Γιατί πρέπει να τρως περισσότερο γκρέιπφρουτ

Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να το εντάξεις στη διατροφή σου και πώς επηρεάζει θετικά την υγεία σου.

Το γκρέιπφρουτ δεν είναι μόνο για την Paloma. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φρούτα που υπάρχουν και έχει πολλές περισσότερες χρήσεις πέρα από εκείνη -μαζί με σόδα- στο γνωστό κλασικό cocktail. Λέγεται πως εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα, σαν αποτέλεσμα μία φυσικής ένωσης πορτοκαλιού και φράπας. Το δε όνομά του προκύπτει από το σταφύλι (grape) καθώς θύμιζε κάτι τέτοιο ο φουντωτός καρπός του δέντρου. Πέραν όλων των άλλων, το γκρέιπφρουτ έχει κάποια οφέλη για την υγεία, οπότε ίσως θα έπρεπε να το βάλεις στη διατροφή σου.

Ο έλεγχος του βάρους

Το γκρέιπφρουτ ανήκει στις λιποδιαλυτικές τροφές, ενώ μισό φρούτο περιέχει 2 γρ. ινών, που βοηθά στο να καταναλώνεις αυτόματα λιγότερες θερμίδες. Χρειάζεται όμως προσοχή καθώς δεν πρέπει να εκτοπίσεις άλλα θρεπτικά τρόφιμα από το διαιτολόγιό σου. 

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

H βιταμίνη C, το β-καροτένιο που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό, το λυκοπένιο που αποτρέπει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου όπως του προστάτη και οι φλαβανόνες με τις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητές της είναι μόνο κάποια από τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχονται στο γκρέιπφρουτ.

Ανοσοποιητικό σύστημα και διαβήτης

Πολλές επιστημονικές ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως η μέτρια κατανάλωση γκρέιπφρουτ βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων ινσουλίνης, προστατεύοντας από διαβήτη τύπου 2. Γενικότερα, το γεγονός πως αποτελεί μία σημαντική πηγή βιταμινών Α, C και E, οδηγεί προς την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υγεία των ματιών

Η συνεχής έρευνα γύρω από τα οφέλη φρούτων όπως το γκρέιπφρουτ έχει οδηγήσει και σε μία ακόμη διαπίστωση που σχετίζεται με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της λουτεΐνης (ουσία που συγκαταλέγεται στα αντιοξειδωτικά). Η λουτεΐνη πιθανότατα βοηθά στη βελτίωση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, που σχετίζεται με την ηλικία, λειτουργώντας παράλληλα και προληπτικά.

Στην καρδιά

Μία παλαιότερη μελέτη τονίζει πως συρρικνώνει κάποιους από τους παράγοντες που προκαλούν καρδιοπάθειες, βοηθώντας στην πίεση του αίματος και βελτιώνοντας την χοληστερόλη. Οι ίνες του επίσης έχουν ενισχυτική δράση στην υγεία της καρδιάς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας