Αperitivo με τέλεια σάντουιτς

Αυτά που χρειάζονται τα Negroni και Aperol Spritz.

Η δημιουργία του βερμούτ στην Ιταλία -στα μέσα του 18ου αιώνα- εκτός από μία επανάσταση για τον τότε κόσμο του ποτού, "γέννησε" και κάτι άλλο: Τη συνήθεια που σήμερα γνωρίζεις ως aperitivo. Τα πρώτα βήματα της σύγχρονης εκδοχής του ωστόσο έγιναν μόλις στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, με την εισαγωγή των ανθρακούχων αναψυκτικών στη γείτονα χώρα και την ανάμειξή τους με τα κλασικά πια ποτά. Φυσικά, τα αλκοολούχα έπρεπε να πλαισιώνονται και με τα αντίστοιχα εδέσματα που θα συμπλήρωναν την όλη εμπειρία. Και τι καλύτερο σνακ για το απογευματινό drink σου από ένα εξόχως φτιαγμένο σάντουιτς; 

Το ψωμί

Κάποιες κλασικές επιλογές όπως το brioche ή η τσιαπάτα θα δώσουν ένα μάλλον βαρύ αποτέλεσμα. Η ιδανικότερη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσεις ψωμί του τοστ, αφαιρώντας μάλιστα την κόρα. Αυτό, πέραν του ότι θα "ελαφρύνει" αρκετά το κάθε σάντουιτς, επηρεάζει θετικά και τη γεύση του. 

Η μαγιονέζα

Η χρήση μαγιονέζας είναι σχεδόν απαραίτητη, καθώς πέρα από τη γεύση προσφέρει και τα απαραίτητα λιπαρά που αντισταθμίζουν τη δράση του αλκοόλ. Επιπλέον, προσθέτει το υγρό στοιχείο στο σάντουιτς και δεν διαφεύγει από κάθε πλευρά, όπως τείνουν να κάνουν άλλες παρεμφερείς σάλτσες. Αν φτιάξεις δε, τη σπιτική εκδοχή της και την αλείψεις στη βάση και των δύο φετών του ψωμιού, τότε θα αποζημιωθείς πλήρως για την επιλογή σου. 

Η γέμιση

Ο δημοφιλής μύθος λέει ότι οι Άγγλοι συνήθιζαν να γεμίζουν τα σάντουιτς τους με αγγούρι. Η ιταλική απάντηση σε αυτό ήταν ο τόνος. Ανεξαρτήτως προϊστορίας ωστόσο, μπορείς να επιλέξεις τη γέμιση της αρεσκείας σου: Από τόνο και βραστό αυγό μέχρι αγκινάρες και αλλαντικά και από γαρίδες έως mix τυριών. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιορισμός. Μία έξυπνη κίνηση είναι το combo ντομάτας-μοτσαρέλας που εγγυάται γνώριμη γεύση και στιβαρότητα ή ομελέτα μαζί με σολομό, συν μερικές σταγόνες Tabasco.

Αperitivo με τέλεια σάντουιτς

Το σερβίρισμα και η συντήρηση

Αν έχεις φτιάξει αρκετά σάντουιτς, μοιραία θα πρέπει να τα σερβίρεις με τον κατάλληλο τρόπο ώστε αυτά να διατηρηθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση πριν καταναλωθούν. Ένα πολύ απλό τρικ είναι να απλώσεις στο δίσκο ή την επιφάνεια που θα χρησιμοποιήσεις ένα ελαφρώς νωπό (με κρύο νερό) πανί από βαμβάκι ή λινό -ιδανικά ένα συνδυασμό αυτών- που θα διατηρήσει την υγρασία αλλά δεν θα "ποτίσει" το ψωμί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα σάντουιτς να διατηρηθούν μαλακά. Μάλιστα, αν μείνει μεγάλη ποσότητα, μπορείς να τυλίξεις με το πανί και να αποθηκεύσεις απευθείας στο ψυγείο. 

Το ζέσταμα

Ενδεχομένως να πιστεύεις ότι η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε. Έχεις δίκιο. Γιατί όμως να μην το προχωρήσεις ένα βήμα πιο μακριά; Το ζεστό σάντουιτς προσφέρει διαφορετική αίσθηση, αναβαθμισμένη γεύση και τραγανότητα. Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος να καταλήξεις σε... τοστ. Και αυτό δεν είναι κάτι που θέλεις. Προτίμησε λοιπόν ένα γρήγορο πέρασμα από τον φούρνο, ειδικά αν υπάρχουν στη γέμιση υλικά που μπορούν να λιώσουν όπως η gorgonzola ή που αναδεικνύουν τα αρώματά τους περισσότερο μετά από επαφή με τη φωτιά, όπως το speck. 

 


Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις το απόλυτο κοκκινιστό μοσχάρι, τα άψογα arancini, το νοστιμότερο cheesecake και τα αυθεντικά αμερικανικά BBQ ribs

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας