Η αναγέννηση του εμβληματικού Renault 4

Το είδωλο επιστρέφει, ως πρωτότυπο αρχικά και σηματοδοτεί την νέα (ηλεκτρική) εποχή του.

Γράφει: TopGear 17 Οκτωβρίου 2022

Ο δρόμος για το μελλοντικό αμιγώς ηλεκτρικό SUV της κατηγορίας Β, ανοίγει με το εμφανώς περιπετειώδες Renault 4EVER Trophy, το πρωτότυπο που κοσμεί με την παρουσία του αυτή τη στιγμή το Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι. Είναι εδώ μάλιστα για να γιορτάσει ταυτόχρονα και την 25η επέτειο του ανθρωπιστικού ράλι "4L Trophy", μια διοργάνωση που συμμετέχουν φοιτητές με τα ιστορικά κατρέλ τους.

Η αναγέννηση του εμβληματικού Renault 4

"Το 4L είναι ένας μύθος. Και οι μύθοι δεν πεθαίνουν ποτέ! Σήμερα, μέσα από την αναγέννηση του, θέλουμε να προσφέρουμε την σύγχρονη και ηλεκτρική επανερμηνεία του Renault 4". Τάδε έφη: Luca de Meo, Διευθύνων Σύμβουλος της RENAULT S.A.

Το Renault 4 ήταν και είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα αυτοκίνητο, ένα πραγματικό είδωλο που φώναζε παγκοσμίως την δημιουργικότητα της Renault, με απλά βήματα. Από το 1961 έως το 1992 παραπάνω από 8 εκατομμύρια πωλήσεις αυτοκίνητων σε περισσότερες από 100 χώρες, έχουν βάλει την υπογραφή τους στις αναμνήσεις και την κοινωνικότητα της Renault σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Τα κατορθώματά του, είναι γνωστά τα τελευταία 60 χρόνια. Άνετο και μποέμ στις πόλεις απολαυστικά αποτελεσματικό στην ύπαιθρο και πολλαπλών χρήσεων ως προάγγελος μελλοντικών κατηγοριών, ενσωμάτωνε χαρίσματα SUV και MPV σε συσκευασία του ενός. Ταξιδιώτης και μεταφορέας παντός εδάφους το ανεπιτήδευτο και πανέξυπνο Renault 4 γνώρισε πιένες στην εποχή του από άνδρες και γυναίκες και μια αναβίωση ήταν θέμα χρόνου για τον Γάλλο κατασκευαστή.

Renault 4

Η παραγωγή διακόπηκε πριν από 30 χρόνια, αλλά ο θρύλος του 4L δεν έφυγε ποτέ από το προσκήνιο. Είναι ένα από τα αυθεντικά vintage αυτοκίνητα για νέους και τα τελευταία 25 χρόνια το 4L Trophy έχει αναζωπυρώσει την ύπαρξη και αξία του ως ένα ευέλικτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε τότε αλλά εξυπηρετεί το σκοπό του ακόμα και σήμερα.

Το 4EVER Trophy που παρουσιάζει η Renault στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού το 2022 είναι το δεύτερο εμβληματικό μοντέλο της που αποκτά ηλεκτρική επανεκκίνηση, μετά το Renault 5 Prototype, κατά τη διάρκεια του Renaulution. Η Renault, με άλλα λόγια, αξιοποιεί το ένδοξο παρελθόν της για να ηλεκτροδοτήσει καλύτερα το μέλλον της.

"Για να φέρουμε το 4EVER Trophy στη σύγχρονη εποχή, το εμπλουτίσαμε με επίκαιρη τεχνολογική επάρκεια. Η μελετημένη δημιουργία του ήρθε ώστε να έχει απήχηση τόσο σε όσους ήδη γνωρίζουν την ένδοξη ιστορία 4L, όσο και στις νεότερες γενιές", είπε ο Gilles Vidal, Αντιπρόεδρος, Renault Brand, Design.

Σύγχρονο μεν τολμηρό δε

Το ρετρό στυλ στην επίκαιρη εκδοχή του δένει αρμονικά με τις υπόλοιπες, κατά τα άλλα, εξελιγμένες και τεχνολογικές γραμμές. Η εμβληματική φαρδιά οριζόντια μάσκα του Renault 4 με τα στρογγυλά φωτιστικά σώματα, τώρα εκφράζεται με Matrix LED. Τα καινοτόμα φώτα επιμένουν στη ισχυρή ταυτότητα, κάτι που συμβαίνει και πίσω με τα επίσης αναγνωρίσιμα σχηματικά φώτα που αποτελούν μια σαφή αναφορά στο εμβληματικό 4L.

Η συνέχεια στο TopGear

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης