Πίτσα από ρομπότ, γιατί όχι;

Ο Pizzaiolo είναι το πρώτο ρομπότ που φτιάχνει πίτσα και αυτό ίσως είναι το Skynet που θέλουμε.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 03 Αυγούστου 2021

Αρχικά, ήρθε η βιομηχανική επανάσταση. Μετά ακολούθησαν πολλά. Για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να έχουμε ένα πλήρως αυτόνομο και λειτουργικό ρομπότ -το πρώτο που έχει την ικανότητα να κάνει κάτι τέτοιο- που μπορεί να φτιάξει πίτσα. Και αυτό είναι σίγουρα ένα σημάδι εξέλιξης, από κάθε άποψη. Φυσικά, 'βαφτίστηκε' Pizzaiolo, γιατί προφανώς το Luigi ή το Paolo είναι πιασμένο από κάποιο άλλο ρομπότ. 

Νέα (παριζιάνικη) άφιξη, νέες συνήθειες

Η 'εφεύρεση' ανήκει στην πιτσαρία Pazzi, που άνοιξε πριν λίγες ημέρες στο κέντρο του Παρισιού, και στην οποία 'δουλεύει' το ρομπότ. Ο ιδιοκτήτης του, Sébastian Roverso, συνεργάστηκε με τον προγραμματιστή Cyrill Hamon που οραματίστηκε και ανέπτυξε το project Pizzaiolo. Γι΄αυτό βεβαίως χρειάστηκε αρκετά χρόνια.

Στο λογισμικό του ρομπότ έχουν περαστεί συνταγές από τον σεφ Thierry Graffagnino, που έχει κερδίσει τρεις φορές τον διαγωνισμό World Pizza Championship. 

Το καινοτόμο στοιχείο ωστόσο είναι πως το ρομπότ μπορεί να κάνει διαρκή updates όσον αφορά το ζυμάρι, να αποθηκεύει τις ιδανικές αναλογίες και τη μεθοδολογία, ώστε να γίνεται κάθε φορά και καλύτερο. Ή τέλος πάντων να προσαρμοστεί σε ένα επίπεδο εξαιρετικής ποιότητας. 

Όπως σε κάθε τέτοιου είδους εστιατόριο με open kitchen, έτσι και στην περίπτωση του Pazzi, γίνεται ένα πραγματικό live show μαγειρικής από τον μεταλλικό παρασκευαστή πίτσας. Η παρασκευή του κάθε τεμαχίου του εν λόγω εδέσματος διαρκεί περίπου 45'' - έχει τη δυνατότητα να φτιάχνεις μέχρι και 80 πίτσες/λεπτό. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Για brunch, στο μέρος που δημιούργησε την τάση στην Αθήνα

Από το Σάββατο 16 Οκτωβρίου και κάθε Σαββατοκύριακο, το brunch σερβίρεται και πάλι στα εστιατόρια NEW Taste και Art Lounge του NEW Hotel με ανανεωμένο μενού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Drakoulis Dry & Raw, κορυφαίο κρέας (και) στην Κηφισιά

Ο Στράτος Δρακούλης βάζει την υπογραφή του στη νέα καρνιβορική πρόταση των ΒΠ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Γιατί το Noma αναδείχθηκε καλύτερο εστιατόριο του πλανήτη

Οι λόγοι που οδήγησαν το γαστρονομικό project του René Redzepi στην κορυφή του γαστρονομικού κόσμου για το 2021.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το τέλειο αυγό ποσέ

Ακόμη και αυτοί που μισούν να μπαίνουν στην κουζίνα, μπορούν να τα καταφέρουν.

Γραφει Μπαμπης Δουκας