Αποστολή στη Βαρκελώνη για μερικές βόλτες με το νέο Peugeot e-208

Σε επίπεδο αισθητικής, η δουλειά που έγινε το 2019 ήταν πολύ καλή για να χρειάζεται σημαντικές βελτιώσεις. Η ηλεκτροκίνηση όμως, έχει αλλάξει πολύ από τότε.

Γράφει: TopGear 12 Δεκεμβρίου 2023

Θα μπορούσες να πεις χωρίς περιστροφές πως το Peugeot 208 είναι το σημαντικότερο μοντέλο στη γκάμα της γαλλικής εταιρείας. Δεν είναι μόνο η εμπορική του επιτυχία, αλλά και η συνολική του αισθητική, που ουσιαστικά το καθιστά μέτρο σύγκρισης στα σουπερμίνι.

Το 208 παρουσιάστηκε το 2019 και είχε από την πρώτη στιγμή στην γκάμα του και αμιγώς ηλεκτρική έκδοση. Κι αν στον τομέα της σχεδίασης εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αποτελεί ίσως το πιο όμορφο μοντέλο της μικρής κατηγορίας, το τεχνολογικό υπόβαθρο του e-208 χρειάζονταν επικαιροποίηση. Από την άλλη πλευρά, τα τέσσερα χρόνια είναι ένα χρονικό διάστημα στον κύκλο ζωής ενός μοντέλου, όπου συνήθως ένα facelift είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Αποστολή στη Βαρκελώνη για μερικές βόλτες με το νέο Peugeot e-208

Στην περίπτωση του 208, οι σημαντικότερες αλλαγές εστιάζονται στη μάσκα και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Δεν διαφοροποιούν την εικόνα του όπως την ξέρουμε, όμως καταφέρνουν να το κάνουν να δείχνει πιο φρέσκο και σε σύγκλιση με τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας της Peugeot.

Δείχνει τα "νύχια" του

Επί της ουσίας, εκτός από το νέο σήμα της Peugeot που βρίσκεται στη μάσκα, οι αλλαγές περιλαμβάνουν νέας σχεδίασης προφυλακτήρες, νέα φώτα, με τα τρία χαρακτηριστικά "νύχια" να έχουν τοποθετηθεί στα δύο άκρα, ενώ στα πίσω φώτα είναι τοποθετημένα οριζόντια. Ανάμεσα στις αλλαγές είναι και η αναγραφή με μεγάλα γράμματα του ονόματος Peugeot κατά μήκος της πόρτας του χώρου αποσκευών, καθώς και οι νέας σχεδίασης ζάντες.

Το νέο Peugeot e-208 4

Στο εσωτερικό η εικόνα είναι η γνωστή με το i-Cockpit να είναι πλέον 3D και το μικρής διαμέτρου τιμόνι που επίσης φιλοξενεί το νέο logo της γαλλικής μάρκας. Η Peugeot διατείνεται πως έχει εξελίξει το interface του ψηφιακού περιβάλλοντος που από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε μία από τις ιδιαιτερότητες του μοντέλου, έχοντας παράλληλα διατηρήσει στην κεντρική κονσόλα μια σειρά από φυσικούς διακόπτες που παραπέμπουν σε πλήκτρα πιάνου.

Σίγουρα η συνολική εικόνα είναι αυτή ενός επιτυχημένου αισθητικού update, που αν και όχι μεγάλης κλίμακας, είναι στοχευμένο στους τομείς που κάνουν το 208 να δείχνει πως ανήκει στην ίδια σειρά με τα πιο νέα μοντέλα της Peugeot. Εκείνο που εξακολουθεί να διχάζει, είναι η διάταξη τιμονιού και πίνακα οργάνων, που εμποδίζει αρκετούς να βρουν την ιδανική θέση οδήγησης.

Υπάρχει κάποιο σημαντικό νέο;

Υπάρχει και αφορά το ηλεκτρικό 208, που πλέον αναβαθμίστηκε σε καίριους τομείς και αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρόταση. Οι άνθρωποι της Peugeot που βρίσκονται πίσω από την εξέλιξη του μοντέλου, το περιέγραψαν ως 100% fun to drive. Η αλήθεια είναι πως το e-208 είναι όντως ένα πολύ ευχάριστο αυτοκίνητο στην οδήγηση. Η επαφή μας μαζί του στους ισπανικούς δρόμους, ανέδειξε τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης.

Το νέο Peugeot e-208 5

Με νέο ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 156 ίππων και μπαταρία 51 kWh, το 208 διαθέτει πλέον καλύτερες επιδόσεις και υψηλότερη αυτονομία. Και αυτή είναι μια πολύ σημαντική αναβάθμιση, καθώς τα 400 χιλιόμετρα που βλέπεις στην οθόνη, είναι ένα νούμερο που μπορείς να επιβεβαιώσεις κινούμενος εντός πόλης.

Εκεί δηλαδή που είναι το κύριο πεδίο δράσης του e-208. Την ίδια στιγμή, οι συμπαγείς διαστάσεις, το πλαίσιο και το καλό σε αίσθηση τιμόνι, σε βάζουν στη διαδικασία να σκεφτείς λίγο σαν τον πρώην κάτοχο ενός 206 GTi.

Εντάξει, ίσως είναι λίγο τραβηγμένη ως σύγκριση, αλλά ειδικά στο πρόγραμμα οδήγησης Sport (υπάρχουν επιπλέον τα Eco και Normal με ανάλογους περιορισμούς στην απόδοση ισχύος), το e-208 είναι όσο fun to drive μπορεί να είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης σήμερα. Στους δρόμους της πόλης είναι ευέλικτο και άνετο, ενώ στο επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει τη ζωντάνια που χρειάζεται για να ανεβάσεις λίγο τους παλμούς.

Το νέο Peugeot e-208 1

Το e-208 έχει δυνατότητα να δεχτεί φόρτιση 100 kW με την Peugeot να δηλώνει πως περίπου 13 λεπτά θα αρκούν για ανάκτηση μιας αυτονομίας 100 χιλιομέτρων. Στην περίπτωση ενός wallbox (7,4 kW), υπολόγισε πως θα χρειαστούν περίπου 6 ώρες για μια πλήρη φόρτιση. Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση της ενέργειας φαίνεται πως αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά του γαλλικού μοντέλου, με το εργοστάσιο να ανακοινώνει μέση κατανάλωση 14,4 kWh/100 km.

Το e-208 αναμένεται να έρθει στην ελληνική αγορά προς τα τέλη του χρόνου. Οι τιμές ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά λογικά θα ξεκινούν πάνω από τις 30.000 ευρώ και αυτό σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσει και την πορεία του στην αγορά, είναι οι εξελίξεις στον τομέα των κρατικών επιδοτήσεων.

Από: Top Gear Greece

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας