Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την pinsa

Ο πρόγονος της πίτσας έχει καταγωγή από την αρχαία Ρώμη και επανέρχεται στο γαστρονομικό προσκήνιο.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 29 Ιανουαρίου 2020

Πιθανότατα γνωρίζεις αρκετά, αν όχι τα πάντα, για την πίτσα. Το μάλλον απόλυτο comfort food, που εσχάτως έχει αρχίσει να απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά και την εστιατορική σκηνή της Αθήνας, και ένα από τα ελάχιστα φαγητά που τρώγονται με μεγαλύτερη επιθυμία και όρεξη την αμέσως επόμενη ημέρα. Για την pinsa όμως;

Η παραλλαγή του γνωστού εδέσματος είναι μία αλμυρή focaccia στην οποία μπορούν να προστεθούν υλικά, ακριβώς με την ίδια λογική που συμβαίνει η διαδικασία για την πίτσα. Πρόκειται για μία παραδοσιακή συνταγή της Ρώμης και πιο συγκεκριμένα από το Lazio, που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Ουσιαστικά, δεν πρόκειται για υπερβολή να μιλήσουμε για τον πρόγονο της πίτσας, όπως την ξέρουμε σήμερα. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη pinsere που μεταφράζεται ως "πιέζω με δύναμη προς τα κάτω", το οποίο ασφαλώς αφορά τη διεργασία του ζυμαριού, προκειμένου αυτό να γίνει πιο πλατύ ώστε να θυμίζει πίτα.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την pinsa

Ο μύθος μάλιστα υποστηρίζει ότι η pinsa, πλατιά και ωοειδής, ήταν η προσφορά των αρχαίων Ρωμαίων στους θεούς. Εκτός των άλλων, η pinsa αναφέρεται και στο σπουδαιότερο έπος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την Αινειάδα του ποιητή Βιργιλίου, ο οποίος κάνει λόγο -σε ελεύθερη απόδοση- για ένα "χαμηλό και ωοειδές κέικ από δημητριακά της υπαίθρου, αλάτι και βότανα, που ψήνεται στα κάρβουνα". Ήταν το πρώτο πράγμα που έφαγε ο Αινείας κατά την επιστροφή του στη Ρώμη, μετά τον Τρωικό πόλεμο.

Στο σήμερα, τη συναντά κάποιος ως pinsa romana moderna, όπως είναι η πλήρης ορολογία της. Η ζύμη της αποτελείται συνήθως από μείγμα αλεύρων (κεχρί, κριθάρι και σίκαλη) που ωριμάζει για αρκετές ώρες ή και ημέρες, προσθήκη αλατιού και αρωματικών βοτάνων, έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (μπορεί να φτάσει ακόμη και το 75%), κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα εύπεπτη. Τα toppings της εκτείνονται σε μεγάλη ποικιλία χωρίς περιορισμούς, ακριβώς όπως και στην περίπτωση της πίτσας. Αξίζει επιπλέον να γνωρίζεις πως το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της πρέπει να είναι πάντοτε κρύο και πως η ζύμη της διαθέτει λιγότερους υδατάνθρακες και λιπαρά.

ΠΙΝΣΑ LOLLO'S ATENE
Μία από τις προτάσεις του Lollo's Atene.
ΠΙΝΣΑ FRANKIE
Η καλοφτιαγμένη pinsa του Frankie.

Στην Αθήνα μπορείς να βρεις δύο θαυμάσια εκτελεσμένες εκδοχές της στα Frankie και Lollo's Atene. Στο πρώτο, η pizza style πρόταση έρχεται σε σχεδόν παραλληλόγραμμο σχήμα και έχει τραγανή υφή που προέρχεται από ζύμη μακράς ωρίμανσης. Κορυφαίο serving της είναι μάλλον η Amatriciana, με σάλτσα ντομάτας, καπνιστή πανσέτα, πεκορίνο, πεπεροντσίνο, προσούτο, και νεαρά φύλλα από σπανάκι. Στο Lollo's, οι pinse χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (margherite, rosse, bianche, piccanti, vegane και gourmet) με must taste πρόταση τη Strega με μοτσαρέλα, πουρέ κολοκύθας, γκουαντσιάλε, πεκορίνο ρομάνο, καπνιστή σκαρμόζα και κοπανισμένο μαύρο πιπέρι. 


Διάβασε ακόμη για το διασημότερο chicken burger που υπάρχει, τον πρέσβη της ελληνικής κουζίνας του σήμερα Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο και τα αθηναϊκά εστιατόρια με Bib Gourmand.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος