Τα νέα εστιατόρια και οι σεφ που δίνουν γεύση στο φετινό καλοκαίρι

H χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το θέρος με μια ατελείωτη ομοβροντία νέων εστιατορίων απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Τα καταγράψαμε και σας τα παρουσιάζουμε.

Γράφει: Esquire Editors 07 Απριλίου 2023

Χαμός, καινοτομίες, δημιουργία: η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το θέρος και τους τουρίστες της με μια ατελείωτη ομοβροντία νέων εστιατορίων και γαστρονομικών προτάσεων από τους σεφ που τα επιμελούνται, απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Τα καταγράψαμε αναλυτικά και σας τα παρουσιάζουμε

Άλλο ένα καλοκαίρι που στους τουριστικούς προορισμούς γίνεται χαμός στο ίσωμα! Καινούργια ξενοδοχεία και εστιατόρια ανοίγουν, νέες επιμέλειες από καταξιωμένους σεφ βάζουν δυναμικές πινελιές στο γευστικό μας τοπίο, νέες δυναμικές διεκδικούν θέση στο πορτφόλιο της χώρας κι εμείς έχουμε πια πραγματικά ατελείωτες εναλλακτικές γαστρονομικού τουρισμού στις διακοπές και τις εκδρομές μας. Ξεκινάμε αμέσως την περιήγηση μας με γεωγραφικά χρωματισμένη τη διαδρομή μας.

Ίος - Σαντορίνη

Ο Θοδωρής Κυριακίδης, που γνωρίσαμε πέρσι στο "Βαρούλκο", είναι ο νέος Head Chef στο εστιατόριο "Grandma’s" του boutique hotel "Liostasi", στην Ιο. Ο πολύ δημιουργικός σεφ θα διαμορφώσει αλά καρτ και 2 menu – degustation στο γήπεδο της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, με πολλά κυκλαδίτικα στοιχεία, ενώ δίπλα του συμβουλευτικά θα βρίσκεται ο επιδραστικός Σωτήρης Ευαγγέλου. Τσιμπολογάω απ΄ το καινούριο μενού καρπάτσιο λαυράκι με ροδάκινο σε ζύμωση, νερό ντομάτας και τζίντζερ, μελιτζάνα σε ζωμό από μανιτάρια με καπνιστό χέλι, φιστίκια Αιγίνης και δυόσμο, αρνάκι στη γάστρα με ψητές αγκινάρες και σάλτσα από τα φύλλα της, πορτοκαλόπιτα με κίτρο, παγωτό από φύλλα συκιάς και τσιπς από γάλα και αρμπαρόριζα.

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης επεκτείνει επίσης τη συνεργασία του με τον όμιλο του Άγγελου Μιχαλόπουλου. Έτσι, μετά το "Calilo", θα έχει την επιμέλεια και στο all day εστιατόριο του "Agalia boutique hotel", δίνοντας έμφαση σε μία "καθημερινή" ελληνική κουζίνα.

Μοντέρνες αναδιατυπώσεις της Σαντορινιάς παράδοσης θα μας παρουσιάσει ο Δημήτρης Κατριβέσης στο εστιατόριο "Mavro", του ξενοδοχείου "Kivotos". Με μια από τις πιο συγκλονιστικές βίστες της Καλντέρας, ο ανατρεπτικός σεφ θα παρουσιάσει τρία μενού γευσιγνωσίας με έντονο θαλασσινό άρωμα και πιάτα όπως το καρπάτσιο καλαμαριού με στρατσιατέλα καρότου και ξύδι χαμομηλιού, ή το πελαγίσιο ψάρι με σάλτσα μπουγιαμπέσας και γάρο μαστίχας. 

Ο πολυτελής ξενοδοχειακός όμιλος Andronis φέρνει στο Νησί του Ηφαιστείου το παγκοσμίως διάσημο "Beefbar", το οποίο θα εγκατασταθεί σε open air εκδοχή στο εντυπωσιακό "Andronis Arcadia". Την τιμητική της θα έχει ασφαλώς η premium κρεατοφαγία αλά Beefbar, με σεφ τον Γιώργο Κυρτσαλίδη και μια πλουσιότατη λίστα κρασιών 1.600 ετικετών. Το ατμοσφαιρικό "Κόκκινο Ποδήλατο" στη Σαντορίνη ετοιμάζει νέα πορεία με τον Δημήτρη Λαζάρου στο τιμόνι, που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε στο νησί το βραβευμένο "Saltsa".

Δημιουργική ελληνική κουζίνα αλλά σε οικείο τέμπο θα είναι το στίγμα του σε στυλ αναβαθμισμένης γαστροταβέρνας, με ιδέες όπως τα κρεμμύδια με κιμά κουνελιού, η μοσχαρίσια γλώσσα καρπάτσιο με αγριόχορτα και Σαν Μιχάλη, το κριθαρότο με αφυδατωμένη ντομάτα, καπνιστή πάπρικα, γαρίδες και καλαμάρι, και φυσικά το σήμα κατατεθέν του παγωτό λουκούμι. Ο βραβευμένος σεφ Γιάννης Κιόρογλου αναλαμβάνει το "Mr. E" στο boutique hotel "Istoria" στον Περίβολο, ποντάροντας σε μια αναβαθμισμένη μεσογειακή γαστρονομία. Τέλος, το ξενοδοχείο Radisson στο Καμάρι, φέτος ανοίγει ένα ακόμη εστιατόριο∙ το "Zaffron" θα έχει μια ισχυρή ελληνική καρδιά με σπεσιαλιτέ της παράδοσης ιδωμένες με σύγχρονη ματιά, αλλά παράλληλα θα παίζει και σ΄ ένα ευρύτερο μεσογειακό τερέν με ιδέες από Ισπανία και Ιταλία.

Η συνέχεια στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο Ammothines στη Μεσσηνία για εκλεπτυσμένες γεύσεις

Το Ammothines - Four Seas, παραμένει και φέτος ο αγαπημένος μας προορισμός στη Μεσσηνία.

Αν η αμαρτία ήταν φαγητό, θα ήταν Sinners Pizza

Εκεί όπου η πίτσα δεν έχει ανανά, δεν τρώγεται διπλωμένη και δε σερβίρεται με μαχαιροπίρουνα.

Τα νέα αστέρια της ελληνικής γαστρονομίας

Γνωρίστε νέους και νέες φερέλπιδες σεφ, που κάνουν αίσθηση στη γευστική μας σκηνή και την ανανεώνουν με τις ιδέες, τις δημιουργίες τους, το στυλ τους.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Naporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana

Παραβρασμένα μακαρόνια, λουκάνικα και μανιτάρια, κρεμμύδι και κέτσαπ. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν μία κάπως διαφορετική άποψη για την ιταλική κουζίνα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η διακριτική γοητεία του να τρως έξω μόνος

Χαλάρωσε και απόλαυσε. Τόσο το φαγητό όσο και τη γαλήνη που αυτό προσφέρει.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλη η αλήθεια για την πρωτεΐνη αρακά

Είναι το Next Big Thing της αθλητικής διατροφής;