Πίτσα από ρομπότ, γιατί όχι;
Ο Pizzaiolo είναι το πρώτο ρομπότ που φτιάχνει πίτσα και αυτό ίσως είναι το Skynet που θέλουμε.
Αρχικά, ήρθε η βιομηχανική επανάσταση. Μετά ακολούθησαν πολλά. Για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να έχουμε ένα πλήρως αυτόνομο και λειτουργικό ρομπότ -το πρώτο που έχει την ικανότητα να κάνει κάτι τέτοιο- που μπορεί να φτιάξει πίτσα. Και αυτό είναι σίγουρα ένα σημάδι εξέλιξης, από κάθε άποψη. Φυσικά, 'βαφτίστηκε' Pizzaiolo, γιατί προφανώς το Luigi ή το Paolo είναι πιασμένο από κάποιο άλλο ρομπότ.
Νέα (παριζιάνικη) άφιξη, νέες συνήθειες
Η 'εφεύρεση' ανήκει στην πιτσαρία Pazzi, που άνοιξε πριν λίγες ημέρες στο κέντρο του Παρισιού, και στην οποία 'δουλεύει' το ρομπότ. Ο ιδιοκτήτης του, Sébastian Roverso, συνεργάστηκε με τον προγραμματιστή Cyrill Hamon που οραματίστηκε και ανέπτυξε το project Pizzaiolo. Γι΄αυτό βεβαίως χρειάστηκε αρκετά χρόνια.
Στο λογισμικό του ρομπότ έχουν περαστεί συνταγές από τον σεφ Thierry Graffagnino, που έχει κερδίσει τρεις φορές τον διαγωνισμό World Pizza Championship.
Το καινοτόμο στοιχείο ωστόσο είναι πως το ρομπότ μπορεί να κάνει διαρκή updates όσον αφορά το ζυμάρι, να αποθηκεύει τις ιδανικές αναλογίες και τη μεθοδολογία, ώστε να γίνεται κάθε φορά και καλύτερο. Ή τέλος πάντων να προσαρμοστεί σε ένα επίπεδο εξαιρετικής ποιότητας.
Όπως σε κάθε τέτοιου είδους εστιατόριο με open kitchen, έτσι και στην περίπτωση του Pazzi, γίνεται ένα πραγματικό live show μαγειρικής από τον μεταλλικό παρασκευαστή πίτσας. Η παρασκευή του κάθε τεμαχίου του εν λόγω εδέσματος διαρκεί περίπου 45'' - έχει τη δυνατότητα να φτιάχνεις μέχρι και 80 πίτσες/λεπτό.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Fissler: Όταν η γερμανική ακρίβεια συναντά τη χαρά του μαγειρέματος
Από το 1845 έως σήμερα, η Fissler αποτελεί συνώνυμο της γερμανικής ακρίβειας στο μαγείρεμα, με premium σκεύη που αντέχουν στον χρόνο.
Όσπρια στο γιορτινό τραπέζι; Ναι! Ιδέες για να τα βάλεις από το πρώτο dip μέχρι το κυρίως πιάτο
Όσπρια στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου, σε ρόλο πρωταγωνιστή: κρεμώδη dips, σαλάτες και κυρίως πιάτα για κάθε τύπο καλεσμένου.
Το Pomo d’ Oro εντυπωσίασε την Αθηναϊκή Ριβιέρα με την πρωτότυπα κερκυραϊκή κουζίνα του
Για ένα βράδυ, ο εξαίρετος γευσιπλάστης Αριστοτέλης Μέγκουλας άφησε το Pomo d’ Oro της Κέρκυρας και μας σύστησε, μέσα από ένα πλούσιο μενού, τη βραβευμένη κουζίνα του: βαθιά τοπική, δημιουργική και απόλυτα προσωπική.
Symposio at Ark: Το Kaliya έφερε τον αέρα της Καλντέρας στη Γλυφάδα
Ο Δήμος Μπαλόπουλος και ο Στέφανος Παλιόπουλος έφεραν μαζί τους για μια βραδιά στο Ark τον αέρα της Σαντορίνης, τις τεχνικές τους και το σύμπαν των γεύσεών τους.
Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026
Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.
Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.