
Τα τρόφιμα που πρέπει να έχεις οπωσδηπότε αν γίνει Παγκόσμιος Πόλεμος
Πανδημία, κλιματική κρίση, πόλεμοι -δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας πια, αλλά η καθημερινότητά, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα αντέχουν σε ακραίες συνθήκες
Τα τελευταία χρόνια μας έχουν δείξει κάτι βασικό: ό,τι θεωρούσαμε αδιανόητο, μπορεί να συμβεί. Πανδημία, κλιματική κρίση, πόλεμοι — δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας πια, αλλά η καθημερινότητά.
Γι’ αυτό και όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν "έξυπνα" ντουλάπια, με τρόφιμα για ώρα ανάγκης. Ειδικά με τις συζητήσεις περί πυρηνικού χειμώνα ή παγκόσμιου πολέμου, το θέμα δεν είναι πια υπερβολή.
Αλλά προσοχή: δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για τέτοιες συνθήκες. Αν θες να επιβιώσεις σε περιβάλλον χωρίς ήλιο, με χαμηλές θερμοκρασίες και περιορισμένους πόρους, πρέπει να ξέρεις τι να αποθηκεύσεις.
Ποια τρόφιμα "αντέχουν” σε συνθήκες πολέμου;
Ερευνητές από πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας έψαξαν το θέμα και κατέληξαν σε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές, ειδικά αν μιλάμε για επιβίωση σε καταστάσεις όπως ένας πυρηνικός χειμώνας.
Σπανάκι και παντζάρια
Γιατί ξεχωρίζουν;
- Δεν χρειάζονται ήλιο για να αναπτυχθούν.
- Αντέχουν στο κρύο
- Θέλουν ελάχιστο χώρο
- Είναι γεμάτα θρεπτικά στοιχεία
Αν ο ουρανός είναι καλυμμένος με στάχτη και καπνό, όπως προβλέπεται σε ένα τέτοιο σενάριο, αυτά τα φυτά συνεχίζουν να μεγαλώνουν χωρίς πρόβλημα.
Καρότα και σιτάρι
Ο συνδυασμός αυτός σου δίνει τα βασικά:
- Υδατάνθρακες για ενέργεια
- Βιταμίνες και μέταλλα
- Αντοχή στο κρύο
- Ευκολία στην καλλιέργεια
Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεσαι στρέμματα γης. Λίγος χώρος και σωστή φροντίδα αρκούν για να καλύψεις τις ανάγκες σου.
Η Survival list σου με 4 υλικά:
Σπανάκι: Θρεπτικά, εύκολη καλλιέργεια, αντοχή
Παντζάρι: Ανθεκτικό, πλούσιο σε ενέργεια
Καρότο: Βιταμίνες + ευκολία συντήρησης
Σιτάρι: Βασική πηγή υδατανθράκων
Δεν χρειάζεται να είσαι doomsday prepper για να σκεφτείς πρακτικά.
Σε έναν κόσμο που μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη, το να ξέρεις ποια τρόφιμα "αντέχουν” μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο χάος και τη σταθερότητα.
Προσπάθησε να ξεκινήσεις με μικρά πράγματα όπως μια γλάστρα με σπανάκι ή μερικούς σπόρους καρότου.
Δεν προετοιμάζεσαι για το τέλος του κόσμου — προετοιμάζεσαι για το απρόβλεπτο.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα