Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με την μεγαλύτερη αυτονομία

Ο όρος range anxiety (άγχος αυτονομίας), είναι βασικός εξοπλισμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την πρώτη μέρα παρουσίας τους στην αγορά. Κάποια από αυτά, φιλοδοξούν να σε κάνουν να τον ξεχάσεις.

Γράφει: TopGear 05 Αυγούστου 2022

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η τάξη των πραγμάτων που έρχεται, ήρθε, είναι εδώ. Και η αυτονομία, είναι για την ώρα η Αχίλλειος πτέρνα της, ή το βούτυρο στο ψωμί των πολέμιών της. Στο μέλλον είναι βέβαιο πως τόσο οι αυτονομίες θα έχουν αυξηθεί, όσο και πως οι χρόνοι φόρτισης θα έχουν μειωθεί. Τι γίνεται όμως σήμερα; Η κλασική ερώτηση στην οποία θα κληθείς να απαντήσεις σε κάποιον που ενδιαφέρεται για την αγορά ενός ηλεκτρικού μοντέλου, είναι αν με αυτό θα μπορεί να ταξιδέψει, ή θα πρέπει να περιοριστεί στη χρήση του αυστηρά εντός πόλης. Ε, λοιπόν, ήδη υπάρχουν στην αγορά (αν και όχι απαραίτητα στην ελληνική) τουλάχιστον 10 μοντέλα, των οποίων η αυτονομία επαρκεί για την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού εντός της ελληνικής επικράτειας. Ή του μεγαλύτερου μέρους αυτής.

Lucid Air Dream Edition R: 835 km

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με την μεγαλύτερη αυτονομία

Ο βασιλιάς της αυτονομίας έχει τα σήματα της Lucid με έδρα τη Silicon Valley και αφορά στο σεντάν Air, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για έως και 835 km αυτονομίας στην κορυφαία του έκδοση. Για να φτάσεις βέβαια εκεί, θα πρέπει να περάσεις από πέντε "ταπεινότερες” εκδόσεις, από την βασική Air Pure (473 ίπποι, 650 km αυτονομίας) μέχρι την Dream Edition R (920 ίπποι και 835 km). Το R, σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, σημαίνει Range και δεν θα πρέπει να συγχέεται με το Dream Edition P, που σημαίνει Performance. Η τελευταία έκδοση σου παρέχει ισχύ 1.096 ίππων, αλλά περιορίζει την αυτονομία στα μόλις... 755 km. Κρίμα που μέχρι στιγμής δεν διατίθεται στην Ευρώπη, κάτι που όμως αναμένεται να αλλάξει σύντομα.

Mercedes EQS 450+ AMG Line: 730 km

Mercedes EQS

Ναι, θα μπορούσες να διανύσεις τα κάτι παραπάνω από 400 km της απόστασης Αθήνα- Θεσσαλονίκη με τρένο, αλλά θα έπρεπε να μοιραστείς το τρένο με αρκετούς ακόμη επιβάτες. Πρόκειται για μια αχρείαστη συνθήκη. Αντ' αυτού, γιατί να μην χαλαρώσεις στην καμπίνα της ηλεκτρικής λιμουζίνας της Mercedes, της EQS, η οποία, όπως ισχυρίζεται ο Γερμανός κατασκευαστής, μπορεί να διανύσει έως και 730 km στην πιο αποδοτική της έκδοση; Εντάξει, μπορεί οδικώς η απόσταση να είναι 500+ km, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα για την EQS και την μπαταρία των 108kWh που διαθέτει, έτσι δεν είναι;

Tesla Model S: 650 km

Tesla

Για ένα αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2012, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό πως το Model S της Tesla παραμένει στην πρώτη τριάδα των κορυφαίων σε αυτονομία 10 χρόνια αργότερα. Αυτές τις μέρες διατίθεται σε δύο μόνο εκδοχές: την βασική με δύο κινητήρες και AWD, που μπορεί να διανύσει έως και 650 km, ή την κορυφαία έκδοση Plaid, εξοπλισμένη με τρεις κινητήρες, 1.006 ίππους και ελαφρώς μειωμένη αυτονομία στα 635 km. Το αν θα μπορείς να οδηγήσεις με το τιμόνι yoke είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.

Η συνέχεια στο TopGear

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.