Η ιστορία και το μέλλον του θρυλικού buggy

Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, η Volkswagen θα παρουσιάσει μία ηλεκτρική εκδοχή του πάλαι ποτέ δημοφιλούς beach car.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Φεβρουαρίου 2019

Πολύ περισσότερο από ένα αυτοκίνητο, το dune buggy θα λέγαμε πως εύκολα αποτελεί φιλοσοφία ζωής. Η ιστορία του διάσημου οχήματος ξεκινά στις δεκαετίες του 1920 και 1930, όταν νεαροί που ζούσαν κυρίως στη δυτική ακτή των ΗΠΑ συνήθιζαν να συλλέγουν παλιά κομμάτια από τα εμβληματικά Ford Model T και τα συναρμολογούσαν, δημιουργώντας αυτοκίνητα (custom cars πολύ πριν αυτό γίνει cool) που θα τους επέτρεπαν να κινηθούν με στυλ στις αμμώδεις παραλίες της Καλιφόρνια.

Το φαινόμενο έγινε ακόμη πιο έντονο μερικά χρόνια αργότερα, όταν η Volkswagen κυκλοφόρησε το μυθικό Beetle και στην Αμερική. Το οποίο μετατράπηκε στη νέα "βάση" για κάθε buggy.

Η ιστορία και το μέλλον του θρυλικού buggy

Σημείο-κλειδί όμως για την καθιέρωσή του ήταν όταν η Meyers Manx, η εταιρεία του καλλιτέχνη, μηχανικού και ναυπηγού και surfer Bruce Meyers, ουσιαστικά έφτιαξε το πρώτο επίσημο buggy της ιστορίας, το οποίο μάλιστα έγινε προϊόν μαζικής παραγωγής, με αρχική χρήση το desert racing.

Η βάση και η μηχανή του προέρχονταν από τα Beetle της Volkswagen, αλλά το όχημα ήταν σχεδόν μισό μέτρο μικρότερο σε μήκος ενώ η χρήση υαλοβάμβακα μείωνε αισθητά το βάρος του.

ΜΠΑΓΚΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, το buggy έγινε σύμβολο του αντικομφορμισμού και μόνο λίγοι δεν ήταν εκείνοι οι σχεδιαστές που έσπευσαν να αντιγράψουν την ιδέα του Meyers.

Μεγάλο ρόλο στη δημοφιλία του buggy σε όλο τον πλανήτη έπαιξαν και οι ταινίες του iconic duo των Bud Spencer και Terence Hill (true story), οι οποίοι χρησιμοποιούσαν συχνά το εν λόγω όχημα στις περιπέτειές τους.

ΜΠΑΝΤ ΣΠΕΝΣΕΡ ΚΑΙ ΤΕΡΕΝΣ ΧΙΛ ΣΕ ΜΠΑΓΚΙ

Στις μέρες μας, η Volkswagen επενδύει σημαντικά στον νοσταλγικό παράγοντα αλλά και στο trend της ηλεκτροκίνησης και στις αρχές Μαρτίου θα παρουσιάσει τη δική της εκδοχή πάνω στο buggy. Το νέο της μοντέλο θα κυκλοφορήσει αρχικά σε 250.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Πιστή στο πνεύμα αυθεντικότητας, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ασφαλώς και δεν έχει προσθέσει ούτε πόρτες, ούτε οροφή στο καινούριο μοντέλο. Η μοναδική διαφοροποίηση υπάρχει στις γραμμές, αλλά αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο προκειμένου το buggy να βρει χώρο στη σύγχρονη εποχή.

VOLKSWAGEN BUGGY 2019

"To buggy είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό αυτοκίνητο, είναι η ίδια η ενέργεια σε τέσσερις τροχούς. Όλα του τα χαρακτηριστικά έχουν ενσωματωθεί στο νέο e-buggy, που αποτελεί μία σύγχρονη, μη ρετρό ερμηνεία ενός κλασικού. Και πέρα από αυτά, υπάρχει ο συναισθηματικός δεσμός που μπορεί να δημιουργήσει η ηλεκτροκίνηση" ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής σχεδιασμού της Volkswagen, Klaus Bischoff.

Το ηλεκτρικό Volkswagen dune buggy, για το οποίο αναμένονται σύντομα περισσότερες πληροφορίες, θα βγει στην κυκλοφορία στα τέλη του 2019.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Μοναχογιός και διάδοχος του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Ο θάνατός του σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 25 ετών, εξύφανε πάμπολλες ιστορίες συνωμοσίας.