Η ιστορία και το μέλλον του θρυλικού buggy

Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, η Volkswagen θα παρουσιάσει μία ηλεκτρική εκδοχή του πάλαι ποτέ δημοφιλούς beach car.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Φεβρουαρίου 2019

Πολύ περισσότερο από ένα αυτοκίνητο, το dune buggy θα λέγαμε πως εύκολα αποτελεί φιλοσοφία ζωής. Η ιστορία του διάσημου οχήματος ξεκινά στις δεκαετίες του 1920 και 1930, όταν νεαροί που ζούσαν κυρίως στη δυτική ακτή των ΗΠΑ συνήθιζαν να συλλέγουν παλιά κομμάτια από τα εμβληματικά Ford Model T και τα συναρμολογούσαν, δημιουργώντας αυτοκίνητα (custom cars πολύ πριν αυτό γίνει cool) που θα τους επέτρεπαν να κινηθούν με στυλ στις αμμώδεις παραλίες της Καλιφόρνια.

Το φαινόμενο έγινε ακόμη πιο έντονο μερικά χρόνια αργότερα, όταν η Volkswagen κυκλοφόρησε το μυθικό Beetle και στην Αμερική. Το οποίο μετατράπηκε στη νέα "βάση" για κάθε buggy.

Η ιστορία και το μέλλον του θρυλικού buggy

Σημείο-κλειδί όμως για την καθιέρωσή του ήταν όταν η Meyers Manx, η εταιρεία του καλλιτέχνη, μηχανικού και ναυπηγού και surfer Bruce Meyers, ουσιαστικά έφτιαξε το πρώτο επίσημο buggy της ιστορίας, το οποίο μάλιστα έγινε προϊόν μαζικής παραγωγής, με αρχική χρήση το desert racing.

Η βάση και η μηχανή του προέρχονταν από τα Beetle της Volkswagen, αλλά το όχημα ήταν σχεδόν μισό μέτρο μικρότερο σε μήκος ενώ η χρήση υαλοβάμβακα μείωνε αισθητά το βάρος του.

ΜΠΑΓΚΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, το buggy έγινε σύμβολο του αντικομφορμισμού και μόνο λίγοι δεν ήταν εκείνοι οι σχεδιαστές που έσπευσαν να αντιγράψουν την ιδέα του Meyers.

Μεγάλο ρόλο στη δημοφιλία του buggy σε όλο τον πλανήτη έπαιξαν και οι ταινίες του iconic duo των Bud Spencer και Terence Hill (true story), οι οποίοι χρησιμοποιούσαν συχνά το εν λόγω όχημα στις περιπέτειές τους.

ΜΠΑΝΤ ΣΠΕΝΣΕΡ ΚΑΙ ΤΕΡΕΝΣ ΧΙΛ ΣΕ ΜΠΑΓΚΙ

Στις μέρες μας, η Volkswagen επενδύει σημαντικά στον νοσταλγικό παράγοντα αλλά και στο trend της ηλεκτροκίνησης και στις αρχές Μαρτίου θα παρουσιάσει τη δική της εκδοχή πάνω στο buggy. Το νέο της μοντέλο θα κυκλοφορήσει αρχικά σε 250.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Πιστή στο πνεύμα αυθεντικότητας, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ασφαλώς και δεν έχει προσθέσει ούτε πόρτες, ούτε οροφή στο καινούριο μοντέλο. Η μοναδική διαφοροποίηση υπάρχει στις γραμμές, αλλά αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο προκειμένου το buggy να βρει χώρο στη σύγχρονη εποχή.

VOLKSWAGEN BUGGY 2019

"To buggy είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό αυτοκίνητο, είναι η ίδια η ενέργεια σε τέσσερις τροχούς. Όλα του τα χαρακτηριστικά έχουν ενσωματωθεί στο νέο e-buggy, που αποτελεί μία σύγχρονη, μη ρετρό ερμηνεία ενός κλασικού. Και πέρα από αυτά, υπάρχει ο συναισθηματικός δεσμός που μπορεί να δημιουργήσει η ηλεκτροκίνηση" ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής σχεδιασμού της Volkswagen, Klaus Bischoff.

Το ηλεκτρικό Volkswagen dune buggy, για το οποίο αναμένονται σύντομα περισσότερες πληροφορίες, θα βγει στην κυκλοφορία στα τέλη του 2019.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Νέα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αυτοκίνητα που αξίζουν μία θέση στο γκαράζ των ονείρων σου

Η συγκεκριμένη λίστα δεν περιλαμβάνει Bugatti Veyron, Aston DB5 και Jaguar E-Type.

Η BMW X3 M Competition βγαίνει στους δρόμους με 510 άλογα

Απίθανες επιδόσεις, υψηλή πολυτέλεια και γερμανική ποιότητα.