Στη Νέα Φιλαδέλφεια για μία από τις καλύτερες πίτσες της Αθήνας

Ο ξυλόφουρνος άρχισε να καίει στα πέριξ της Δεκελείας, με την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Ιανουαρίου 2022

Η περιβόητη αλυσίδα Franco Manca, την πίτσα της οποίας λατρεύουν στο Νησί (περισσότερα από 50 καταστήματα στη Μεγάλη Βρετανία), έφτασε και στην Αθήνα, με το πρώτο της κατάστημα να ανοίγει μόλις πριν μερικά 24ωρα σε μία μάλλον απροσδόκητη γειτονιά, αυτή της Νέας Φιλαδέλφειας. Ώρα λοιπόν να γνωρίσεις μία εξαιρετική εκδοχή της slow-rising sourdough pizza. 

"Τι είναι πάλι αυτό το τελευταίο;" θα αναρωτηθείς και θα έχεις τα δίκια σου. Θα σου δώσω ένα στοιχείο για τη βάση της και θα τα καταλάβεις όλα: Το προζύμι της έχει ηλικία 250 ετών και 'ταΐζεται' διαρκώς με (κορυφαίας ποιότητας) αλεύρι, ώστε να δίνει τελικά ένα αφράτο και εύπεπτο ζυμάρι.

Εμμονή στην κορυφαία πρώτη ύλη

Η έμφαση στην πρώτη ύλη είναι κάτι παραπάνω από εμμονική (όπως ακριβώς πρέπει δηλαδή) με οργανικά και βιολογικά σε συντριπτικό ποσοστό συστατικά να χρησιμοποιούνται.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια για μία από τις καλύτερες πίτσες της Αθήνας

Για παράδειγμα, το αλεύρι έρχεται απευθείας από την Εμίλια-Ρομάνα. Πιο συγκεκριμένα από την οικογένεια Pivetti που καλλιεργεί σιτηρά από το 1895. Συσκευάζεται μάλιστα αποκλειστικά για το Franco Manca.

ΠΙΤΣΑ FRANCO MANCA ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 8

Οι ντομάτες (pomodori και cherry tomatoes), 100% βιολογικής καλλιέργειας, συλλέγονται μία φορά το χρόνο από την ευρύτερη περιοχής της Νάπολης και από τα -επίσης αποκλειστικά- μποστάνια του brand. Η μοτσαρέλα προέρχεται και αυτή από την Ιταλία, για ακόμη μία φορά κατ' αποκλειστικότητα.

ΠΙΤΣΑ FRANCO MANCA ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 6

Όλα τα προηγούμενα συναντούν το πικάντικο λουκάνικο αρνιού, τη θαυμάσια μορταδέλα και το μπέικον από μαύρο χοίρο που φτιάχνουν οι -εκ των ιδιοκτητών- αφοί Λιάκοι και ίσως έχεις 'τιμήσει' σε κάποιο από τα υπόλοιπα εστιατόρια που δραστηριοποιούνται, σε ένα έξοχο blending υλικών, επιλεγμένων με σχεδόν χειρουργική ακρίβεια για το συγκεκριμένο project.

ΠΙΤΣΑ FRANCO MANCA ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 2
ΠΙΤΣΑ FRANCO MANCA ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 4
ΠΙΤΣΑ FRANCO MANCA ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 3

Όπως στη Νάπολη

Η φιλοσοφία εδώ παραμένει όμως πιστή στα ναπολιτάνικα γαστρονομικά ήθη και έθιμα όσον αφορά το απόλυτο comfort food: Η πίτσα είναι μαλακιά (προσοχή στο πού έχει μπει ο τόνος), δε σηκώνεται από το τραπέζι παρά μόνο αν διπλωθεί και, κυρίως, διαθέτει διαβολεμένη νοστιμιά με το δικό της ξεκάθαρο στίγμα. 

ΠΙΤΣΑ FRANCO MANCA ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 7

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα τα παραπάνω; Πίτσα που μοσχομυρίζει από μακριά καθώς καταφθάνει στο τραπέζι, που σου ζεσταίνει την ψυχούλα από την πρώτη μπουκιά και δε σου ταλαιπωρεί το στομάχι ακόμη και μετά από άκρατη κατανάλωσή της. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

ΠΙΤΣΑ FRANCO MANCA ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 6

 


Info

Ελ. Βενιζέλου 2, Ν. Φιλαδέλφεια
Τηλ. 210 2581501
Facebook: Franco Manca
Instagram: francomancagreece

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας