Αυτοκίνητα που 'πάνε σφαίρα' με αμμωνία, γιατί όχι;

Η εν λόγω εφεύρεση θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα στην ενεργειακή μετάβαση του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τα αυτοκίνητα και οι μεταφορές γενικότερα, σε ολόκληρο τον πλανήτη, ευθύνονται για το 15% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Και γι' αυτόν τον λόγο η εφεύρεση αυτού του 30χρονου θα μπορούσε να δώσει ένα χεράκι στη βιώσιμη μετάβαση που επιχειρείται στον συγκεκριμένο τομέα. Ο Young Suk Jo και η νεοφυής επιχείρησή του, Amogy, κατασκευάζουν συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιούν αμμωνία, συνήθως συστατικό των λιπασμάτων, ως καύσιμο για την κίνηση φορτηγών και πλοίων.

Μετακίνηση με καύσιμο την αμμωνία

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της αμμωνίας είναι η ενεργειακή της πυκνότητα, που σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκεύσει πολλή ενέργεια σε σχετικά μικρό χώρο. Η υγρή αμμωνία μπορεί να μεταφέρει περίπου τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από το συμπιεσμένο υδρογόνο, ένα από τα κυριότερα καθαρά καύσιμα σήμερα.

Η startup Amogy έχει ενσωματώσει την τεχνολογία της σε μια σειρά οχημάτων, ξεκινώντας το 2021 με ένα μικρό drone, του οποίου η συνολική ζήτηση ενέργειας ήταν περίπου 5 kW και συνέχισε με ένα φορτηγό, που χρησιμοποιούσε κατά μέσο όρο περίπου 300 kW.

Εξαιρετικά ταχεία η πρόοδος

Η πρόοδος της Amogy στα οχήματα επίδειξης ήταν "εξαιρετικά ταχεία", λέει ο John Heywoood, καθηγητής μηχανολογίας στο MIT και πανεπιστημιακός σύμβουλος του Jo.

Τώρα, το μόνο πρόβλημα για τη μικρή αυτή εταιρεία είναι να παράγει αμμωνία, χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Διαφορετικά, επιστρέφουμε στο σημείο μηδέν με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στόχος θα είναι να καινοτομήσει και σε αυτόν τον τομέα χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

30 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις πια μετά τα 30

Διαφωνούμε με τις λίστες αλλά η συγκεκριμένη έχει κάποια σημεία με ενδιαφέρον. Ο καθένας πράττει όπως νομίζει.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Η Google σβήνει λογαριασμούς. Αλλά γιατί;

Δες πώς μπορείς να σώσεις τον δικό σου λογαριασμό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έλενα Παπαρίζου: "Σαρωτικός! Το ταλέντο του Γιώργου είναι τεράστιο"

Έλενα, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θυμάσαι για τον Γιώργο;