Ο ανυπόφορος κύριος Gordon Ramsay

Μετά από μία δεκαετία στο προσκήνιο, ο άνθρωπος πίσω από το Hell’s Kitchen μοιάζει να έχει ηρεμήσει. Ή μήπως όχι;

Γνώρισα τον Gordon Ramsay πριν από 10 χρόνια. Ήταν στο Ντουμπάι σε ένα από τα τακτικά του ταξίδια προκειμένου να προωθήσει το εστιατόριό του, Verre στο ξενοδοχείο Hilton καθώς και την πέμπτη σεζόν του τηλεοπτικού του σόου.

Από τον Thomas Shambler

Πάντοτε επαγγελματίας, έφτασε στο ραντεβού στην ώρα του, αντάλλαξε μερικές χειραψίες, είπε σε κάποιον να πάει να γαμηθεί και μετά ξεκίνησε το μάθημα μαγειρικής για το οποίο είχαμε συγκεντρωθεί (στην προκειμένη περίπτωση το αντικείμενο της μελέτης μας ήταν στήθος πάπιας με γουόν τον πάπιας κονφί). Στη συνέχεια έκρινε τις δημιουργίες των συμμετεχόντων και ο νικητής θα έπαιρνε δώρο το πρόσφατο cookbook με την υπογραφή του. Ανέφερε ότι η πάπια μου ήταν καλομαγειρεμένη αλλά και ότι τα δακτυλικά μου αποτυπώματα στο πιάτο ήταν όσα και αυτά που θα μπορούσαν να βρίσκονται σε ένα παντελόνι της Paris Hilton. Δεν κέρδισα το υπογεγραμμένο βιβλίο.

Προχωράμε σε fast forward μία δεκαετία μετά. Εδώ είναι και πάλι, στέκεται μπροστά σε πλήθος δημοσιογράφων χαιρετώντας. Αυτή τη φορά, αντί για το Ντουμπάι και την προώθηση του Verre (έκλεισε το 2011), μιλά με ενθουσιασμό για το Hell’s Kitchen, ένα dining concept που προήλθε από το ομώνυμο δημοφιλές τηλεοπτικό σόου.

Είναι λίγο πολύ ο γνωστός Gordon Ramsay, που όλος ο κόσμος ξέρει από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Ψηλότερος απ’ όσο περιμένεις, αλλά έχοντας πάντοτε την ίδια ενέργεια και συμπεριφορά. Με μία σημαντική διαφορά: Είναι πλέον λίγο μεγαλύτερος, μοιάζει λίγο σοφότερος και –σοκαριστικά– λιγότερο στερεοτυπικός. Μοιάζει να έχει μαλακώσει και θυμίζει άνθρωπο που δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η δημοσιότητα.

"Αν έχω μαλακώσει όλα αυτά τα χρόνια; Αυτή είναι μια καλή ερώτηση" μου λέει αργότερα, όταν έχουμε καθίσει για να συζητήσουμε. Αν τον είχα ρωτήσει παλιότερα το ίδιο πράγμα, ενδεχομένως να μην είχε ασχοληθεί καθόλου μαζί μου. Πλέον όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. "Πιστεύω ότι κάθε σεφ ηρεμεί όσο περνά ο καιρός. Ο καθένας το κάνει και μάλλον έρχεται με τα χρόνια και την εμπειρία. Είμαι πολύ πιο συγκεντρωμένος στην πραγματικότητα. Δουλεύω πιο έξυπνα απ’ ό,τι πριν και νομίζω ότι κομβικό ρόλο έπαιξε ο διαχωρισμός ανάμεσα στη σκληρή και την έξυπνη δουλειά καθώς και ο τρόπος με τον οποίο βρίσκεται η ισορροπία. Για να σου πω την αλήθεια, υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αυτοπεποίθηση και στο κάψιμο".

Ο ανυπόφορος κύριος Gordon Ramsay

Καθόμαστε κοντά στο κεντρικό dining room του Hell’s Kitchen Dubai, την τελευταία εστιατορική προσθήκη της αυτοκρατορίας του Ramsay. Το νέο εστιατόριο στο Caesars Palace Bluewaters Dubai φέρει το όνομα της τηλεοπτικής εκπομπής του Ramsay, που διανύει τη 18η σεζόν της στο Fox και στην οποία δε συμμετέχουν τρομαγμένοι ερασιτέχνες, αλλά βετεράνοι σεφ.

"Το Hell’s Kitchen είναι ένα συναρπαστικό, έντονο μέρος. Όταν το φτιάξαμε, θέλαμε να έχει κάποια κοινά σημεία με το σόου, γι’ αυτό και βλέπεις όλα αυτά τα λογότυπα και τα συγκεκριμένα χρώματα. Η διαφορά όμως είναι πως εδώ έχουμε μια ομάδα τρομερών μαγείρων που ξέρουν να φτιάξουν ένα σωστό γαμημένο ριζότο, το οποίο ο πελάτης δε θα επιστρέψει πίσω, και χτένια που δε χρησιμεύουν μόνο για στοπ σε πόρτα γιατί είναι τόσο μαγειρεμένα που θυμίζουν γαμημένο λάστιχο".

Περιττό να πούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τον Gordon Ramsay τόσο στο κομμάτι του φαγητού όσο και σ’ εκείνο της προβολής του στα media. Σήμερα έχει περισσότερα τηλεοπτικά σόου από αστέρια Michelin, αλλά αυτό δεν πρέπει να τον απομακρύνει από τις γαστρονομικές του απαρχές, οι οποίες είναι αξιοζήλευτες.

Μέχρι στιγμής στην καριέρα του τα εστιατόριά του έχουν βραβευτεί με 16 αστέρια Michelin (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές διατηρούν 7). Το λονδρέζικο Restaurant Gordon Ramsay στο Τσέλσι διατηρεί τρία αστέρια Michelin από το 2001. Ακόμη και σήμερα θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές διευθύνσεις για φαγητό σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ και τα υπόλοιπα εστιατόριά του είναι δημοφιλή σε διάφορα άλλα μέρη της υφηλίου (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Μέση Ανατολή, Ασία, χωρίς να συνυπολογίζουμε το pop-up Bread Street Kitchen στις Μαλδίβες).

Τα παραπάνω φαίνονται πολλά. Και είναι. Σε καμία περίπτωση όμως δε συγκρίνονται με την τηλεοπτική παρουσία του Ramsay. Έχει πάρει μέρος ως βασικό στέλεχος σε 11 διαφορετικά σόου (χωρίς να υπολογίζουμε τα talk shows και τις guest εμφανίσεις) και έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 800 ώρες τηλεοπτικού προϊόντος. Αν μετρήσει κανείς και τις παραγωγές του δικού στούντιο (Studio Ramsay), ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται.

Eίναι ένας άνθρωπος που ξέρει πώς ακριβώς πρέπει να χειριστεί την τηλεόραση και τι πρέπει να κάνει μπροστά στο φακό

Τον βλέπω να κάθεται απέναντί μου φορώντας το πουκάμισο του σεφ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί πέτυχε. Είναι ένας ταλαντούχος σεφ, αρκετά θορυβώδης, αλλά ταυτόχρονα είναι ένας άνθρωπος που ξέρει πώς ακριβώς πρέπει να χειριστεί την τηλεόραση και τι πρέπει να κάνει μπροστά στο φακό. Πλέον όμως μοιάζει να έχει γίνει περισσότερο στοχαστικός, μοιάζει να σκέφτεται περισσότερο τα πράγματα. Λιγότερες συγκρούσεις, λιγότερες φωνές, αν και τα μπινελίκια εξακολουθούν να πέφτουν βροχή περνώντας από τους τηλεοπτικούς δέκτες των θεατών.

"Ο Gordon της τηλεόρασης και ο Ramsay της πραγματικής ζωής είναι δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες. Πριν από λίγες εβδομάδες ολοκληρώσαμε τα γυρίσματα της επόμενης σεζόν του Gordon Ramsay’s 24 Hours to Hell and Back. Κάθε επεισόδιο διαρκεί 48 λεπτά και, όπως αντιλαμβάνεσαι, αυτά δεν είναι αρκετά για να γνωρίσει κάποιος εντελώς το ποιος είσαι. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, νιώθω σπουδαία και το ίδιο και οι γύρω μου. Όταν όμως κάτι πάει στραβά, γίνονται όλα ανυπόφορα. Οι σεφ με μεγάλo εγώ έχουν πλέον εξελιχθεί σε στερεοτυπικές φιγούρες". Το τελευταίο είναι κάτι πάνω στο οποίο ο Ramsay έχτισε όλη του την αυτοκρατορία. Πλέον είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι δεν είναι σωστό όλο αυτό και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μέσα σε μια κουζίνα.

ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΡΑΜΣΕΪ

"Το να μαγειρεύεις στο υψηλότερο επίπεδο σημαίνει ότι έχεις μετατραπεί, μεταξύ άλλων, σε τέρας ψυχραιμίας. Αν δεν μπορείς να συγκρατήσεις τα νεύρα σου, θα αυτοκτονήσεις επαγγελματικά. Όλοι γνωρίζουμε αρνητικές ιστορίες που σχετίζονται με σεφ που είχαν το ίδιο πρόβλημα. Καμία δουλειά στον κόσμο δεν αξίζει τόσο πάθος, από οποιαδήποτε άποψη".

Έχω δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για να βρεθώ εδώ και το να διατηρηθώ είναι ακόμα πιο δύσκολο. Λέω πια περισσότερα "όχι” απ’ ό,τι "ναι”

Οπότε, τι κάνει ο Ramsay; Πώς κατορθώνει να τρέχει τόσα εστιατόρια και παράλληλα να διατηρεί μια τηλεοπτική καριέρα και μαζί το ρόλο του πατέρα και συζύγου; "Προσπαθώ να μοιράσω σωστά το χρόνο και τις υποχρεώσεις, αλλά να μην είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος για όλες αυτές, τουλάχιστον στο επαγγελματικό κομμάτι. Αυτό είναι κάτι που σου δίνει την ελευθερία να γίνεσαι καλύτερος και τα τελευταία 10 χρόνια νομίζω ότι το έχω καταφέρει. Υπάρχει όμως μια θυσία σε όλο αυτό. Βλέπεις λιγότερο την οικογένειά σου. Ο χρόνος μοιάζει να κόβεται στη μέση. Έχω δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για να βρεθώ εδώ και το να διατηρηθώ είναι ακόμα πιο δύσκολο. Λέω πια περισσότερα "όχι” απ’ ό,τι "ναι”".

Νωρίτερα μέσα στη μέρα ο Ramsay παρουσίασε το Blind Taste Test του Hell’s Kitchen στα media. Σε μια μίμηση του τηλεοπτικού σόου, οι παρευρισκόμενοι δοκιμάζουν με καλυμμένα μάτια το φαγητό. Ο Ramsay τους λέει αστειευόμενος ότι τους έχει σερβίρει σκυλοτροφή. Ακολουθεί μια έκρηξη γέλιου.

Εκτός Μέσης Ανατολής, ο Ramsay αποτελεί αγαπημένο στόχο για τα media, που απεγνωσμένα ψάχνουν τον επόμενο γρήγορο, μεγάλο και εντυπωσιακό τίτλο. Τα ταμπλόιντ συνηθίζουν να καλύπτουν τη ζωή του με αμείλικτη ευχαρίστηση, κάτι που τον οδηγεί σε ένα σημαντικό δίλημμα: αφενός πρέπει να προστατευτεί σε σχέση με αυτά που κάνει και λέει και αφετέρου να συνεχίσει να είναι αυτός που είναι.

"Μπορεί να είναι απογοητευτικό. Συνήθως παρασύρομαι, ειδικά όταν αστειεύομαι ή ειρωνεύομαι και πολύ συχνά οι δημοσιογράφοι μετράνε με λανθασμένο τρόπο τη συμπεριφορά μου και τα όσα λέω. Για κάποιο λόγο κολλάνε μαζί μου". Ένα δείγμα αυτού είναι οι απόψεις του για τους χορτοφάγους και τους vegans. Ξεκαθαρίζει γρήγορα ότι δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το τι συνηθίζει να τρώει ο καθένας, αλλά παραδέχεται ότι απολαμβάνει να κάνει πλάκα σε τέτοιους ανθρώπους. "Είχαμε vegan και vegetarian μενού σε όλα τα εστιατόρια από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους. Είμαι απλά πνευματώδης και μου έρχονται αμέσως καλά αστεία για τις διατροφικές συνήθειες κάποιων. Έχω βέβαια φτιάξει Wellington από παντζάρια που τα σπάει".

Μέλη της PETA, προφανώς μη αντιλαμβανόμενα τα αστεία του, είχαν πετάξει κάποτε έξω από το εστιατόριό του στο Claridge’s 50 τόνους κοπριάς. Μια άλλη φορά το ίδιο εστιατόριο είχε δεχτεί τηλεφώνημα για βόμβα. "Ήταν η εποχή που γυριζόταν το Ocean’s Eleven και όλοι οι ηθοποιοί έπρεπε να εγκαταλείψουν το χώρο".

ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΡΑΜΣΕΪ

Ο Ramsay είναι ο πρώτος που θα σου πει την αλήθεια για την τηλεόραση, ότι δηλαδή είναι απλά τηλεόραση. Ειρωνικό αν σκεφτείς ότι χάρη σε αυτήν πέτυχε πολλά και ότι καθόμαστε σε ένα εστιατόριο που είναι εμπνευσμένο από μια τηλεοπτική εκπομπή.

"Κοίτα, είμαι ένας αληθινός σεφ που δουλεύει στην τηλεόραση. Αν αύριο το πρωί σταματούσε να υπάρχει η τηλεόραση, θα συνέχιζα να μαγειρεύω με τον τρόπο που ξέρω να το κάνω. Είναι μια πολύ σκληρή βιομηχανία κι ας νομίζουν οι περισσότεροι ότι απλά ήμουν τυχερός. Γνωρίζω καθημερινά σεφ που θέλουν να φτάσουν εδώ όπου είμαι εγώ χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν κόπο και χρόνο. Αποσπώνται πολύ εύκολα. Εγώ, από την πλευρά μου, δεν άφηνα τίποτα και ποτέ να με επηρεάσει. Δεν είχα άλλωστε άλλη επιλογή αν ήθελα να προχωρήσω".

Την κουβέντα διακόπτει μια λεγεώνα Ρωμαίων στρατιωτών που παρελαύνει ακριβώς δίπλα μας. Οι συνήθειες του Caesars Palace του Λας Βέγκας δύσκολα δε θα έρχονταν και στο Bluewaters Dubai.

Σκέφτομαι να του κάνω μια τελευταία ερώτηση σχετικά με το πού ψωνίζει παπούτσια – μετά τη φωτογράφηση για το Esquire όλοι μιλούσαν για τη δυσκολία να του βρουν παπούτσια, καθώς πρέπει να φοράει νούμερο κοντά στο 50. "Κάποτε με είχαν ξαναρωτήσει, τους απάντησα ότι ψωνίζω από το ίδιο μαγαζί με τον Shaquille O’Neal. Πρέπει να κάνω ειδικές παραγγελίες για να έχω ένα γαμημένο παπούτσι της προκοπής".

"Άντε γαμήσου τώρα, έχω δουλειά να κάνω" είναι η τελευταία του ατάκα, προφανέστατα χιουμοριστική, όπως μαρτυρούσε και το πλατύ χαμόγελο που τη συνόδευε.

ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΡΑΜΣΕΪ

Όσο κι αν επιμένει ο ίδιος, κάποια πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας