Ο Γκίκας Ξενάκης δημιουργεί με φόντο την Καλντέρα

Στο εστιατόριο Ombra του πανέμορφου boutique hotel Esperas Santorini γευόμαστε signature πιάτα του Γκίκα Ξενάκη με θέα το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο.

Γράφει: Esquire Editors 03 Αυγούστου 2022

Φέτος η Σαντορίνη διανύει ίσως την καλύτερη γαστρονομική χρονιά της με τα νέα να καταφθάνουν διαρκώς για ηχηρές συνεργασίες σε πανέμορφα locations. Αν δεν θεωρήσουμε πως ήδη το ηφαιστειογενές νησί με τη μαγική θέα αποτελεί γαστρονομικό προορισμό, τότε σίγουρα βρίσκεται στην κατάλληλη ρότα για να γίνει το γευστικό case study της χώρας μας από κάθε άποψη. Άλλωστε η ιστορία του, τα σπάνια τοπικά του προϊόντα και οι κορυφαίοι σεφ που δημιουργούν εκεί το δικαιολογούν από κάθε άποψη. Ας μην συζητήσουμε καν για μερικά από τα ωραιότερα ξενοδοχεία στον κόσμο που θα συναντήσεις εδώ. Ο λόγος σήμερα για το Esperas Santorini και το εστιατόριο Ombra στο οποίο συναντούμε γεύσεις, πιάτα και εμπνεύσεις του πολυβραβευμένου και αγαπημένου μας σεφ Γκίκα Ξενάκη, το μαγειρικό δημιουργικό πρίσμα του οποίου ποτέ δεν σταματά να εξελίσσεται, να εντυπωσιάζει και να αποτελεί την καλύτερη "διαφήμιση" της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής εντός και εκτός Ελλάδος.

Το πανέμορφο Esperas Santorini λοιπόν έχει μακρά ιστορία, καθώς άνοιξε τις πόρτες του ακριβώς πριν τρεις δεκαετίες το 1992, όταν η Οία ήταν ακόμη ένα μικρό χωριό με πέντε ξενοδοχεία όλα και όλα (!), βάζοντας το δικό του λιθαράκι στο να γίνει αυτό το μαγικό μέρος bucket list προορισμός για premium ταξιδιώτες από κάθε μήκος και πλάτος της γης. Φυσικά το κομψό boutique hotel ανακαινίζεται διαρκώς, ώστε να μπορεί να παρέχει τις κορυφαίες υπηρεσίες του στο απαιτητικό κοινό του, που επιστρέφει ξανά και ξανά για τη ζεστή ελληνική φιλοξενία που παρέχει απλόχερα το χαμογελαστό προσωπικό και η ιδιοκτήτρια οικογένεια (σήμερα το ξενοδοχείο έχει περάσει στη 2η γενιά), αλλά και για την κορυφαία εμπειρία πολυτέλειας που κρύβεται σε κάθε μικρή και μεγάλη λεπτομέρεια του ξενοδοχείου.

Από τα κομψά και άνετα studio μέχρι τις εντυπωσιακές cave suites, αλλά και τις μαγικές σουίτες με ιδιωτικές πισίνες, το Esperas Santorini συνδυάζει την ουσιαστική πολυτέλεια με τις κορυφαίες υπηρεσίες διαμονής για μία συνολικά premium εμπειρία διακοπών με απαράμιλλη θέα στο ηφαίστειο και φυσικά με φόντο το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο. Highlight σίγουρα αποτελεί η χαλάρωση στα hot tubs με ένα ευφάνταστο κοκτέιλ στο χέρι την ώρα που ο ήλιος παραδίδεται στην αγκαλιά της θάλασσας ή ένα αναζωογονητικό μασάζ με θέα την Καλντέρα.

Στα δικά μας όμως τα γευστικά, όπως είπαμε και παραπάνω, εδώ συναντούμε τη δυνατή υπογραφή του Γκίκα Ξενάκη, ενώ στην κουζίνα τον εκπροσωπεί επάξια ο πολύ ταλαντούχος Δημήτρης Ζαβρής. Η κουζίνα είναι φυσικά μοντέρνα ελληνική αλλά πολλές δημιουργικές πινελιές και έμφαση τόσο στο τοπικό στοιχείο όσο και στο ευρύτερο κυκλαδίτικο τοπίο, με όμορφες συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς των Κυκλάδων. Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στο a la carte ελληνικό κατά βάση πρωινό με τοπικά προϊόντα που παραγγέλνεις από το προηγούμενο βράδυ για να σου έρθει το πρωί στο δωμάτιο και να το απολαύσεις με την ησυχία σου στο ιδιωτικό σου μπαλκόνι ή βεράντα με την απίστευτη θέα. Η lunch/all day κάρτα που σερβίρεται γύρω από την εντυπωσιακή πισίνα κινείται σε comfort ρυθμούς με international τέμπο, αλλά χωρίς να λείπει και το ελληνικό στοιχείο, όπως στο λαχταριστό "σουβλάκι" με τη χειροποίητη πίτα και τη σιγοψημένη χοιρινή πανσέτα και φυσικά το τοματάκι Σαντορίνης ή στο Aegean Bowl με ολόφρεσκα τοπικά υλικά.

Το βράδυ πια τα χρώματα αλλάζουν, όλα βάφονται στο χρώμα του ηλιοβασιλέματος και ένα κομψό dinner menu παίρνει τη σκυτάλη για να μας συστήσει στη μαγεία της γαστρονομίας των Κυκλάδων, πάντα υπό το δημιουργικό πρίσμα του βραβευμένου σεφ και με τα απαραίτητα στοιχεία μαγειρικής καινοτομίας. Βάση αποτελεί πάντα η κορυφαία πρώτη ύλη, που έρχεται τόσο από το ηφαιστειογενές νησί και τα μαγικά νερά του, όσο και από τα υπόλοιπα κοντινά ελληνικά νησιά. Σε όλα τα μενού φυσικά συναντούμε και vegan επιλογές, καθώς σήμερα πλέον δεν νοείται το αντίθετο. Η προσεγμένη wine list και τα ευφάνταστα κοκτέιλ συμπληρώνουν το γευστικό παζλ για μία συνολικά υψηλού επιπέδου γαστρονομική εμπειρία με φόντο την Καλντέρα και τη μαγική της ενέργεια. 

 


Info

esperas-santorini.com 

 

Από: Madamefigaro.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα