Η Mercedes-Benz F 400 Carving ήταν επαναστατική

Πολλά από τα πειραματικά συστήματά της σήμερα τα θεωρούμε αυτονόητα στα αυτοκίνητα. Αλλά η ενεργή γωνία κάμπερ ήταν η ατραξιόν της.

Γράφει: TopGear 02 Οκτωβρίου 2022

Πριν από περίπου 21 χρόνια η Mercedes-Benz παρουσίασε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο το ερευνητικό όχημα Mercedes F 400 Carving. Το αυτοκίνητο -που το Ariel Hipercar του μοιάζει κάπως- είχε αρκετά πειραματικά συστήματα, αλλά αυτό που τραβούσε την προσοχή  ήταν η ενεργή προσαρμογή της γωνίας κάμπερ των τροχών. Το όχημα έμοιαζε να γέρνει  -με τρόπο παρόμοιο με έναν αθλητή του σκι. 

Ενεργή γωνία κάμπερ

Το καινοτόμο σύστημα αυξάνει τη γωνία κάμπερ των εξωτερικών τροχών έως και 20%, ανάλογα με την οδηγική κατάσταση. Σε συνδυασμό με εξελιγμένα ελαστικά, αυτό επιτρέπει τη μετάδοση 30% μεγαλύτερων πλευρικών δυνάμεων σε σχέση με μια ανάρτηση με σταθερή ρύθμιση κάμπερ και κλασικά ελαστικά. 

Αυτό σημαίνει σημαντικό πλεονέκτημα στην ενεργητική ασφάλεια, διότι όσο μεγαλύτερες είναι οι πλευρικές δυνάμεις των ελαστικών, τόσο καλύτερη είναι η επαφή των ελαστικών με το δρόμο και η σταθερότητα του οχήματος στις στροφές. Χάρη στον ενεργό έλεγχο κάμπερ, το ερευνητικό όχημα επιτυγχάνει μέγιστη πλευρική επιτάχυνση 1,28 g, ξεπερνώντας τις τιμές των σπορ αυτοκινήτων εκείνης της εποχής κατά περίπου 28%.

Η Mercedes-Benz F 400 Carving ήταν επαναστατική

Τα καινοτόμα ελαστικά έχουν ασύμμετρη επιφάνεια επαφής. Όταν οι τροχοί που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος της στροφής γέρνουν, το διθέσιο αυτοκίνητο πατάει στα εσωτερικά πέλματα των ελαστικών, τα οποία είναι ελαφρώς στρογγυλεμένα και των οποίων το προφίλ και το μείγμα είναι ειδικά σχεδιασμένα. Αντίθετα, όταν οδηγείς ευθεία, οι εξωτερικοί τομείς των ελαστικών είναι αυτοί που έρχονται σε επαφή με το οδόστρωμα. Αυτοί οι τομείς διαθέτουν ένα δοκιμασμένο μοτίβο πέλματος για επιδόσεις σε υψηλές ταχύτητες και χαμηλό θόρυβο. 

Με το F 400 Carving, οι μηχανικοί απέκτησαν επίσης εμπειρία στη χρήση νέων τύπων τεχνολογίας ανάρτησης. Εκτός από την υψηλότερη οδηγική σταθερότητα στις στροφές, η ενεργή ρύθμιση της γωνίας κάμπερ προσφέρει σαφές πλεονέκτημα στην οδηγική ασφάλεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Εάν, για παράδειγμα, η γωνία κάμπερ των τροχών αυξηθεί σκόπιμα όταν υπάρχει κίνδυνος ολίσθησης, οι υψηλότερες πλευρικές δυνάμεις μπορούν να υποβοηθήσουν διαρκώς την επίδραση του Ηλεκτρονικού Προγράμματος Ευστάθειας ESP.

Το F 400 Carving δείχνει πώς: σε έναν ελιγμό πέδησης έκτακτης ανάγκης, και οι τέσσερις τροχοί του ερευνητικού οχήματος μπορούν να αλλάξουν κάμπερ εν ριπή οφθαλμού, μειώνοντας την απόσταση πέδησης στα 100 km/h κατά πέντε μέτρα.

Η συνέχεια στο TopGear

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι πρέπει να κάνεις με το που τελειώσει η συνέντευξη για δουλειά

Τα τέσσερα πράγματα που θα σου ανοίξουν την πόρτα στη νέα εταιρεία.

To παράνομο μυστικό της fitness ρουτίνας

Μπορεί η κάνναβη να σε κάνει να θέλεις να είσαι όλη την ώρα στο γυμναστήριο;

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Μελομακάρονο, κουραμπιές ή δίπλες; Ποιο γλυκό είναι πιο υγιεινό;

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, υπάρχει το ίδιο δίλημμα, "Να φάω μελομακάρονο, κουραμπιέ ή δίπλα;". Τι να επιλέξεις σύμφωνα με την ειδικό.

Ένα ρομπότ στην υπηρεσία κάθε εργένη, pet lover ή μπαμπά

Η νέα Roomba Combo™ j7+ είναι η σκούπα-ρομπότ που θα σου κάνει τη ζωή εύκολη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Η Jennifer Aniston στόλισε το δέντρο της

Το 90s celebrity crush μας ξέρει πώς να δημιουργεί γιορτινή ατμόσφαιρα.

Ξέρεις τη γλώσσα Rallienglanti και ποιοι τη μιλάνε;

Υπάρχει μια γλώσσα ειδική για αγώνες. Τη μιλάνε λίγοι και τελικά για κάποιους είναι απολύτως απαραίτητη και για εμάς απολαυστικό να την ακούμε.

Γραφει TopGear