Τα τρόφιμα που πρέπει να έχεις οπωσδηπότε αν γίνει Παγκόσμιος Πόλεμος
Πανδημία, κλιματική κρίση, πόλεμοι -δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας πια, αλλά η καθημερινότητά, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα αντέχουν σε ακραίες συνθήκες
Τα τελευταία χρόνια μας έχουν δείξει κάτι βασικό: ό,τι θεωρούσαμε αδιανόητο, μπορεί να συμβεί. Πανδημία, κλιματική κρίση, πόλεμοι — δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας πια, αλλά η καθημερινότητά.
Γι’ αυτό και όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν "έξυπνα" ντουλάπια, με τρόφιμα για ώρα ανάγκης. Ειδικά με τις συζητήσεις περί πυρηνικού χειμώνα ή παγκόσμιου πολέμου, το θέμα δεν είναι πια υπερβολή.
Αλλά προσοχή: δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για τέτοιες συνθήκες. Αν θες να επιβιώσεις σε περιβάλλον χωρίς ήλιο, με χαμηλές θερμοκρασίες και περιορισμένους πόρους, πρέπει να ξέρεις τι να αποθηκεύσεις.
Ποια τρόφιμα "αντέχουν” σε συνθήκες πολέμου;
Ερευνητές από πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας έψαξαν το θέμα και κατέληξαν σε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές, ειδικά αν μιλάμε για επιβίωση σε καταστάσεις όπως ένας πυρηνικός χειμώνας.
Σπανάκι και παντζάρια
Γιατί ξεχωρίζουν;
- Δεν χρειάζονται ήλιο για να αναπτυχθούν.
- Αντέχουν στο κρύο
- Θέλουν ελάχιστο χώρο
- Είναι γεμάτα θρεπτικά στοιχεία
Αν ο ουρανός είναι καλυμμένος με στάχτη και καπνό, όπως προβλέπεται σε ένα τέτοιο σενάριο, αυτά τα φυτά συνεχίζουν να μεγαλώνουν χωρίς πρόβλημα.
Καρότα και σιτάρι
Ο συνδυασμός αυτός σου δίνει τα βασικά:
- Υδατάνθρακες για ενέργεια
- Βιταμίνες και μέταλλα
- Αντοχή στο κρύο
- Ευκολία στην καλλιέργεια
Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεσαι στρέμματα γης. Λίγος χώρος και σωστή φροντίδα αρκούν για να καλύψεις τις ανάγκες σου.
Η Survival list σου με 4 υλικά:
Σπανάκι: Θρεπτικά, εύκολη καλλιέργεια, αντοχή
Παντζάρι: Ανθεκτικό, πλούσιο σε ενέργεια
Καρότο: Βιταμίνες + ευκολία συντήρησης
Σιτάρι: Βασική πηγή υδατανθράκων
Δεν χρειάζεται να είσαι doomsday prepper για να σκεφτείς πρακτικά.
Σε έναν κόσμο που μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη, το να ξέρεις ποια τρόφιμα "αντέχουν” μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο χάος και τη σταθερότητα.
Προσπάθησε να ξεκινήσεις με μικρά πράγματα όπως μια γλάστρα με σπανάκι ή μερικούς σπόρους καρότου.
Δεν προετοιμάζεσαι για το τέλος του κόσμου — προετοιμάζεσαι για το απρόβλεπτο.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα
