Μία ελληνική γαστρονομική κουλτούρα φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο trend

Ώρα να γνωρίσεις το Meteorisimo.

Γράφει: Esquire Editors 07 Φεβρουαρίου 2021

Τo 2021 είναι η χρονιά που η τρικαλινή γαστρονομία με το brandname "Meteorisimo" θα γίνει γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Ο επισκέπτης μπορεί μέσα από πιστοποιημένα εστιατόρια και ταβέρνες να απολαύσει τις γεύσεις και τα αρώματα του Meteorisimo" συμπληρώνει ο κ. Γιαγιάκος, για την ενέργεια που ως αντικείμενο έχει την παρουσίαση και διάδοση της τρικαλινής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων, τα οποία διατίθενται μέσω των καταστημάτων εστίασης, των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και των εταιριών παραγωγής τροφίμων και ποτών στο καταναλωτικό κοινό.

Πρόκειται για χαρακτηριστικά τοπικά τρικαλινά αγροδιατροφικά προϊόντα και παραδοσιακά εδέσματα που αναδεικνύουν τη γαστρονομική παράδοση των Τρικάλων.

Όλα ξεκίνησαν το 2004, συνεχίζει ο κ. Γιαγιάκος, όταν ανέλαβα την προεδρία του Επιμελητηρίου Τρικάλων. Και εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Μια από τις προτάσεις που έθεσα σε προτεραιότητα για υλοποίηση ήταν η ανάδειξη της πλούσιας Τρικαλινής γαστρονομίας. Αλήθεια είναι ότι την εποχή εκείνη, ο όρος γαστρονομία ήταν άγνωστος για τους περισσότερους. Όμως, με υπομονή και την κατάλληλη επιχειρηματολογία, έγινε κατανοητή η σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος και η απόδοσή του. Η καθοριστική συμβολή της τρικαλινής κουζίνας στην προώθηση των τοπικών παραγόμενων προϊόντων και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας".

Το 2005, δημιουργήθηκε η "ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΓΕΥΣΗ ΑΕ", η οποία σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, στόχευσε στη διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής τρικαλινής κουζίνας. Υλοποιήθηκαν μια σειρά πολυεπίπεδων δράσεων, οι οποίες συνεχίζονται τα τελευταία 16 χρόνια και κορυφώθηκαν με τη δημιουργία του "METEORISIMO".

Η τοπική γαστρονομία απέκτησε το δικό της ξεχωριστό brand name, μέσω του οποίου διασυνδέεται ο γαστρονομικός πολιτισμός με τα τοπικά προϊόντα και τη σύγχρονη γαστρονομία, συμβάλλοντας στη δημιουργία της νέας γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής η οποία συνδέεται άμεσα και με την Μοναστηριακή Κοινότητα των Μετεώρων και τη μοναστική κουζίνα.

Η δράση του METEORISIMO είναι συνεχής και πλέον προβάλλεται μέσω διαδραστικών σύγχρονων μέσων επικοινωνίας. Γεγονός αποτελεί η ένταξη του METEORISIMO στα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, στα καταστήματα λιανικής πώλησης αυτών και στα επισιτιστικά καταστήματα του νομού που φέρουν το σήμα METEORISIMO, στους καταλόγους των οποίων κοσμεί ειδική κατηγορία για την τοπική κουζίνα. Για να καταλήξει τονίζοντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων:

"Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας καλέσω να επισκεφθείτε το Ν. Τρικάλων για μια αξέχαστη τουριστική εμπειρία σε έναν γαστρονομικό προορισμό όπου θα νιώσετε τη φιλοξενία μας και θα γευτείτε την πλούσια γεύση της τοπικής μας κουζίνας με τα αρώματα που χαρίζουν σε αυτή τα αρωματικά φυτά του Κόζιακα. Τα αρωματικά μας φυτά, τα οποία αποτέλεσαν και τη βάση μετά την μοριακή ταυτοποίηση της άριστης ποιότητας ρίγανης για τις διαδικασίες πιστοποίησης του λουκάνικου Τρικάλων ως προϊόντος ΠΓΕ. Το METEORISIMO είναι ο τόπος μας και είναι ο τρόπος μας. Είναι η δική μας ολοκληρωμένη και διακριτή πρόταση στο κεφάλαιο που λέγεται γαστρονομία και παγκόσμιος γαστρονομικός τουρισμός. Είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού και της καρδιάς μας που προσφέρουμε απλόχερα με αγάπη και φροντίδα σ' όλο τον κόσμο".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος