Πώς θα φτιάξεις το τέλειο cheesecake

Ακριβώς όπως θα το έτρωγες στα café της Νέας Υόρκης.

Αν η πίτσα και το burger θεωρούνται η επιτομή του comfort food, τότε το cheesecake κερδίζει εύκολα τον αντίστοιχο τίτλο του comfort γλυκού. Ένα dessert απαράμιλλης γεύσης αλλά και απλότητας, για το οποίο αρκούν λίγα υλικά: Ένα στρώμα από θρυμματισμένο μπισκότο, μία παχιά επικάλυψη από τυρί σε κρέμα και μαρμελάδα (ή γλυκό κουταλιού). Το γεγονός όμως πως μιλάμε για μία απλή παρασκευή δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι εύκολο να φτιάξεις ένα πραγματικά καλό cheesecake. Δεν είναι όμως και δύσκολο, από τη στιγμή που θα ακολουθήσεις κάποια πολύ συγκεκριμένα βήματα. 

Το τυρί

Η κρέμα τυριού που θα χρησιμοποιήσεις είναι, όπως ασφαλώς αντιλαμβάνεσαι, ένα από τα σημαντικότερα συστατικά στο cheesecake. Υπάρχουν αρκετοί που είναι πάντοτε πιστοί στο κλασικό Philadelphia, καθώς η κρεμώδης και μεταξένια υφή του δίνει ένα βελούδινο τελικό αποτέλεσμα. Όποια κι αν είναι η επιλογή σου, αρκεί να θυμάσαι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προτιμήσεις light προϊόντα. Οι θερμίδες εδώ πρέπει να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο cheesecake

Η κρέμα

Το τυρί δεν είναι το μόνο υλικό για την κρέμα που θα σκεπάσει το μπισκότο. Χρειάζονται κι άλλα. Πολλοί χρησιμοποιούν κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι. Και τα δύο χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν την υφή του τυριού και να προσθέσουν υγρασία. Το γιαούρτι ή ακόμη και η sour cream προσθέτουν οξύτητες που δημιουργούν ενδιαφέρουσες ισορροπίες με τα υπόλοιπα συστατικά.

Το corn flour

Ναι ή όχι; Ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα αφορά τη χρήση του, στην κρέμα του cheesecake. Θα πορευτούμε με το corn flour, καθώς αυτό κάνει πιο συμπαγές το μείγμα και καθιστά ευκολότερη την κοπή του γλυκού σε φέτες, μειώνοντας τις ρωγμές που δημιουργούνται.

Το ψήσιμο

Αφού σπάσεις τα μπισκότα στο μίξερ και τα μετατρέψεις (σχεδόν) σε σκόνη, τα μεταφέρεις σε ένα μπολ, όπου προστίθεται το βούτυρο. Μία από τις καλύτερες επιλογές όσον αφορά το σκεύος ψησίματος είναι η φόρμα-δαχτυλίδι και ο χρόνος μαγειρέματος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 15', στους 180°C.

Τα σπασίματα

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους το γλυκό μπορεί να καταρρεύσει: Να ψηθεί υπερβολικά ή να κρυώσει πάρα πολύ γρήγορα. Ιδανικά, πρέπει να ψήσεις το cheesecake μέχρι το εξωτερικό δαχτυλίδι να είναι ελαφρώς πρησμένο, ενώ στο εσωτερικό να υπάρχει "κίνηση", όπως ακριβώς συμβαίνει με το ζελέ. Αν διαπιστώσεις ότι υπάρχουν μικρές ρωγμές στην επιφάνεια, τότε μπορείς να περάσεις στη διαδικασία του κρυώματος. Το αφαιρείς από τη φόρμα ή το ταψί, αφού προηγουμένως έχεις βεβαιωθεί ότι το κέικ δεν έχει κολλήσει στο σκεύος.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΣΙΖΚΕΪΚ 1

Το ψυγείο

Φυσικά, για να "δέσει" το γλυκό, θα πρέπει να παραμείνει για ένα διάστημα στο ψυγείο: για τουλάχιστον 4 ώρες ή, ακόμη καλύτερα, για ολόκληρο το βράδυ. Η διαδικασία θα το βοηθήσει να γίνει πιο στιβαρό και συμπαγές, χωρίς ωστόσο να χάνει την βελούδινη υφή του.

Κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις

  • Στην κρέμα, μπορεί να σχηματιστούν μικροί κόκκοι από το τυρί. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί το τυρί ήταν αρκετά κρύο όταν το χρησιμοποίησες είτε λόγω της ποιότητάς του. Δεν πρέπει να ανησυχήσεις, καθώς αυτοί θα λιώσουν και δεν θα επηρεάσουν αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα. 
  • Λίγες παραπάνω ρωγμές και σπασίματα από αυτά που περίμενες δεν έφεραν την καταστροφή. Κάλυψέ τα απλά με την κρέμα και δώσε προσοχή στο ψήσιμο.
  • Έχει μεγάλη σημασία να έχεις το σωστό διαστάσεων σκεύος, αναλόγως τη συνταγή που θα ακολουθήσεις. Για παράδειγμα, αν ξεκινήσεις να φτιάχνεις ένα cheesecake 20 εκατοστών σε σκεύος 24 εκ., τότε θα πρέπει να διαφοροποιηθεί ο χρόνος μαγειρέματος. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αλλάζει η γεύση. 

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις την τέλεια (και πιο τραγανή) πάπια, το περίφημο ramen του Momofuku και τα αυθεντικά αμερικανικά pancakes.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα