Πίτσα από ρομπότ, γιατί όχι;

Ο Pizzaiolo είναι το πρώτο ρομπότ που φτιάχνει πίτσα και αυτό ίσως είναι το Skynet που θέλουμε.

Αρχικά, ήρθε η βιομηχανική επανάσταση. Μετά ακολούθησαν πολλά. Για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να έχουμε ένα πλήρως αυτόνομο και λειτουργικό ρομπότ -το πρώτο που έχει την ικανότητα να κάνει κάτι τέτοιο- που μπορεί να φτιάξει πίτσα. Και αυτό είναι σίγουρα ένα σημάδι εξέλιξης, από κάθε άποψη. Φυσικά, 'βαφτίστηκε' Pizzaiolo, γιατί προφανώς το Luigi ή το Paolo είναι πιασμένο από κάποιο άλλο ρομπότ. 

Νέα (παριζιάνικη) άφιξη, νέες συνήθειες

Η 'εφεύρεση' ανήκει στην πιτσαρία Pazzi, που άνοιξε πριν λίγες ημέρες στο κέντρο του Παρισιού, και στην οποία 'δουλεύει' το ρομπότ. Ο ιδιοκτήτης του, Sébastian Roverso, συνεργάστηκε με τον προγραμματιστή Cyrill Hamon που οραματίστηκε και ανέπτυξε το project Pizzaiolo. Γι΄αυτό βεβαίως χρειάστηκε αρκετά χρόνια.

Στο λογισμικό του ρομπότ έχουν περαστεί συνταγές από τον σεφ Thierry Graffagnino, που έχει κερδίσει τρεις φορές τον διαγωνισμό World Pizza Championship. 

Το καινοτόμο στοιχείο ωστόσο είναι πως το ρομπότ μπορεί να κάνει διαρκή updates όσον αφορά το ζυμάρι, να αποθηκεύει τις ιδανικές αναλογίες και τη μεθοδολογία, ώστε να γίνεται κάθε φορά και καλύτερο. Ή τέλος πάντων να προσαρμοστεί σε ένα επίπεδο εξαιρετικής ποιότητας. 

Όπως σε κάθε τέτοιου είδους εστιατόριο με open kitchen, έτσι και στην περίπτωση του Pazzi, γίνεται ένα πραγματικό live show μαγειρικής από τον μεταλλικό παρασκευαστή πίτσας. Η παρασκευή του κάθε τεμαχίου του εν λόγω εδέσματος διαρκεί περίπου 45'' - έχει τη δυνατότητα να φτιάχνεις μέχρι και 80 πίτσες/λεπτό. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Drakoulis Dry & Raw όπως λέμε κορυφαίο κρέας και δυνατά beats

Ένα brand και δύο εστιατόρια σχεδόν συνώνυμα με την καρνιβορική υπεροχή στην πόλη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στο Lolita's για dolce vita και φίνα ιταλική κουζίνα

Το bar resto του Ψυχικού παρλάρει απταίστως τη γευστική γλώσσα της γείτονος σε ένα αλέγρο περιβάλλον.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Mandarin Oriental x 2: Γευστική σύζευξη Μεσσηνίας-Παρισιού από τον Bertrand Valegeas

Από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου το Mandarin Oriental - Costa Navarino ταξιδεύει στο Mandarin Oriental - Paris για μια γαστρονομική εμπειρία με άρωμα Ελλάδας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

To συγκλονιστικό κόλπο για να κάνεις σφαιροποίηση φαγητού α λα Masterchef

Είσαι έτοιμος να μάθεις τη βασική προετοιμασία της λεγόμενης μοριακής κουζίνας και να την εφαρμόσεις στο σπίτι σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Tasty Awards 2024 x Esquire: Τα εστιατόρια που τιμούν την ελληνική κουζίνα

Ήρθε η ώρα να ψηφίσεις το αγαπημένο σου εστιατόριο που υπηρετεί κομψά την παραδοσιακή ή σύγχρονη έκφανση της εθνικής μας γαστρονομίας.