
Οι Γάλλοι σεφ επιστρέφουν τα αστέρια Michelin και μαγειρεύουν πιο casual
Το fine dining μόλις πέθανε. Ή πιο ορθά, επαναπροσδιορίστηκε.
Ο Γάλλος σεφ Gilles Tournadre ανακοίνωσε στο France Bleu Normandie πως στο τέλος του έτους θα επιστρέψει τα δύο αστέρια Michelin που φέρει το εστιατόριό του, Gill, στη Ρουέν, με την πανδημία να αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα της κίνησής του. "Μαζί με τη σύζυγό μου, μείναμε αρκετό καιρό στο σπίτι και διαπιστώσαμε πως μπορούμε να ζήσουμε και να μαγειρεύουμε ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι. Ανακαλύψαμε ξανά τους εαυτούς μας" τόνισε ο σεφ Tournadre, που θα μεταλλάξει τον χώρο του σε ένα μικρό και σικάτο μπιστρό, το οποίο θα σερβίρει πιο απλά πράγματα.
Δεν είναι ο μόνος. Ο επίσης Γάλλος σεφ Alexandre Bourdas του διάστερου SaQuaNa στην Ονφλέρ ανακοίνωσε ότι αυτό το διάστημα επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός πιο προσιτού και casual μενού, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη τις περίπλοκες τεχνικές.
"Ο κόσμος αλλάζει και ήδη προκύπτουν για όλους μας πάρα πολλά ερωτήματα. Φιλοδοξώ να βαδίσω στο ίδιο μήκος κύματος και να προσφέρω μία κουζίνα που αγαπώ και καταλαβαίνουν απόλυτα οι φίλοι μου. Επίσης, μία κουζίνα που θα είναι πιο προσιτή οικονομικά για τους περισσότερους. Δεν θέλω να επενδύσω σε αβέβαιες προοπτικές. Αρκετοί από εμάς σταθήκαμε τυχεροί και ξεπεράσαμε αυτή την κρίση χωρίς μεγάλα προβλήματα. Αλλά δε γνωρίζουμε τι θα φέρουν οι επόμενοι μήνες ή τα επόμενα χρόνια" υποστήριξε μεταξύ άλλων στη Le Parisien ο σεφ Bourdas.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού κλόνισε παγιωμένες γαστρονομικές αντιλήψεις δεκαετιών, ακόμη και σε μία γευστική Μέκκα όπως είναι η Γαλλία. Οι επαγγελματίες της εστίασης είχαν το χρόνο να προβληματιστούν, να αναθεωρήσουν, να σκεφτούν και να σχεδιάσουν το μέλλον ακόμη κι αν χρειάστηκε αρχικά να καταστρώσουν ένα σχέδιο διάσωσης και έπειτα να γίνουν δημιουργικοί -από κάθε σκοπιά- πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τα μέχρι πρότινος επαγγελματικά τους πλάνα.
Ακόμη και πριν την πανδημία, η βιομηχανία της γεύσης είχε κάποια κρούσματα σημαντικών εκπροσώπων της που στόχευαν σε μία διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη του fine dining με την αυστηρή έννοια. Οι περιπτώσεις των Michel Bras και Marc Veryat είναι άλλωστε πασίγνωστες.
Ακόμη και μετά το restart του Noma με ένα εντελώς διαφορετικό, μέχρι τώρα, concept, κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η πορεία μακριά από τον οδηγό Michelin θα γίνει το new normal. Είναι όμως σαφές πως πολλά φημισμένα εστιατόρια και αρκετοί χαρισματικοί σεφ θα ψάξουν με πολύ πιο απλά πράγματα κατά νου το πώς θέλουν να μαγειρεύουν για τους επισκέπτες τους.
Διάβασε ακόμη για το πιο νόστιμο από ποτέ Balthazar, το COYA Mykonos που είναι μία κυκλαδίτικη ωδή στη nikkei κουζίνα και τα κοσμοπολίτικα parties, τον Δημήτρη Δημητριάδη που πάντοτε πίστευε στην ελληνική κουζίνα, τον Luca Piscazzi που φέρνει λάμψη δύο αστεριών Michelin στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και το cool fusion του The Royal Monkey.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα