την συγκινεί ούτε να την πτοεί σε κάποιον βαθμό.


Οι ποινές που αντιμετωπίζουν οι οχυρωμένοι φοιτητές φτάνουν έως και τα 10 χρόνια φυλάκισης.


Το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Οι φοιτητές βρίσκονται εδώ και μέρες οχυρωμένοι έχοντας κλείσει κάθε πρόσβαση από έξω. Οι ποινές που αντιμετωπίζουν φτάνουν έως και τα 10 χρόνια φυλάκισης. Η αστυνομία, μάλιστα, κάποια στιγμή απείλησε ότι θα κάνει χρήση κανονικών σφαιρών - κάτι που, ευτυχώς, έμεινε στα όρια της απειλής. Μάσκες, ομπρέλες, φουλάρια, πέτρες, λέιζερ, σφεντόνες αλλά και βόμβες μολότοφ είναι ο τρόπος των φοιτητών να αμυνθούν καθώς η κατάσταση τα τελευταία 24ωρα δείχνει να βγαίνει εκτός ελέγχου. Οι εικόνες από φλεγόμενο όχημα της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ έκαναν γρήγορα τον γύρο του κόσμου.

Οι αρχές δεν δείχνουν διατεθειμένες να αφήσουν τους διαδηλωτές να βγουν νικητές. Η στρατηγική τους θυμίζει πια στρατό που πολιορκεί μεσαιωνικό κάστρο - περιμένουν μέχρι η υπομονή ή τα εφόδια των ανθρώπων που βρίσκονται εντός του Πολυτεχνείου να τελειώσουν. Η προσπάθειά τους να  καταλάβουν τον χώρο με έφοδο έπεσε στο κενό καθώς οι διαδηλωτές δεν δίστασαν με τη σειρά τους να χρησιμοποιούσαν δεκάδες μολότοφ για να σταματήσουν την επέλαση της αστυνομίας.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με σκοπό να "σπάσουν" την πολιορκία της αστυνομίας και να επιτρέψουν στους φοιτητές να αποδράσουν. Μέσα σε όλα αυτά, τα διεθνή Μέσα κατέγραψαν ακόμα και προσπάθειες νέων ανθρώπων να διαφύγουν μέσα από τους υπονόμους.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Freedom of the World, η Κίνα πιάνει 11 στις 100 μονάδες ελευθερίας

Ζούμε παράξενες μέρες παγκοσμίως. Όλη η Νότια Αμερική βρίσκεται σε αναταραχή ενώ όσο ο εμφύλιος της Συρίας μαίνεται, στον Λίβανο είχαμε πρόσφατα έντονες διαδηλώσεις στα όρια της εξέγερσης. Γιατί, λοιπόν, να μας απασχολεί μία σειρά από βίαιες διαμαρτυρίες εκεί μακριά στην Άπω Ανατολή; Πέρα από τις όποιες δημοκρατικές ανησυχίες έχει κάποιος αλλά και την ανθρωπιστική χροιά που παίρνει ένα ζήτημα όταν είναι φανερό ότι καταπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχει και η κυνική πλευρά του νομίσματος: Η Κίνα εξελίσσεται σε έναν βασικό παίκτη του γεωοπολιτικού παιχνιδιού κι ό,τι συμβαίνει στο έδαφός της είναι σίγουρο ότι μας επηρεάζει είτε άμεσα είτε έμμεσα, είτε βραχυπρόθεσμα είτε σίγουρα μακροπρόθεσμα. 

Σύμφωνα με την αμερικανική ετήσια έρευνα του Freedom of the World, η Κίνα πιάνει 11 στις 100 μονάδες "ελευθερίας". Για να καταλάβουμε το μέγεθος, αντίστοιχα το σκορ της Ελλάδας είναι 80 στα 100. Παράλληλα η ελευθερία του Τύπου είναι μάλλον μία ξεχασμένη αρετή στον γίγαντα της Άπω Ανατολής καθώς ο οργανισμός Committee to Protect Journalists κάνει λόγο για 47 φυλακισμένους δημοσιογράφους το 2018 - ενώ την ίδια στιγμή είναι κοινό μυστικό ότι πολύ συχνά ρεπόρτερ εξαφανίζονται από προσώπου γης.

Στο Χονγκ Κονγκ ζουν το δικό τους Πολυτεχνείο

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους λογιστές: Οι μεγάλες δυτικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να "μαγειρέψουν" τα οικονομικά τους στοιχεία εντός Κίνας. Οι ντόπιοι φοροτεχνικοί και οι λογιστές τρέμουν τους ελέγχους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν φτάσει στο εκτελεστικό απόσπασμα για λάθη ή ηθελημένες αστοχίες. Πολύ συχνά οι Κινεζικές αρχές οργανώνουν μικρά πογκρόμ για να αποδείξουν ότι "η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά θα πρέπει και να φαίνεται τίμια". Ίσως σε κάποιους το λατινικό ρητό "dura led, sed lex" (σ.σ: σκληρός νόμος αλλά νόμος) να ακούγεται χρήσιμο, στην περίπτωση της Κίνας όμως είναι βάρβαρο. Γιατί είναι σίγουρο και αποδεδειγμένο ότι πολύ συχνά τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά ανάλογα με τις ανάγκες του Κόμματος.


Οι δικοί τους αγώνες δεν πρόκειται να ρίξουν το καταπιεστικό κινεζικό καθεστώς. Ίσως να μην το αλλάξουν καν. Καταφέρνουν όμως να του καταστρέψουν το προσωπείο. Να το ξεμασκαρέψουν.


Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ο Κινέζος γίγαντας επεκτείνεται ποικιλοτρόπως προς την Δύση - είτε μέσα από επιχειρήσεις, είτε μέσα από αγορά γης όπως στην Αθήνα, είτε μέσα από social media σαν το Tik Tok που "κλέβουν" τα data μας στέλνοντάς  τα σε "θησαυροφυλάκια" της Άπω Ανατολής. Καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι πολλές δυτικές ευαισθησίες και δημοκρατικοί θεσμοί δεν αρέσουν καθόλου στην Κίνα.

Κάπου εκεί, λοιπόν, είναι που βρίσκουμε κοινό τόπο με τους εξεγερμένους φοιτητές του Χογνκ Κονγκ, οι οποίοι αποτελούν ένα αυθόρμητο κίνημα που η αλήθεια είναι ότι δεν δείχνει να έχει πάρα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό στόχο. Όπως, όμως, συνέβη αι στην περίπτωση της ελληνικής εξέγερσης του '73, οι δικοί τους αγώνες δεν πρόκειται να ρίξουν το καταπιεστικό κινεζικό καθεστώς. Ίσως να μην το αλλάξουν καν. Καταφέρνουν όμως να του καταστρέψουν το προσωπείο. Να το ξεμασκαρεύουν.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.