To δίτροχο 'εργαλείο' του Keanu Reeves

Μία μοτοσυκλέτα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 07 Σεπτεμβρίου 2023

Το Hawthorne της Καλιφόρνιας είναι ένα ζωντανό απομεινάρι της κάποτε βιομηχανικής ακμής της συγκεκριμένης πολιτείας. Φτιάχνονται πραγματάκια εκεί. Πύραυλοι βγαίνουν από υπόστεγα, κινητήρες τζετ εξέρχονται από ταπεινά εργοστάσια και φορτηγά παραδίδουν βαριά μπλοκ αλουμινίου. Ανάμεσα σε όλα αυτά, ένα αριστούργημα παίρνει σάρκα και οστά: η Arch KRGT-1, μια μοτοσυκλέτα εξωτικής ομορφιάς, που ξαναγράφει τους κανόνες και την οποία εμπνεύστηκε ο Keanu Reeves.

Το ταξίδι αυτό άρχισε με τον Keanu Reeves, ο οποίος ξεκίνησε να αναζητά μια μοτοσυκλέτα που ήθελε να οδηγήσει, αλλά δεν μπορούσε να βρει: ένα ισχυρό, αμερικανικό cruiser. Κάπως έτσι έπεισε τον κατασκευαστή, Gard Hollinger, να του τη φτιάξει.

Το αποτέλεσμα άρεσε στον ηθοποιό. Του άρεσε επίσης ο Hollinger και τον έπεισε να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μια εταιρεία που θα κατασκεύαζε από την αρχή το χαμηλόσωμο KRGT-1 και θα έδινε το σχέδιο σε μια σειρά με την επωνυμία Arch. Δεκάδες μοτοσυκλέτες αργότερα, η νεοσύστατη εταιρεία δεν φαίνεται και τόσο... νεοσύστατη. Οι μοτοσυκλέτες της περνούν από αυστηρές δοκιμές εκπομπών ρύπων. Οι συνεργασίες της με κατασκευαστές και προμηθευτές ηλεκτρονικών έχουν οδηγήσει στις πολύ λεπτές ενώσεις μεταξύ των εξαρτημάτων άνθρακα και αλουμινίου, ενώ και η καλωδίωση είναι κομψή.

To δίτροχο 'εργαλείο' του Keanu ReevesJun Sato/WireImage

Ένα κομψοτέχνημα υψηλών επιδόσεων

Η KRGT-1 ενσαρκώνει την ουσία της μοτοσυκλέτας υψηλών επιδόσεων. Όπως το είδαμε στο Road & Track, το κολοσσιαίο πίσω ελαστικό του, τα μπροστινά πετάλια και ο ισχυρός δίλιτρος V-twin κινητήρας S&S, είναι ένα θαύμα μηχανικής ακριβείας. Σε αντίθεση με άλλες μοτοσυκλέτες που χάνουν τον δρόμο τους στην... υπερβολική σχεδίαση, η KRGT-1 ξεχωρίζει με τα κορυφαία εξαρτήματά της, συμπεριλαμβανομένων των ανθρακονημάτων, των στιβαρών φρένων και της ρυθμιζόμενης ανάρτησης, προσφέροντας μια εμπειρία, που δε μοιάζει με καμία άλλη.

Ο κινητήρας είναι τόσο ομαλός και σταθερός όσο μπορούν να διαχειριστούν δύο έμβολα σε μέγεθος πιάτου. Η σμιλευμένη σέλα σε κλειδώνει σε μια χαλαρή στάση για να διασχίζεις την άσφαλτο. Στον δρόμο, η ροπή του κινητήρα λάμπει και η ευελιξία της μοτοσυκλέτας εντυπωσιάζει. Η KRGT-1 απαιτεί την εμπλοκή του αναβάτη, υπογραμμίζοντας τον σπορ χαρακτήρα της.

"Κοίτα το, είναι σαν τέχνη"

Στην ερώτηση "πώς είναι μια ιδανική ημέρα οδήγησης με τη μοτοσυκλέτα", ο Reeves αναφέρει ένα ταξίδι στην πόλη Ojai και μια βόλτα στο Λας Βέγκας. Δεν έχει άδικο.

Κάθε έξοδος από τη στροφή είναι μια ευκαιρία να νιώσεις αυτόν τον μεγάλο κινητήρα να απλώνεται από το κατώτατο σημείο του εύρους του. Και όταν ο δρόμος στρίβει από μόνος του, είναι μια δικαιολογία για να ξεκουμπώσεις το γκάζι και να αφήσεις την εξάτμιση να σκάσει σαν τύμπανο στους αστραγάλους σου. Η KRGT-1 ανταμείβει αυτό το είδος χαλαρής οδήγησης. Όταν πιέζεις, συμμορφώνεται, μεταβαίνοντας εκπληκτικά γρήγορα. Ακόμα και στη μέση της στροφής, η μηχανή απαιτεί εμπλοκή, λίγη επίβλεψη στις μπάρες.

O Reeves μιλά για τις χοντρές συγκολλήσεις που ενώνουν τα κομμάτια του αλουμινένιου ρεζερβουάρ. Είναι σχεδόν τέλειες -δύο σειρές από επικαλυπτόμενες δακτυλίους που απλώνονται κατά μήκος της ατσάλινης ραχοκοκαλιάς της μοτοσικλέτας.

"Αυτή η συγκόλληση δεν είναι αστείο", λέει. "Έχουμε έναν τύπο που το κάνει. Είναι ο γκουρού μας. Ο γκουρού της συγκόλλησης. Είναι μια όμορφη συγκόλληση. Έχει φωτιά μέσα της". Ο Reeves δείχνει την τακτοποιημένη καλωδίωση και την ενσωματωμένη θύρα συντήρησης της μπαταρίας.

"Κοίτα το", λέει. "Είναι σαν τέχνη".

Αυτό που κάνει την KRGT-1 να ξεχωρίζει είναι η δέσμευσή του στην εξατομίκευση -από το χρώμα μέχρι την ταπετσαρία και το τιμόνι. Δεν είναι απλώς μια μοτοσυκλέτα, είναι ένα σύμβολο δεξιοτεχνίας, μια απόδειξη της ακλόνητης αφοσίωσης της ομάδας. Πρόκειται για ένα σπάνιο και χειροποίητο αριστούργημα, προσαρμοσμένο στις επιθυμίες του ιδιοκτήτη του. Η οδήγηση μιας Arch KRGT-1 δεν είναι απλώς ένα ταξίδι, είναι μια εμπειρία.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα