Τα νέα εστιατόρια και οι σεφ που δίνουν γεύση στο φετινό καλοκαίρι

H χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το θέρος με μια ατελείωτη ομοβροντία νέων εστιατορίων απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Τα καταγράψαμε και σας τα παρουσιάζουμε.

Γράφει: Esquire Editors 07 Απριλίου 2023

Χαμός, καινοτομίες, δημιουργία: η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το θέρος και τους τουρίστες της με μια ατελείωτη ομοβροντία νέων εστιατορίων και γαστρονομικών προτάσεων από τους σεφ που τα επιμελούνται, απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Τα καταγράψαμε αναλυτικά και σας τα παρουσιάζουμε

Άλλο ένα καλοκαίρι που στους τουριστικούς προορισμούς γίνεται χαμός στο ίσωμα! Καινούργια ξενοδοχεία και εστιατόρια ανοίγουν, νέες επιμέλειες από καταξιωμένους σεφ βάζουν δυναμικές πινελιές στο γευστικό μας τοπίο, νέες δυναμικές διεκδικούν θέση στο πορτφόλιο της χώρας κι εμείς έχουμε πια πραγματικά ατελείωτες εναλλακτικές γαστρονομικού τουρισμού στις διακοπές και τις εκδρομές μας. Ξεκινάμε αμέσως την περιήγηση μας με γεωγραφικά χρωματισμένη τη διαδρομή μας.

Ίος - Σαντορίνη

Ο Θοδωρής Κυριακίδης, που γνωρίσαμε πέρσι στο "Βαρούλκο", είναι ο νέος Head Chef στο εστιατόριο "Grandma’s" του boutique hotel "Liostasi", στην Ιο. Ο πολύ δημιουργικός σεφ θα διαμορφώσει αλά καρτ και 2 menu – degustation στο γήπεδο της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, με πολλά κυκλαδίτικα στοιχεία, ενώ δίπλα του συμβουλευτικά θα βρίσκεται ο επιδραστικός Σωτήρης Ευαγγέλου. Τσιμπολογάω απ΄ το καινούριο μενού καρπάτσιο λαυράκι με ροδάκινο σε ζύμωση, νερό ντομάτας και τζίντζερ, μελιτζάνα σε ζωμό από μανιτάρια με καπνιστό χέλι, φιστίκια Αιγίνης και δυόσμο, αρνάκι στη γάστρα με ψητές αγκινάρες και σάλτσα από τα φύλλα της, πορτοκαλόπιτα με κίτρο, παγωτό από φύλλα συκιάς και τσιπς από γάλα και αρμπαρόριζα.

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης επεκτείνει επίσης τη συνεργασία του με τον όμιλο του Άγγελου Μιχαλόπουλου. Έτσι, μετά το "Calilo", θα έχει την επιμέλεια και στο all day εστιατόριο του "Agalia boutique hotel", δίνοντας έμφαση σε μία "καθημερινή" ελληνική κουζίνα.

Μοντέρνες αναδιατυπώσεις της Σαντορινιάς παράδοσης θα μας παρουσιάσει ο Δημήτρης Κατριβέσης στο εστιατόριο "Mavro", του ξενοδοχείου "Kivotos". Με μια από τις πιο συγκλονιστικές βίστες της Καλντέρας, ο ανατρεπτικός σεφ θα παρουσιάσει τρία μενού γευσιγνωσίας με έντονο θαλασσινό άρωμα και πιάτα όπως το καρπάτσιο καλαμαριού με στρατσιατέλα καρότου και ξύδι χαμομηλιού, ή το πελαγίσιο ψάρι με σάλτσα μπουγιαμπέσας και γάρο μαστίχας. 

Ο πολυτελής ξενοδοχειακός όμιλος Andronis φέρνει στο Νησί του Ηφαιστείου το παγκοσμίως διάσημο "Beefbar", το οποίο θα εγκατασταθεί σε open air εκδοχή στο εντυπωσιακό "Andronis Arcadia". Την τιμητική της θα έχει ασφαλώς η premium κρεατοφαγία αλά Beefbar, με σεφ τον Γιώργο Κυρτσαλίδη και μια πλουσιότατη λίστα κρασιών 1.600 ετικετών. Το ατμοσφαιρικό "Κόκκινο Ποδήλατο" στη Σαντορίνη ετοιμάζει νέα πορεία με τον Δημήτρη Λαζάρου στο τιμόνι, που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε στο νησί το βραβευμένο "Saltsa".

Δημιουργική ελληνική κουζίνα αλλά σε οικείο τέμπο θα είναι το στίγμα του σε στυλ αναβαθμισμένης γαστροταβέρνας, με ιδέες όπως τα κρεμμύδια με κιμά κουνελιού, η μοσχαρίσια γλώσσα καρπάτσιο με αγριόχορτα και Σαν Μιχάλη, το κριθαρότο με αφυδατωμένη ντομάτα, καπνιστή πάπρικα, γαρίδες και καλαμάρι, και φυσικά το σήμα κατατεθέν του παγωτό λουκούμι. Ο βραβευμένος σεφ Γιάννης Κιόρογλου αναλαμβάνει το "Mr. E" στο boutique hotel "Istoria" στον Περίβολο, ποντάροντας σε μια αναβαθμισμένη μεσογειακή γαστρονομία. Τέλος, το ξενοδοχείο Radisson στο Καμάρι, φέτος ανοίγει ένα ακόμη εστιατόριο∙ το "Zaffron" θα έχει μια ισχυρή ελληνική καρδιά με σπεσιαλιτέ της παράδοσης ιδωμένες με σύγχρονη ματιά, αλλά παράλληλα θα παίζει και σ΄ ένα ευρύτερο μεσογειακό τερέν με ιδέες από Ισπανία και Ιταλία.

Η συνέχεια στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026

Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.

Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.