Η ιστορία της παράνομης Porsche 959 του Bill Gates

Πίσω στα 80s, o συνιδρυτής της Microsoft προσπάθησε να εισάγει παράνομα στις ΗΠΑ το απόλυτο supercar της εποχής.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 30 Μαρτίου 2021

O Bill Gates διαθέτει την οικονομική άνεση να αγοράσει οτιδήποτε επιθυμεί στον μάταιο τούτο κόσμο. Αυτό ισχύει και για τα αυτοκίνητα: Ferrari, Lamborghini, Aston Martin ή οποιοδήποτε άλλο luxury brand θα μπορούσε να είναι ανάμεσα στις επιλογές του. Ο ίδιος βέβαια προτιμά τα πιο απλά πράγματα - δεν θα αποκτήσει κάτι μόνο και μόνο για να κάνει επίδειξη. Για παράδειγμα, ο δημιουργός της Microsoft έχει μία εξαιρετική συλλογή από ρολόγια Casio. Στους 4 τροχούς, η Porsche είναι μία από τις εταιρείες που τον συγκινούν περισσότερο. Μόνο τυχαίο δεν είναι πως έχει στην κατοχή του 12 μοντέλα της δημοφιλούς γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ένα όμως από αυτά τον ανάγκασε να γίνει επαναστάτης χωρίς αιτία.

Το απαγορευμένο μοντέλο

Κατά τη διάρκεια των 80s, ο Bill Gates -όπως και πολλοί ακόμη λάτρεις της ταχύτητας και του στυλ- είχε ερωτευτεί ένα πολύ συγκεκριμένο supercar της εποχής: Η Porsche 959 του 1982 ήταν ένα αντικείμενο του πόθου αλλά και status symbol. Εξοπλισμένη με έναν biturbo V6 κινητήρα 2,8 λίτρων και ιπποδύναμη 444 αλόγων, έπιανε τα 0-100 σε 3'' και ανέπτυσσε τελική ταχύτητα 315 χλμ/ώρα. Μόνο που υπήρχε ένα πολύ βασικό πρόβλημα σχετικά με την κυκλοφορία της στην αγορά των ΗΠΑ. 

Η Porsche είχε αρνηθεί να παραχωρήσει στη NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) 4 μοντέλα ώστε να γίνουν τα απαραίτητα τεστ ασφαλείας -κοινώς, τα crash tests- με τη δικαιολογία πως δεν επιθυμούσε την καταστροφή των πολυτελών αυτοκινήτων της. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στο να απαγορευτεί η κυκλοφορία της στην αμερικανική αγορά, την ίδια στιγμή που ο επίσημος χαρακτηρισμός της ήταν 'not certified as street legal'.

Το παράτολμο σχέδιο του Gates

Ο Gates δεν πτοήθηκε. Παρήγγειλε κανονικά την Porsche 959 αλλά το τελωνείο την κατάσχεσε αμέσως μόλις έφτασε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Το αυτοκίνητο πέρασε περισσότερα από 10 χρόνια κλειδωμένο σε μία αποθήκη, παρότι ο Gates κίνησε όλες τις απαραίτητες, γραφειοκρατικές και μη, διαδικασίες ώστε να απελευθερώσει σύντομα το νέο του 'παιχνίδι'.

Η ιστορία της παράνομης Porsche 959 του Bill GatesGetty Images

Μετά από καιρό, ήρθε σε επαφή με τον Bruce Canepa (έναν πολύ σημαντικό Porsche dealer) και άλλους experts, με τους οποίους ένωσε τις δυνάμεις του, συμπληρωματικά με την ομάδα δικηγόρων του. Τελικά, βρήκε ένα πολύ μικρό παραθυράκι στη σχετική νομοθεσία: "Αν η παραγωγή ενός αυτοκινήτου είναι μικρότερη από τα 500 κομμάτια, μπορεί να γίνει η εισαγωγή του στις ΗΠΑ, σαν συλλεκτικό αντικείμενο, χωρίς να χρειάζεται να πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας του EPA (Environmental Protection Agency), αρκεί να μην διανύει περισσότερα από 2.500 χλμ/έτος" αναφέρει σχετική παράγραφος στα νομοθετικά βιβλία του US Department of Transportation.

Οι αιτήσεις του αρχικά απορρίπτονταν από την κυβέρνηση, μέχρι τη στιγμή που υπήρξε η πρόθεση για τη γενικότερη αλλαγή του νόμου. Τότε, σχεδόν δύο χρόνια πριν την επίσημη διαφοροποίηση από την κυβέρνηση του Bill Clinton, ο Bill Gates κατάφερε να οδηγήσει την Porsche 959 του. Και να είναι πια, απολύτως τυπικός με το νόμο.

 


Διάβασε ακόμη για την Porsche του Pablo Escobar που κοστίζει μία περιουσία και την Porsche 911 που ποτέ δεν οδηγεί η Jennifer Lopez.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι πιο συχνές ερωτήσεις σεξουαλικού περιεχομένου στην Google

Άλλες τελείως νηφάλιες, άλλες κάπως θλιβερές και μερικές αρκετά ελπιδοφόρες.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Το αναπάντεχο επιχειρηματικό βήμα του Pharrell Williams

Ο αεικίνητος μουσικός αυτή τη φορά δραστηριοποιείται εκτός μουσικής βιομηχανίας.

H γοητευτική ιδιαιτερότητα των Ferraris Pininfarina

Όταν συνεργάζονται δύο εμβληματικά ιταλικά brands, το αποτέλεσμα είναι, κυριολεκτικά, μοναδικό.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι δουλειές-όνειρο για όσους αγαπούν τα ταξίδια

Απόδρασε από τα πάντα και περιηγήσου στον κόσμο αμειβόμενος αδρά.

Γραφει Τιμος Σαλαμες