
Σπιτικό σούσι - ναι, μπορείς
Ήρθε η ώρα να γίνεις ένας μίνι Σωτήρης Κοντιζάς.
Θέλεις να φας σούσι αλλά δεν έχεις κανένα εστιατόριο κοντά στο σπίτι σου ή απλώς δε θέλεις να χαλάσεις λεφτά; Φτιάξε στο σπίτι σου - ναι, μπορείς.
Γύρω από το σούσι υπάρχουν ορισμένες προετοιμασίες και κάποια μυστικά. Αν λοιπόν τα ξέρεις αυτά, τότε με αρκετή εξάσκηση σίγουρα μπορείς να φτιάξεις ακόμα κι εσύ, στην κουζίνα του σπιτιού σου. Αρκεί φυσικά, να διαβάσεις όσα έχουμε να σου πούμε, που δεν είναι συνταγές, αλλά αυτά που πρέπει να εφαρμόσεις κατά την παρασκευή του.
Η πρώτη συμβουλή λοιπόν που δίνουν οι ειδικοί, είναι να κόβεις το ψάρι όταν είναι ακόμα κατεψυγμένο. Αυτό θα σου επιτρέψει να έχεις τέλεια σχήματα, τα οποία είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθούν αργότερα στην προετοιμασία. Τα άλλα κόλπα, ωστόσο, αφορούν την επεξεργασία του ρυζιού, που είναι άλλωστε ο πραγματικός πρωταγωνιστής. Κανόνας νούμερο 1, τυλίγεις το σούσι όταν το ρύζι είναι ακόμα ζεστό . Είτε χρησιμοποιείς το στρώμα τυλίγματος είτε άλλες μεθόδους, είναι πραγματικά σημαντικό να έχεις ένα τέλειο ρολό. Όταν μάλιστα η θερμοκρασία του ρυζιού είναι ακόμα υψηλή, είναι πιο εύκολο να το κρατήσεις μαζί, σταθερό.
Κανόνας νούμερο 2, μην κόβεις το σούσι αμέσως μόλις το τυλίξεις. Πρέπει πρώτα να κρυώσει. Και όπως στις επαγγελματικές ασιατικές κουζίνες χρησιμοποιείται ένας ειδικός ανεμιστήρας, στο σπίτι, για ένα παρόμοιο αποτέλεσμα μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις και σεσουάρ μαλλιών επιλέγοντας φυσικά τον κρύο αέρα. Μια άλλη πτυχή που θα κάνει τη διαφορά είναι τα λεπτά που θα χρειαστούν για να ψύξεις το ρύζι. Όσο πιο γρήγορα το κάνεις, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο το μόνο που απομένει είναι να τυλίξεις τα ρολά σούσι σε διάφανη μεμβράνη αλλά - τελευταίο κόλπο για καλό σούσι στο σπίτι - να μην τα βάλεις στο ψυγείο γιατί αυτή η λειτουργία θα καταστρέψει το ρύζι. Δώσε επίσης προσοχή στην επιλογή των φασολιών και εννοείται, του ρυζιού.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα