Ώρα για μπάρμπεκιου: Στα κάρβουνα ή σε ψησταριά με καπάκι;

Οι παράλληλοι βίοι δύο απολαυστικών μεθόδων ψησίματος.

Στην χώρα μας τώρα, υπάρχει μια μικρή λεξιλογική παρανόηση: ονομάζουμε μπάρμπεκιου το grilling και ψησταριά το μπάρμπεκιου. Ναι, όντως, ακούγεται λίγο μπερδεμένο αυτό, για να μη συνεχιστούν οι παρανοήσεις όμως, ας μιλήσουμε με αμερικανικούς όρους από εδώ και στο εξής: grilling είναι το άμεσο ψήσιμο στα κάρβουνα, ενώ μπάρμπεκιου ονομάζεται ο (αργός) τρόπος ψησίματος σε ψησταριά με καπάκι.

Τα δύο είδη μαγειρέματος μπορεί να έχουν βίους παράλληλους, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται. Αντίθετα έχουν σημαντικές διαφορές και ξεχωριστές ποιότητες που δημιουργούν μια απολαυστική παλέτα διαφορετικών γεύσεων.

Ώρα για μπάρμπεκιου: Στα κάρβουνα ή σε ψησταριά με καπάκι;

Ο τρόπος

Το grilling είναι άμεσο, το κρέατα τοποθετούνται κατευθείαν πάνω στα κάρβουνα (ή στις συσκευές αερίου). Το μπάρμπεκιου από την άλλη είναι έμμεσο,γίνεται με κλειστό καπάκι που δημιουργεί ένα θάλαμο μαγειρέματος με τον καπνό να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Οι κοπές του κρέατος

Διαφορετικό ψήσιμο για διαφορετικά κομμάτια με το ζουμερό αποτέλεσμα να είναι το ζητούμενο και στις δύο περιπτώσεις. Το grilling είναι ιδανικό για μικρά κομμάτια που χρειάζονται άμεση επαφή με την θερμότητα και υψηλές θερμοκρασίες για να αποκτήσουν τη γνωστή, λαχταριστή κρούστα. Στην αντίπερα όχθη το μπάρμπεκιου είναι κατάλληλο για μεγάλες κοπές κρέατος (ή ολόκληρα ψάρια), τα οποία ζητούν μια ολιστική, υπομονετική αντιμετώπιση για να αναδείξουν όλες τις γεύσεις τους. Τι να ψωνίσεις, αν έχεις αμερικάνικο μπάρμπεκιου στο σπίτι; Κάτι που θα αγαπούσαν και οι Αμερικάνοι φίλοι σου: pork ribs και brisket. Όπως και να έχει πάντως, καλό είναι τα κρέατα να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου πριν αρχίσουν να μαγειρεύονται.

ribs

Η ταχύτητα

Αστραπιαίες ταχύτητες στο grilling, όπου η απόσταση των τροφίμων από την πηγή της θερμότητας είναι μικρή, δρόμος μεγάλων αποστάσεων (6-12 ώρες) το μπάρμπεκιου όπου το μαγείρεμα πραγματοποιείται αργά και σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Η ανάπτυξη των γεύσεων

Λίπος, το. Αυτό το δώρο των θεών στους ανθρώπους. Στο grilling, το λίπος του κρέατος πέφτει πάνω στην πηγή θερμότητας και επιστρέφει για να το αρωματίσει. Στο μπάρμπεκιου από την άλλη, η σταδιακή ανάπτυξη των γεύσεων είναι επιστήμη, ιεροτελεστία. Ανάλογα με τον τύπο ξύλου που θα χρησιμοποιήσεις θα έχεις και τον αντίστοιχο καπνό, την αντίστοιχη και πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά. Καρυδιά, κεράσι και οξιά είναι κατάλληλα για το χοιρινό και το βόειο κρέας, ενώ το ξύλο μήλου είναι πιο κατάλληλο για ευαίσθητες γεύσεις, όπως τα πουλερικά και τα ψάρια.

Η μαρινάδα

Μαρινάδες υπάρχουν πολλές,  μία για κάθε έμπειρο ψήστη τουλάχιστον, αφού πολλές φορές αποτελούν την προσωπική του υπογραφή. Εδώ τα δύο είδη ψησίματος συμφωνούν, αφού δεν παίζουν αυτά τον πρώτο ρόλο, αλλά το είδος του κρέατος: το κοτόπουλο ζητά μαρινάδες με ισχυρή οξύτητα, για παράδειγμα με εσπεριδοειδή, ενώ το χοιρινό και το βόειο κρέας θέλει μια γλυκόξινη προσέγγιση. Έτσι ή αλλιώς πάντως, οφείλεις να είσαι προσεκτικός με ένα πράγμα: όταν το κρέας πέσει στη σχάρα, πρέπει να είναι αποστραγγισμένο και στεγνό.

Στα κάρβουνα

Τα μπαχαρικά

Στην Ελλάδα δεν τα συνηθίζουμε και τόσο, αφού δεν είναι ό,τι καλύτερο για το ψήσιμο στα κάρβουνα (σ.σ: το grilling) που τόσο αγαπάμε. Αντίθετα αυτά τα συνήθως πικάντικα και έντονα στη γεύση μείγματα μπαχαρικών είναι απαραίτητα για να "στεγνώσουν" την επιφάνεια κρεάτων που διατηρούν πολύ υγρασία, κι είναι κατάλληλα για μεγάλες κοπές που ψήνονται αργά και απολαυστικά. Οι ειδικοί λένε ότι μία επιπλέον κρούστα με μπαχαρικά κάνει το κρέας πιο τραγανό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα