Πίτσα από ρομπότ, γιατί όχι;

Ο Pizzaiolo είναι το πρώτο ρομπότ που φτιάχνει πίτσα και αυτό ίσως είναι το Skynet που θέλουμε.

Αρχικά, ήρθε η βιομηχανική επανάσταση. Μετά ακολούθησαν πολλά. Για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να έχουμε ένα πλήρως αυτόνομο και λειτουργικό ρομπότ -το πρώτο που έχει την ικανότητα να κάνει κάτι τέτοιο- που μπορεί να φτιάξει πίτσα. Και αυτό είναι σίγουρα ένα σημάδι εξέλιξης, από κάθε άποψη. Φυσικά, 'βαφτίστηκε' Pizzaiolo, γιατί προφανώς το Luigi ή το Paolo είναι πιασμένο από κάποιο άλλο ρομπότ. 

Νέα (παριζιάνικη) άφιξη, νέες συνήθειες

Η 'εφεύρεση' ανήκει στην πιτσαρία Pazzi, που άνοιξε πριν λίγες ημέρες στο κέντρο του Παρισιού, και στην οποία 'δουλεύει' το ρομπότ. Ο ιδιοκτήτης του, Sébastian Roverso, συνεργάστηκε με τον προγραμματιστή Cyrill Hamon που οραματίστηκε και ανέπτυξε το project Pizzaiolo. Γι΄αυτό βεβαίως χρειάστηκε αρκετά χρόνια.

Στο λογισμικό του ρομπότ έχουν περαστεί συνταγές από τον σεφ Thierry Graffagnino, που έχει κερδίσει τρεις φορές τον διαγωνισμό World Pizza Championship. 

Το καινοτόμο στοιχείο ωστόσο είναι πως το ρομπότ μπορεί να κάνει διαρκή updates όσον αφορά το ζυμάρι, να αποθηκεύει τις ιδανικές αναλογίες και τη μεθοδολογία, ώστε να γίνεται κάθε φορά και καλύτερο. Ή τέλος πάντων να προσαρμοστεί σε ένα επίπεδο εξαιρετικής ποιότητας. 

Όπως σε κάθε τέτοιου είδους εστιατόριο με open kitchen, έτσι και στην περίπτωση του Pazzi, γίνεται ένα πραγματικό live show μαγειρικής από τον μεταλλικό παρασκευαστή πίτσας. Η παρασκευή του κάθε τεμαχίου του εν λόγω εδέσματος διαρκεί περίπου 45'' - έχει τη δυνατότητα να φτιάχνεις μέχρι και 80 πίτσες/λεπτό. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος