6 tips για μέγιστη αυτονομία στο ηλεκτρικό σου όχημα

Καλοβλέπεις το ενδεχόμενο να αγοράσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά σε προβληματίζει η αυτονομία; Δες πως μπορείς να πάρεις τη μέγιστη τιμή της.

Γράφει: TopGear 31 Δεκεμβρίου 2022

Βρίσκεσαι σε φάση αγοράς καινούργιου αυτοκινήτου, καλοβλέπεις το ενδεχόμενο να κάνεις την προσωπική σου υπέρβαση επιλέγοντας ηλεκτρικό, αλλά διατηρείς και κάποιες επιφυλάξεις; Μην ανησυχείς, η περίπτωσή σου είναι μάλλον συνηθισμένη. Η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι απ' όσους αγοράζουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι απόλυτα σίγουροι πως έκαναν τη σωστή επιλογή. Ο προφανής λόγος, σχετίζεται με την αυτονομία των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων και το ζήτημα της φόρτισής τους.

Δεν θα σου πούμε πως κακώς προβληματίζεσαι γι' αυτά, εκείνο που θα σου πούμε όμως, είναι πως η κατάσταση ίσως τελικά δεν είναι τόσο δύσκολη όσο πιθανώς φαντάζεσαι. Αρκεί βέβαια να λάβεις υπόψη σου κάποιες παραμέτρους, που θα σε βοηθήσουν να πάρεις το μέγιστο από το μελλοντικό -ηλεκτρικό- σου αυτοκίνητο.

Επίλεξε με κριτήριο τη χρήση, όχι το μέγεθος της μπαταρίας

Αρχικά, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν συμπεριφέρονται όπως εκείνα με θερμικούς κινητήρες σε ότι αφορά την οικονομία και την αποδοτικότητά τους. Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται διαφορετική μεταχείριση από πλευράς οδηγού. Και πως το μέγεθος της μπαταρίας δεν είναι το Α και το Ω. Ένα αυτοκίνητο με μεγάλη μπαταρία και θεωρητικά μεγάλη αυτονομία, δεν είναι απαραίτητα και το πιο αποδοτικό. Σίγουρα η μεγαλύτερη αυτονομία ακούγεται αρκετά βολική, όμως το σωστό είναι να επιλέξεις αυτοκίνητο βάσει της χρήσης που θα κάνεις.

Αν για παράδειγμα μετακινείσαι συνήθως μόνος σου εντός πόλης, δεν χρειάζεσαι ένα Audi Q8 e-tron. Επίσης, θα πρέπει να θυμάσαι πως ο αριθμός που συνοδεύει τη χωρητικότητα μιας μπαταρίας, είναι στην ουσία το αντίστοιχο της χωρητικότητας του ρεζερβουάρ καυσίμου. Εκείνο που -πρέπει να- σε ενδιαφέρει περισσότερο, είναι η κατανάλωση. Ή αλλιώς, πόσα χιλιόμετρα μπορείς να διανύσεις ανά kWh. Αυτή η τιμή είναι που σου δείχνει το πόσο οικονομικά κινείται ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Οτιδήποτε προσεγγίζει τα 6 km είναι αρκετά καλό, ενώ αν τα ξεπερνά είναι εξαιρετικό.

Κινήσου ανάλογα με τις συνθήκες του δρόμου και κάνε χρήση της ανάκτησης ενέργειας

"Διάβασε” τις συνθήκες που επικρατούν στο δρόμο που κινείσαι και οδήγησε ανάλογα. Σε κάθε τύπο οχήματος είναι σημαντικό, αλλά σε ένα ηλεκτρικό ακόμη περισσότερο. Πώς μεταφράζεται αυτό; Προσπάθησε να κινείσαι με την κεκτημένη ταχύτητα, χωρίς να πατάς πολύ συχνά το γκάζι. Όπως ίσως φαντάζεσαι, η επιτάχυνση είναι το πιο ενεργοβόρο κομμάτι της οδήγησης, οπότε αν καταφέρνεις να κινείσαι χωρίς να το χρησιμοποιείς συνεχώς και πατώντας που και που ελαφριά το φρένο, θα εκπλαγείς με το πόσο πιο μακριά θα φτάσεις αν κινείσαι π.χ. με 10-15 km/h χαμηλότερη ταχύτητα.

Επίσης, καλό είναι να εξοικειωθείς με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας που διαθέτουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα περισσότερα από αυτά, διαθέτουν κάποια μορφή της, από light έως έντονη (αυτό που ονομάζουν one pedal drive). Στην αρχή θα σε ξενίσει, αν όμως το συνηθήσεις θα μπορείς να οδηγείς μόνο με το γκάζι, ανακτώντας μέρος της ενέργειας. Μην περιμένεις να γεμίσει η μπαταρία, όμως κάνει αρκετά καλή δουλειά. Μόνο να έχεις κατά νου πως αυτά ισχύουν για την κίνηση στην πόλη. Στον αυτοκινητόδρομο προτίμησε το cruise control.

Η συνέχεια στο TopGear

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μάθαμε πότε θα δούμε τα νέα iPad

H Apple ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία της παρουσίασης των νέων προϊόντων της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Carys Zeta Douglas, ο 'κλώνος' της Catherine Zeta-Jones

Δες την κόρη της Catherine Zeta-Jones και του Michael Douglas να γιορτάζει τα 21α γενέθλιά της.

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου