Μία ελληνική γαστρονομική κουλτούρα φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο trend

Ώρα να γνωρίσεις το Meteorisimo.

Γράφει: Esquire Editors 07 Φεβρουαρίου 2021

Τo 2021 είναι η χρονιά που η τρικαλινή γαστρονομία με το brandname "Meteorisimo" θα γίνει γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Ο επισκέπτης μπορεί μέσα από πιστοποιημένα εστιατόρια και ταβέρνες να απολαύσει τις γεύσεις και τα αρώματα του Meteorisimo" συμπληρώνει ο κ. Γιαγιάκος, για την ενέργεια που ως αντικείμενο έχει την παρουσίαση και διάδοση της τρικαλινής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων, τα οποία διατίθενται μέσω των καταστημάτων εστίασης, των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και των εταιριών παραγωγής τροφίμων και ποτών στο καταναλωτικό κοινό.

Πρόκειται για χαρακτηριστικά τοπικά τρικαλινά αγροδιατροφικά προϊόντα και παραδοσιακά εδέσματα που αναδεικνύουν τη γαστρονομική παράδοση των Τρικάλων.

Όλα ξεκίνησαν το 2004, συνεχίζει ο κ. Γιαγιάκος, όταν ανέλαβα την προεδρία του Επιμελητηρίου Τρικάλων. Και εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Μια από τις προτάσεις που έθεσα σε προτεραιότητα για υλοποίηση ήταν η ανάδειξη της πλούσιας Τρικαλινής γαστρονομίας. Αλήθεια είναι ότι την εποχή εκείνη, ο όρος γαστρονομία ήταν άγνωστος για τους περισσότερους. Όμως, με υπομονή και την κατάλληλη επιχειρηματολογία, έγινε κατανοητή η σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος και η απόδοσή του. Η καθοριστική συμβολή της τρικαλινής κουζίνας στην προώθηση των τοπικών παραγόμενων προϊόντων και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας".

Το 2005, δημιουργήθηκε η "ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΓΕΥΣΗ ΑΕ", η οποία σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, στόχευσε στη διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής τρικαλινής κουζίνας. Υλοποιήθηκαν μια σειρά πολυεπίπεδων δράσεων, οι οποίες συνεχίζονται τα τελευταία 16 χρόνια και κορυφώθηκαν με τη δημιουργία του "METEORISIMO".

Η τοπική γαστρονομία απέκτησε το δικό της ξεχωριστό brand name, μέσω του οποίου διασυνδέεται ο γαστρονομικός πολιτισμός με τα τοπικά προϊόντα και τη σύγχρονη γαστρονομία, συμβάλλοντας στη δημιουργία της νέας γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής η οποία συνδέεται άμεσα και με την Μοναστηριακή Κοινότητα των Μετεώρων και τη μοναστική κουζίνα.

Η δράση του METEORISIMO είναι συνεχής και πλέον προβάλλεται μέσω διαδραστικών σύγχρονων μέσων επικοινωνίας. Γεγονός αποτελεί η ένταξη του METEORISIMO στα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, στα καταστήματα λιανικής πώλησης αυτών και στα επισιτιστικά καταστήματα του νομού που φέρουν το σήμα METEORISIMO, στους καταλόγους των οποίων κοσμεί ειδική κατηγορία για την τοπική κουζίνα. Για να καταλήξει τονίζοντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων:

"Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας καλέσω να επισκεφθείτε το Ν. Τρικάλων για μια αξέχαστη τουριστική εμπειρία σε έναν γαστρονομικό προορισμό όπου θα νιώσετε τη φιλοξενία μας και θα γευτείτε την πλούσια γεύση της τοπικής μας κουζίνας με τα αρώματα που χαρίζουν σε αυτή τα αρωματικά φυτά του Κόζιακα. Τα αρωματικά μας φυτά, τα οποία αποτέλεσαν και τη βάση μετά την μοριακή ταυτοποίηση της άριστης ποιότητας ρίγανης για τις διαδικασίες πιστοποίησης του λουκάνικου Τρικάλων ως προϊόντος ΠΓΕ. Το METEORISIMO είναι ο τόπος μας και είναι ο τρόπος μας. Είναι η δική μας ολοκληρωμένη και διακριτή πρόταση στο κεφάλαιο που λέγεται γαστρονομία και παγκόσμιος γαστρονομικός τουρισμός. Είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού και της καρδιάς μας που προσφέρουμε απλόχερα με αγάπη και φροντίδα σ' όλο τον κόσμο".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα