Το σούβλισμα του οβελία

Ένας συνοπτικός οδηγός για το πώς ψήνεται σωστά το αρνί/κατσίκι στην περίπτωση που είσαι πρωτάρης.

Γράφει: Παύλος Παπαφράγκος 27 Απριλίου 2019

Το σούβλισμα και το ψήσιμο ενός ολόκληρου αρνιού εννοείται πως προϋποθέτει μεγάλη ευθύνη απέναντι σε πολλά πρόσωπα που έχουν εναποθέσει σε σένα το πασχαλινό τραπέζι τους. Αλλά είναι και μια αφορμή για γιορτή. Γιατί το σούβλισμα είναι μια ευκαιρία για μάζωξη, για γλέντι, για πανηγύρι, μία χαρούμενη εμπειρία που δεν μπορεί να στην προσφέρει η καλύτερη ψησταριά του κόσμου.

Ακόμα, λοιπόν, κι αν στην οικογένεια υπάρχουν "ειδικοί", μπαμπάδες, παππούδες, θείοι και πεθεροί που ξέρουν τα πάντα για το ψήσιμο και το σούβλισμα, αυτός δεν είναι λόγος για να μην επιχειρήσεις κι εσύ την πρώτη σου προσπάθεια: να σουβλίσεις αρνί αυτό το Πάσχα. Στο κάτω - κάτω, κι αυτοί κάπως έτσι ξεκίνησαν. Από μια πρώτη απόπειρα.

Ψησταριά ή φτυάρι;

Βιωματική απάντηση: ψησταριά. Για να σουβλίσεις ένα αρνί δεν είναι απαραίτητο προηγουμένως να σκάψεις το λάκκο του - τζάμπα κόπος.
Αρκεί να προμηθευτείς μια ψησταριά, όπου όλα θα είναι μαζεμένα και τακτοποιημένα. Λόγω μεγέθους του ζώου (είτε για αρνί πρόκειται, είτε για κατσίκι) είναι μεγαλύτερη από τις συνήθεις ψησταριές του BBQ.

Υπάρχουν δυο τύποι: οι μονοκόμματες και οι συρταρωτές (οι τελευταίες κοστίζουν ακριβότερα, αλλά αποθηκεύονται πιο εύκολα). Επίσης είναι κάποιες που διαθέτουν καπάκι (πολύ χρήσιμο εάν το Πάσχα φυσάει) που μετά το σούβλισμα κλείνουν και τα πάντα παραμένουν τακτοποιημένα (μέχρι το επόμενο Πάσχα).

Εάν είσαι τύπος large ή ιδιαίτερα δημοφιλής, τότε προμηθεύσου μια ψησταριά με ατέρμονα, όπου με ένα δυνατό μοτέρ γυρίζουν περισσότερες από μια σούβλες (στοιχίζει όμως σημαντικά πιο ακριβά, γιατί συνήθως είναι φτιαγμένη κι από καλύτερης ποιότητας έλασμα).
Εάν προτιμήσεις το λάκκο στο χώμα, τότε υπολόγισε πως (εκτός από φτυάρι) πρέπει να αγοράσεις και τα ειδικά μεταλλικά πασαλάκια, πάνω στα οποία θα "καθήσει" η σούβλα.

Η σούβλα

Συμπαγής και ανοξείδωτη. Οι "κούφιες" δε λένε και οι επιχρωμιωμένες φθείρονται και σκουριάζουν. Εάν θες προμηθεύσου και μία που παίρνει "μανιβέλα", ώστε εάν κάποιος είναι λάτρης της παράδοσης να μπορεί να τη γυρίσει με το χέρι.

Το μοτέρ

Όσο πλησιάζει το Πάσχα, τόσο και θα πολλαπλασιάζονται και οι προσφορές για μοτέρ σούβλας. Μπορεί να το βρεις με 10 ευρώ, με 50, μπορεί να πετύχεις και ακριβότερο.

Όπως έχουν πει και διάφοροι σοφοί: "Ουσιαστικά ένα καλό μοτέρ είναι αυτό που δεν θα σας αφήσει στη μέση του ψησίματος, αλλά θα το χρησιμοποιήσετε και τις επόμενες χρονιές. Και πώς θα αναγνωρίσετε ένα καλό μοτέρ; Πολύ απλά μην ψάξετε για μοτέρ με ταχύτητες! Στο ψήσιμο του οβελία δεν παίζουμε με την ταχύτητα, αλλά με το ύψος ψησίματος που ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα. Άρα επιλέξτε ένα μοτέρ με μεταλλικά γρανάζια που θα έχει μεγάλη ισχύ σε watt και εάν είναι δυνατόν με ανεμιστηράκι (αερόψυκτο) που θα το βοηθά να δροσίζεται. Επίσης κοιτάξτε το μοτέρ να έχει γυάλινη ασφάλεια (glass fuse), που θα το προφυλάξει από την υπέρταση, την πτώση τάσης αλλά και από τη δική σας υπερβολή, αν κάποια μέρα αποφασίσετε να σουβλίσετε κανένα τράγο, βόδι ή δεινόσαυρο".

Τα αξεσουάρ για το tuning του αρνιού

Το σούβλισμα του οβελία

Για την απόλυτη σταθεροποίησή του ζώου στη σούβλα (που θα το βοηθήσει να στριφογυρίζει άνετα) απαιτούνται: Μία πιρούνα που καρφώνεται στα μπούτια του ζώου και τρία δίχαλα (δύο φτάνουν, αλλά εάν είσαι αρχάριος βάλε άλλο ένα για σιγουριά) που σταθεροποιούν τη ραχοκοκαλιά του στη σούβλα.

Θα χρειαστείς επίσης: Μία σακοράφα για να κλείσεις την κοιλιά του ζώου, βαμβακερό κορδόνι για το ράψιμο της, και μερικά μέτρα σύρμα για να σταθεροποιήσεις τον λαιμό του ζώου στη σούβλα. Σύρμα βέβαια μπορείς να χρησιμοποιήσεις και οπουδήποτε αλλού, εφόσον διαπιστώσεις πως ο οβελίας έχει τζόγο. Και οπωσδήποτε φρόντισε να διαθέτεις πένσα για να το κόβεις.

Πιρούνα και δίχαλα καλό είναι να είναι ανοξείδωτα και όχι επιχρωμιωμένα.

Τα σωστά κάρβουνα

ΑΡΝΙ

Την Μεγάλη Εβδομάδα θα βλέπεις σακούλες με κάρβουνα απ' όλα τα μέρη του κόσμου να πωλούνται ακόμη και σε φυτώρια. Τα περισσότερα είναι αμφίβολης προέλευσης και έχουν μεγάλη φύρα, δηλαδή μεγάλο ποσοστό σε τρήμα, που είναι εντελώς άχρηστο στο ψήσιμο. Γι' αυτό αγόρασε από τον σταθερό προμηθευτή σου ή από ένα εξειδικευμένο κατάστημα. Για το αρνί θα χρειαστείς το βάρος του αντίστοιχα σε κάρβουνα. Πάρε και μερικά κιλά περισσότερα, ιδιαίτερα εάν σουβλίσεις κατσίκι (παίρνει περισσότερη ώρα το ψήσιμό του).

Το θερμόμετρο κρέατος

Είναι ο μοναδικός τρόπος για να γνωρίζεις επακριβώς το πόσο καλά ψημένος σύμφωνα με τα γούστα σου είναι ο οβελίας.

Η παρουσίαση του αριστουργήματος

ΑΡΝΙ

Το θερμόμετρο έχει δείξει τη σωστή θερμοκρασία, οι κλειδώσεις που έχουν "ανοίξει" το επιβεβαιώνουν, όπως επίσης και το χρώμα του οβελία: έχει έρθει η ώρα για να κάνετε επιτέλους Πάσχα! Για να το σερβίρεις θα χρειαστείς οπωσδήποτε (εάν δεν έχεις ήδη) ένα καλό μαχαίρι του chef και έναν οικιακό μπαλτά, που θα κόψουν τον οβελία σωστά κι ωραία (και που κραδαίνοντάς τα απειλητικά θα απομακρύνουν τα βουλιμικά χέρια που απειλούν να μαδήσουν εντελώς τον οβελία). Πιθανόν να χρειαστείς και ένα μεγάλο ξύλο κοπής.

Μπορεί για πρώτη φορά τα έξοδα να σου φανούν μεγάλα, αλλά είναι δεδομένο ότι πρόκειται για μια επένδυση που θα κάνει απόσβεση: Από τη στιγμή που ξεκίνησες να σουβλίζεις -ασχέτως τελικού αποτελέσματος- θα το ευχαριστηθείς τόσο, που θα το επαναλάβεις και την επόμενη χρονιά.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Φαγητό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το γαστρονομικό ταξίδι της τηγανητής πατάτας

Σάλτσες και συνοδευτικά για το κορυφαίο έδεσμα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το Street Food του Netflix κρατά ζωντανό το πνεύμα του Anthony Bourdain

Οι δημιουργοί του Chef's Table παρουσιάζουν τους πραγματικούς ήρωες της κουζίνας του δρόμου.