Οι Γάλλοι σεφ επιστρέφουν τα αστέρια Michelin και μαγειρεύουν πιο casual

Το fine dining μόλις πέθανε. Ή πιο ορθά, επαναπροσδιορίστηκε.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 07 Αυγούστου 2020

Ο Γάλλος σεφ Gilles Tournadre ανακοίνωσε στο France Bleu Normandie πως στο τέλος του έτους θα επιστρέψει τα δύο αστέρια Michelin που φέρει το εστιατόριό του, Gill, στη Ρουέν, με την πανδημία να αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα της κίνησής του. "Μαζί με τη σύζυγό μου, μείναμε αρκετό καιρό στο σπίτι και διαπιστώσαμε πως μπορούμε να ζήσουμε και να μαγειρεύουμε ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι. Ανακαλύψαμε ξανά τους εαυτούς μας" τόνισε ο σεφ Tournadre, που θα μεταλλάξει τον χώρο του σε ένα μικρό και σικάτο μπιστρό, το οποίο θα σερβίρει πιο απλά πράγματα. 

Δεν είναι ο μόνος. Ο επίσης Γάλλος σεφ Alexandre Bourdas του διάστερου SaQuaNa στην Ονφλέρ ανακοίνωσε ότι αυτό το διάστημα επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός πιο προσιτού και casual μενού, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη τις περίπλοκες τεχνικές. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chef Gilles Tournadre (@gillestournadre) on

"Ο κόσμος αλλάζει και ήδη προκύπτουν για όλους μας πάρα πολλά ερωτήματα. Φιλοδοξώ να βαδίσω στο ίδιο μήκος κύματος και να προσφέρω μία κουζίνα που αγαπώ και καταλαβαίνουν απόλυτα οι φίλοι μου. Επίσης, μία κουζίνα που θα είναι πιο προσιτή οικονομικά για τους περισσότερους. Δεν θέλω να επενδύσω σε αβέβαιες προοπτικές. Αρκετοί από εμάς σταθήκαμε τυχεροί και ξεπεράσαμε αυτή την κρίση χωρίς μεγάλα προβλήματα. Αλλά δε γνωρίζουμε τι θα φέρουν οι επόμενοι μήνες ή τα επόμενα χρόνια" υποστήριξε μεταξύ άλλων στη Le Parisien ο σεφ Bourdas.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού κλόνισε παγιωμένες γαστρονομικές αντιλήψεις δεκαετιών, ακόμη και σε μία γευστική Μέκκα όπως είναι η Γαλλία. Οι επαγγελματίες της εστίασης είχαν το χρόνο να προβληματιστούν, να αναθεωρήσουν, να σκεφτούν και να σχεδιάσουν το μέλλον ακόμη κι αν χρειάστηκε αρχικά να καταστρώσουν ένα σχέδιο διάσωσης και έπειτα να γίνουν δημιουργικοί -από κάθε σκοπιά- πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τα μέχρι πρότινος επαγγελματικά τους πλάνα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexandre Bourdas (@alexandrebourdas) on

Ακόμη και πριν την πανδημία, η βιομηχανία της γεύσης είχε κάποια κρούσματα σημαντικών εκπροσώπων της που στόχευαν σε μία διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη του fine dining με την αυστηρή έννοια. Οι περιπτώσεις των Michel Bras και Marc Veryat είναι άλλωστε πασίγνωστες.

Ακόμη και μετά το restart του Noma με ένα εντελώς διαφορετικό, μέχρι τώρα, concept, κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η πορεία μακριά από τον οδηγό Michelin θα γίνει το new normal. Είναι όμως σαφές πως πολλά φημισμένα εστιατόρια και αρκετοί χαρισματικοί σεφ θα ψάξουν με πολύ πιο απλά πράγματα κατά νου το πώς θέλουν να μαγειρεύουν για τους επισκέπτες τους. 


Διάβασε ακόμη για το πιο νόστιμο από ποτέ Balthazar, το COYA Mykonos που είναι μία κυκλαδίτικη ωδή στη nikkei κουζίνα και τα κοσμοπολίτικα parties, τον Δημήτρη Δημητριάδη που πάντοτε πίστευε στην ελληνική κουζίνα, τον Luca Piscazzi που φέρνει λάμψη δύο αστεριών Michelin στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και το cool fusion του The Royal Monkey.

 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Συνταγές

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα εστιατόριο στη Σίφνο είναι ο γαστρονομικός πόθος κάθε ψαροφαγά

Το Omega3 είναι η γκουρμέ πλευρά της ψαροφαγίας.

Το τηνιακό Thama του Δημήτρη Κατριβέση

Τι μαγειρεύει ο κορυφαίος σεφ στην πανέμορφη Κυκλάδα.