
Το σούβλισμα του οβελία
Ένας συνοπτικός οδηγός για το πώς ψήνεται σωστά το αρνί/κατσίκι στην περίπτωση που μένεις σπίτι και έχεις σούβλα.

Το σούβλισμα και το ψήσιμο ενός ολόκληρου αρνιού είναι ίσως το γευστικό και πολυαναμενόμενο έθιμο του Πάσχα. Μπορεί φέτος να μην περιλαμβάνει μάζωξη/γλέντι/πανηγύρι, λόγω των μέτρων αυτοπεριορισμού που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν σούβλα και φυσικά χώρο για να την τοποθετήσουν -κήπο/ταράτσα/ευρύχωρο μπαλκόνι, τότε γιατί να μην επιχειρήσεις να σουβλίσεις τον πιο νόστιμο οβελία, ακόμα και αν είσαι πρωτάρης.
Ψησταριά ή φτυάρι;
Βιωματική απάντηση: ψησταριά. Για να σουβλίσεις ένα αρνί δεν είναι απαραίτητο προηγουμένως να σκάψεις το λάκκο του - τζάμπα κόπος.
Αρκεί να προμηθευτείς μια ψησταριά, όπου όλα θα είναι μαζεμένα και τακτοποιημένα. Λόγω μεγέθους του ζώου (είτε για αρνί πρόκειται, είτε για κατσίκι) είναι μεγαλύτερη από τις συνήθεις ψησταριές του BBQ.
Υπάρχουν δυο τύποι: οι μονοκόμματες και οι συρταρωτές (οι τελευταίες κοστίζουν ακριβότερα, αλλά αποθηκεύονται πιο εύκολα). Επίσης είναι κάποιες που διαθέτουν καπάκι (πολύ χρήσιμο εάν το Πάσχα φυσάει) που μετά το σούβλισμα κλείνουν και τα πάντα παραμένουν τακτοποιημένα (μέχρι το επόμενο Πάσχα).
Εάν είσαι τύπος large ή ιδιαίτερα δημοφιλής, τότε προμηθεύσου μια ψησταριά με ατέρμονα, όπου με ένα δυνατό μοτέρ γυρίζουν περισσότερες από μια σούβλες (στοιχίζει όμως σημαντικά πιο ακριβά, γιατί συνήθως είναι φτιαγμένη κι από καλύτερης ποιότητας έλασμα).
Εάν προτιμήσεις το λάκκο στο χώμα, τότε υπολόγισε πως (εκτός από φτυάρι) πρέπει να αγοράσεις και τα ειδικά μεταλλικά πασαλάκια, πάνω στα οποία θα "καθήσει" η σούβλα.
Η σούβλα
Συμπαγής και ανοξείδωτη. Οι "κούφιες" δε λένε και οι επιχρωμιωμένες φθείρονται και σκουριάζουν. Εάν θες προμηθεύσου και μία που παίρνει "μανιβέλα", ώστε εάν κάποιος είναι λάτρης της παράδοσης να μπορεί να τη γυρίσει με το χέρι.
Το μοτέρ
Όσο πλησιάζει το Πάσχα, τόσο και θα πολλαπλασιάζονται και οι προσφορές για μοτέρ σούβλας. Μπορεί να το βρεις με 10 ευρώ, με 50, μπορεί να πετύχεις και ακριβότερο.
Όπως έχουν πει και διάφοροι σοφοί: "Ουσιαστικά ένα καλό μοτέρ είναι αυτό που δεν θα σας αφήσει στη μέση του ψησίματος, αλλά θα το χρησιμοποιήσετε και τις επόμενες χρονιές. Και πώς θα αναγνωρίσετε ένα καλό μοτέρ; Πολύ απλά μην ψάξετε για μοτέρ με ταχύτητες! Στο ψήσιμο του οβελία δεν παίζουμε με την ταχύτητα, αλλά με το ύψος ψησίματος που ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα. Άρα επιλέξτε ένα μοτέρ με μεταλλικά γρανάζια που θα έχει μεγάλη ισχύ σε watt και εάν είναι δυνατόν με ανεμιστηράκι (αερόψυκτο) που θα το βοηθά να δροσίζεται. Επίσης κοιτάξτε το μοτέρ να έχει γυάλινη ασφάλεια (glass fuse), που θα το προφυλάξει από την υπέρταση, την πτώση τάσης αλλά και από τη δική σας υπερβολή, αν κάποια μέρα αποφασίσετε να σουβλίσετε κανένα τράγο, βόδι ή δεινόσαυρο".
Τα αξεσουάρ για το tuning του αρνιού

Για την απόλυτη σταθεροποίησή του ζώου στη σούβλα (που θα το βοηθήσει να στριφογυρίζει άνετα) απαιτούνται: Μία πιρούνα που καρφώνεται στα μπούτια του ζώου και τρία δίχαλα (δύο φτάνουν, αλλά εάν είσαι αρχάριος βάλε άλλο ένα για σιγουριά) που σταθεροποιούν τη ραχοκοκαλιά του στη σούβλα.
Θα χρειαστείς επίσης: Μία σακοράφα για να κλείσεις την κοιλιά του ζώου, βαμβακερό κορδόνι για το ράψιμο της, και μερικά μέτρα σύρμα για να σταθεροποιήσεις τον λαιμό του ζώου στη σούβλα. Σύρμα βέβαια μπορείς να χρησιμοποιήσεις και οπουδήποτε αλλού, εφόσον διαπιστώσεις πως ο οβελίας έχει τζόγο. Και οπωσδήποτε φρόντισε να διαθέτεις πένσα για να το κόβεις.
Πιρούνα και δίχαλα καλό είναι να είναι ανοξείδωτα και όχι επιχρωμιωμένα.
Τα σωστά κάρβουνα

Τα περισσότερα κάρβουνα είναι αμφίβολης προέλευσης και έχουν μεγάλη φύρα, δηλαδή μεγάλο ποσοστό σε τρήμα, που είναι εντελώς άχρηστο στο ψήσιμο. Γι' αυτό αγόρασε από τον σταθερό προμηθευτή σου ή από ένα εξειδικευμένο κατάστημα. Για το αρνί θα χρειαστείς το βάρος του αντίστοιχα σε κάρβουνα. Πάρε και μερικά κιλά περισσότερα, ιδιαίτερα εάν σουβλίσεις κατσίκι (παίρνει περισσότερη ώρα το ψήσιμό του).
Το θερμόμετρο κρέατος
Είναι ο μοναδικός τρόπος για να γνωρίζεις επακριβώς το πόσο καλά ψημένος σύμφωνα με τα γούστα σου είναι ο οβελίας.
Η παρουσίαση του αριστουργήματος

Το θερμόμετρο έχει δείξει τη σωστή θερμοκρασία, οι κλειδώσεις που έχουν "ανοίξει" το επιβεβαιώνουν, όπως επίσης και το χρώμα του οβελία: έχει έρθει η ώρα για να κάνετε επιτέλους Πάσχα! Για να το σερβίρεις θα χρειαστείς οπωσδήποτε (εάν δεν έχεις ήδη) ένα καλό μαχαίρι του chef και έναν οικιακό μπαλτά, που θα κόψουν τον οβελία σωστά κι ωραία. Πιθανόν να χρειαστείς και ένα μεγάλο ξύλο κοπής.
Μπορεί για πρώτη φορά τα έξοδα να σου φανούν μεγάλα, αλλά είναι δεδομένο ότι πρόκειται για μια επένδυση που θα κάνει απόσβεση: Από τη στιγμή που ξεκίνησες να σουβλίζεις -ασχέτως τελικού αποτελέσματος- θα το ευχαριστηθείς τόσο, που θα το επαναλάβεις και την επόμενη χρονιά. Ελπίζουμε, όχι μόνος, αλλά με παρέα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα