Πώς θα φτιάξεις το τέλειο cheesecake

Ακριβώς όπως θα το έτρωγες στα café της Νέας Υόρκης.

Αν η πίτσα και το burger θεωρούνται η επιτομή του comfort food, τότε το cheesecake κερδίζει εύκολα τον αντίστοιχο τίτλο του comfort γλυκού. Ένα dessert απαράμιλλης γεύσης αλλά και απλότητας, για το οποίο αρκούν λίγα υλικά: Ένα στρώμα από θρυμματισμένο μπισκότο, μία παχιά επικάλυψη από τυρί σε κρέμα και μαρμελάδα (ή γλυκό κουταλιού). Το γεγονός όμως πως μιλάμε για μία απλή παρασκευή δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι εύκολο να φτιάξεις ένα πραγματικά καλό cheesecake. Δεν είναι όμως και δύσκολο, από τη στιγμή που θα ακολουθήσεις κάποια πολύ συγκεκριμένα βήματα. 

Το τυρί

Η κρέμα τυριού που θα χρησιμοποιήσεις είναι, όπως ασφαλώς αντιλαμβάνεσαι, ένα από τα σημαντικότερα συστατικά στο cheesecake. Υπάρχουν αρκετοί που είναι πάντοτε πιστοί στο κλασικό Philadelphia, καθώς η κρεμώδης και μεταξένια υφή του δίνει ένα βελούδινο τελικό αποτέλεσμα. Όποια κι αν είναι η επιλογή σου, αρκεί να θυμάσαι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προτιμήσεις light προϊόντα. Οι θερμίδες εδώ πρέπει να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο cheesecake

Η κρέμα

Το τυρί δεν είναι το μόνο υλικό για την κρέμα που θα σκεπάσει το μπισκότο. Χρειάζονται κι άλλα. Πολλοί χρησιμοποιούν κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι. Και τα δύο χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν την υφή του τυριού και να προσθέσουν υγρασία. Το γιαούρτι ή ακόμη και η sour cream προσθέτουν οξύτητες που δημιουργούν ενδιαφέρουσες ισορροπίες με τα υπόλοιπα συστατικά.

Το corn flour

Ναι ή όχι; Ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα αφορά τη χρήση του, στην κρέμα του cheesecake. Θα πορευτούμε με το corn flour, καθώς αυτό κάνει πιο συμπαγές το μείγμα και καθιστά ευκολότερη την κοπή του γλυκού σε φέτες, μειώνοντας τις ρωγμές που δημιουργούνται.

Το ψήσιμο

Αφού σπάσεις τα μπισκότα στο μίξερ και τα μετατρέψεις (σχεδόν) σε σκόνη, τα μεταφέρεις σε ένα μπολ, όπου προστίθεται το βούτυρο. Μία από τις καλύτερες επιλογές όσον αφορά το σκεύος ψησίματος είναι η φόρμα-δαχτυλίδι και ο χρόνος μαγειρέματος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 15', στους 180°C.

Τα σπασίματα

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους το γλυκό μπορεί να καταρρεύσει: Να ψηθεί υπερβολικά ή να κρυώσει πάρα πολύ γρήγορα. Ιδανικά, πρέπει να ψήσεις το cheesecake μέχρι το εξωτερικό δαχτυλίδι να είναι ελαφρώς πρησμένο, ενώ στο εσωτερικό να υπάρχει "κίνηση", όπως ακριβώς συμβαίνει με το ζελέ. Αν διαπιστώσεις ότι υπάρχουν μικρές ρωγμές στην επιφάνεια, τότε μπορείς να περάσεις στη διαδικασία του κρυώματος. Το αφαιρείς από τη φόρμα ή το ταψί, αφού προηγουμένως έχεις βεβαιωθεί ότι το κέικ δεν έχει κολλήσει στο σκεύος.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΣΙΖΚΕΪΚ 1

Το ψυγείο

Φυσικά, για να "δέσει" το γλυκό, θα πρέπει να παραμείνει για ένα διάστημα στο ψυγείο: για τουλάχιστον 4 ώρες ή, ακόμη καλύτερα, για ολόκληρο το βράδυ. Η διαδικασία θα το βοηθήσει να γίνει πιο στιβαρό και συμπαγές, χωρίς ωστόσο να χάνει την βελούδινη υφή του.

Κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις

  • Στην κρέμα, μπορεί να σχηματιστούν μικροί κόκκοι από το τυρί. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί το τυρί ήταν αρκετά κρύο όταν το χρησιμοποίησες είτε λόγω της ποιότητάς του. Δεν πρέπει να ανησυχήσεις, καθώς αυτοί θα λιώσουν και δεν θα επηρεάσουν αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα. 
  • Λίγες παραπάνω ρωγμές και σπασίματα από αυτά που περίμενες δεν έφεραν την καταστροφή. Κάλυψέ τα απλά με την κρέμα και δώσε προσοχή στο ψήσιμο.
  • Έχει μεγάλη σημασία να έχεις το σωστό διαστάσεων σκεύος, αναλόγως τη συνταγή που θα ακολουθήσεις. Για παράδειγμα, αν ξεκινήσεις να φτιάχνεις ένα cheesecake 20 εκατοστών σε σκεύος 24 εκ., τότε θα πρέπει να διαφοροποιηθεί ο χρόνος μαγειρέματος. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αλλάζει η γεύση. 

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις την τέλεια (και πιο τραγανή) πάπια, το περίφημο ramen του Momofuku και τα αυθεντικά αμερικανικά pancakes.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος