Το κλασικό Renault 5 επιστρέφει ηλεκτρικό

Το ρετρό γαλλικό supermini επανέρχεται, κομψό και ηλεκτρικό.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 20 Ιανουαρίου 2021

Το Renault 5 αποτέλεσε ένα από τα πιο διάσημα 'μικρά' αυτοκίνητα του πλανήτη για πολύ μεγάλο διάστημα. Πλέον, η γαλλική εταιρεία το επαναφέρει στο προσκήνιο ως ηλεκτρικό hatchback, που αναμένεται τα επόμενα χρόνια. Και αν οι τεχνικοί και οι designers παραμείνουν πιστοί στο αρχικό concept, το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό.

Το νέο Renault 5 θα είναι ένα από τα 14 φρέσκα μοντέλα του brand (7 εκ των οποίων ηλεκτρικά) που θα συνθέσουν το νέο στόλο της εταιρείας έως το 2025. 

Το κλασικό Renault 5 επιστρέφει ηλεκτρικόRenault
ΡΕΝΟ 5 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ 2Renault
ΡΕΝΟ 5 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ 3Renault

Το κλασικό boxy shape ασφαλώς και θα είναι η σχεδιαστική βάση, γνωστή ως Renault 5 Prototype: Καθαρές γραμμές και μυώδεις θόλοι θα βοηθήσουν τα αυτοκίνητο να αποκτήσει ξεχωριστή θέση στις καρδιές νέων αγοραστών αλλά και να αναθερμάνει τη σχέση με τους παλαιότερους φίλους της εταιρείας.

Θα είναι παράλληλα και ένα σημαντικό όπλο στη μάχη εναντίον των ανταγωνιστών, με κυριότερο το ηλεκτρικό Fiat 500, που επίσης θα πατά στο δίπτυχο ρετρό σχεδιασμός-ηλεκτρικό μοτέρ.

Ο Design Director της Renault, Gilles Vidal, έχει εδώ και καιρό αναφέρει ότι η τεχνοτροπία των 70s τον έχει επηρεάσει, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα σχέδια που έχουν μέχρι τώρα δοθεί στη δημοσιότητα.

Πέραν όλων των άλλων, η γαλλική εταιρεία φημολογείται πως θα λανσάρει στην αγορά και μία ολοκαίνουρια έκδοση του Alpine.

Όσον αφορά την ημερομηνία κυκλοφορίας του, αυτή πιθανότατα θα είναι μέσα στο 2022, όταν και συμπληρώνονται 50 χρόνια από το πρώτο Renault 5 - το μοντέλο που σχεδίασε ο Michel Boué και έκανε ντεμπούτο στους δρόμους στις 28 Ιανουαρίου του 1972.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ