Τα καλύτερα hot hatch όλων των εποχών

Αυτή η κατηγορία είναι το δώρο της αυτοκίνησης σε κάθε λάτρη του είδους.

Γράφει: TopGear 06 Αυγούστου 2022

Είναι θρύλοι. Είναι τα αυτοκίνητα της "διπλανής πόρτας" που άνοιξαν μια άλλη μεγάλη πόρτα και μπήκαν. Όταν βγήκαν ήταν σχεδόν αγνώριστα. Κάποια πήραν πολλά στοιχεία από τα αγωνιστικά αδέλφια τους. Έπαψαν να είναι απλά hatch και μεταλλάχθηκαν σε hot hatch. Είναι το Peugeot 205 GTi, το Renault 5 Turbo 2, το Honda Civic Type R, το Ford Focus RS MK1 και πολλά άλλα. Δεν γίνεται να μην προσέξεις ότι μια φίρμα έχει πολλές παρουσίες στην λίστα. Μπράβο Renault.

Peugeot 205 GTi 

Δεν είναι το πρώτο hot hatch της ιστορίας, αλλά το αυτοκίνητο που αναμόρφωσε το πρότυπο. Το Peugeot 205 GTi μεγιστοποίησε την ξεκάθαρη τρίθυρη σχεδίαση του Gérard Welter με την απλή λύση της προσθήκης πλαϊνών διακοσμητικών, ενώ το βάρος των 900 κιλών εξασφάλιζε ότι ακόμα και ο 1,6λιτρος των 105 ίππων του 1984 υπέφερε από μικρή αδράνεια.

Στη συνέχεια, ήρθε η έκδοση 115 ίππων και η έκδοση 1.9 130 ίππων το 1986, της οποίας ο κινητήρας έκανε την εμπειρία του 205 GTi λιγότερο ζωηρή και με περισσότερη ροπή, και πρόσθεσε δισκόφρενα παντού και ελαστικά χαμηλότερου προφίλ. Τα πλαστικά της καμπίνας βελτιώθηκαν σταδιακά, και παρόλο που τα πρώιμα, ανέπαφα 205 είναι σήμερα τα πιο περιζήτητα, τα GTi μετά το 1990 είχαν όμορφα μαύρα εξωτερικά και εσωτερικά διακοσμητικά στοιχεία.

H συνέχεια στο TopGear

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης