Γιατί τα αυτόματα αυτοκίνητα έχουν περισσότερη πέραση από ποτέ;

Η βιομηχανία στρέφεται στα αυτόματα κιβώτια και αυτό δεν είναι κακό.

Η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται εν μέσω μιας ριζικής μεταμόρφωσης, με μια τάση προς την κατεύθυνση της εγκατάλειψης των χειροκίνητων κιβωτίων ταχυτήτων υπέρ των αυτόματων λύσεων. Τώρα, αυτό είναι καλό ή κακό; Προτού απαντήσουμε, ας προσπαθήσουμε να δούμε πώς έχουν τα πράγματα.

Τα τελευταία χειροκίνητα κιβώτια

Ένα χαρακτηριστικό σημάδι της τάσης προς τα αυτόματα είναι η ανακοίνωση της κυκλοφορίας της τελευταίας έκδοσης του Golf GTI με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, ενός μοντέλου που εδώ και χρόνια αποτελεί σύμβολο της οδηγικής απόλαυσης. Σε αυτό θα προσθέσουμε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Frank Weber, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της BMW, που επιβεβαιώνει ότι το μέλλον της βαυαρικής εταιρείας, όπως και της Mini, θα χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Ένας από τους κύριους λόγους για αυτήν την εξέλιξη έγκειται στην αποδοτικότητα. Τα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων, χάρη στην εξελιγμένη ηλεκτρονική τεχνολογία, είναι σε θέση να βελτιστοποιούν τις αλλαγές ταχυτήτων πιο αποτελεσματικά από τον μέσο οδηγό, εξασφαλίζοντας έτσι πιο ομαλή οδήγηση και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου. Επιπλέον, η άνεση, ιδίως στην κίνηση, επωφελείται σημαντικά, με τους οδηγούς να μπορούν να επικεντρώνονται αποκλειστικά στον δρόμο, χωρίς να τους αποσπά την προσοχή η χειροκίνητη αλλαγή ταχυτήτων.

Η συμβολή των ηλεκτρικών οχημάτων

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα της αλλαγής σε ηλεκτρικό. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, από τη φύση τους, δεν απαιτούν παραδοσιακό κιβώτιο ταχυτήτων, καθώς ο ηλεκτροκινητήρας είναι σε θέση να καλύψει ένα ευρύ φάσμα ταχυτήτων, χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσων ταχυτήτων. Αυτό όχι μόνο απλοποιεί τη μηχανική του οχήματος, αλλά και εξαλείφει την ανάγκη επιλογής μεταξύ χειροκίνητων και αυτόματων κιβωτίων ταχυτήτων, τυποποιώντας την παραγωγή και, πάνω απ' όλα, μειώνοντας το κόστος.

Από την άποψη της οδηγικής εμπειρίας, παρόλο που οι λάτρεις του αυτοκινήτου μπορεί να λυπούνται για την απώλεια του "απόλυτου ελέγχου" που προσφέρουν τα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων, είναι αναμφισβήτητο ότι τα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια προσφέρουν ασύγκριτες επιδόσεις και απόκριση.

Φθίνει η γοητεία του συμβατικού αυτοκινήτου

Είναι αλήθεια ότι μπορεί να μας αρέσει το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και το γεγονός ότι μπορούμε να αποφασίσουμε ποια είναι η πιο κατάλληλη ταχύτητα για εμάς ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, πόσοι από εμάς είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν πραγματικά όλες τις ταχύτητες; Και κυρίως, είμαστε σίγουροι ότι στην καθημερινή ζωή είναι τόσο διασκεδαστικό; Πιθανώς όχι, όταν έχουμε να κάνουμε με την κλασική κίνηση στους δρόμους.

Αν και η αλλαγή μπορεί να βρίσκει κάποιους αντίθετους, οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες αυτόματες τεχνολογίες θα βελτιώσουν την οδηγική εμπειρία προς ένα λιγότερο αγχωτικό και πιο άνετο μέλλον πίσω από το τιμόνι για όλους.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος